DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

10 octombrie 2012
Nr. 721/VIII/3

COMUNICAT


Sinteza activității DNA în perioada 2005 - 2012



Rezultatele activității în perioada august 2005 – octombrie 2012 arată că DNA a devenit o instituție cu o experiență consolidată în combaterea corupției la nivel mare si mediu.

Se observă un progres constant ca volum al activității de investigare și trimitere în judecată, ca varietate a domeniilor investigate, precum și ca relevanță a cauzelor din perspectiva calității persoanelor ori a valorii prejudiciilor reținute.

Calitatea actelor de urmărire penală și validitatea probatoriilor întocmite de procurorii anticorupție a fost confirmată de instanțele de judecată prin decizii definitive de condamnare a 90% din persoanele trimise în judecată.

Concret, în perioada august 2005 - 1 octombrie 2012, aproximativ 1.500 de persoane au fost condamnate definitiv pentru fapte de corupție, asociere, asimilate sau în legătură cu faptele de corupție.

Cu referire la deciziile definitive de condamnare, se constată o schimbare de ritm din 2011 până în prezent, în sensul că, în mai puțin de doi ani, numărul persoanelor condamnate definitiv în dosare de corupție l-a depășit simțitor pe cel aferent celor cinci ani precedenți, însumați, respectiv perioada 2006 - 2010. De asemenea, în ultimii doi ani, 33% sunt decizii de condamnare cu detenție.

Astfel, în primele nouă luni ale lui 2012, instanțele au condamnat definitiv un număr aproape dublu de persoane față de anul precedent (552) situație ce o repetă pe cea înregistrată în anul 2011 (298 persoane condamnate) comparativ cu anul 2010 (154 persoane condamnate).

Aceeași dinamică s-a înregistrat și în cazul persoanelor cu funcții importante condamnate definitiv pentru fapte de corupție: din 11 demnitari, șapte au fost condamnați definitiv în cursul anului 2012.

Pe categorii de funcții, în perioada de referință au fost condamnați definitiv 26 de primari, viceprimari și subprefecți precum și 6 membri de consilii județene, 24 de magistrați, 164 de ofițeri de poliție, 50 de directori de companii naționale și instituții publice, 60 de persoane din cadrul instituțiilor cu atribuții de control (Garda Financiară, ANAF, AVAS, ITM, Administrații financiare etc.).

Analiza cauzelor finalizate prin condamnare arată o tipologie a modului de acțiune infracțională: de exemplu, în dosare cu miniștri și secretari de stat - însușire de fonduri sau schimbarea destinației acestora; în dosare cu membri ai parlamentului - intervenții la diverse instituții (ministere, justiție, poliție) pentru a rezolva ilegal diverse probleme; în dosare cu persoane având poziții de decizie la nivel local - fraudarea licitațiilor publice in favoarea unor persoane sau fraudarea fondurilor europene, restituiri ilegale sau subevaluarea bunurilor în operațiuni de vânzare; emiterea de decizii nedrepte în schimbul mitei sau influențarea colegilor în procese penale sau civile.

În perioada august 2006 - octombrie 2012, au fost trimise în judecată peste 4.700 de persoane pentru fapte de corupție, asociere, asimilate sau în legătură cu faptele de corupție. Din acestea, aproximativ jumătate dețineau poziții importante de decizie sau control, la nivel central sau local. Spre exemplu, au fost deferiți justiției, pentru fapte de corupție, 23 de membri ai Parlamentului, 15 miniștri și secretari de stat, 8 prefecți/subprefecți și tot atâția președinți de consilii județene, precum și 9 directori de agenții naționale cu rang de secretar/subsecretar de stat, 40 de șefi de companii naționale și regii, precum și 25 de directori de instituții publice. Acestora li se adaugă peste 100 de primari, peste 50 de magistrați, 500 de ofițeri de politie și numeroși vameși, inspectori fiscali, comisari de garda financiară etc.

Referitor la infracțiunile de fraudare a fondurilor europene, au fost trimise în judecată aproape 400 de persoane, prejudiciul stabilit în aceste cauze fiind de peste 36 milioane euro.

Abordarea nepărtinitoarea a investigațiilor rezultă din aceea că, în cazul în care au existat sesizări conținând suspiciuni rezonabile, au fost trimise în judecată și condamnate persoane din întregul spectru politic, raportat la natura faptelor săvârșite.

Rezultatele de activitate indică, în ultimii 7 ani, un parcurs în care DNA a abordat cu profesionalism și obiectivitate investigații din întreaga sferă de infracțiuni date în competența sa, cu focalizare asupra combaterii corupției la nivel înalt și mediu.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE