DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 10 mai 2016
Nr. 628/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna aprilie 2016, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului

FILIPESCU DĂNUȚ, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de :
-mărturie mincinoasă, în formă continuată (3 acte materiale),
-favorizarea făptuitorului, în formă continuată (4 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În datele de 04.05.2010, 22.04.2013 și 09.05.2014, inculpatul Filipescu Dănuț a fost audiat ca martor într-o cauză penală instrumentată inițial de către procurorii anticorupție (comunicat nr. 123/VIII/3 din 25 mai 2009) și aflată la acele momente în curs de judecare.
În aceste împrejurări, inculpatul Filipescu Dănuț, în mod repetat, a făcut declarații mincinoase în fața instanțelor de judecată cu privire la aspecte esențiale ale cauzei, susținând că a fost unicul utilizator al unui post telefonic și că de la acesta a purtat convorbiri cu unul dintre inculpații din cauza respectivă.
În același context, pentru a întări cele arătate mai sus, la data de 23 septembrie 2013, inculpatul Filipescu Dănuț a dat o declarație pe proprie răspundere autentificată la un notar în care susținea aceleași lucruri, document care a fost ulterior depus la dosarul cauzei.
Prin această conduită, inculpatul a urmărit să îngreuneze aflarea adevărului, tragerea la răspundere penală, să inducă în eroare instanțele de judecată, împrejurări de natură a ușura situația juridică a inculpaților cercetați în dosarul aflat pe rolul instanței de judecată.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Gorj, cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

ȘANDOR FLORIAN, la data faptei șef al serviciului inspecție fiscală al Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale (D.J.A.O.V.) Bihor, la data faptei, în prezent inspector vamal în cadrul Biroului Vamal de Interior Oradea, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În datele de 21 și 22 septembrie 2011, inculpatul Șandor Florian, prin demersurile sale, a ajutat, cu intenție pe administratorul unei societăți comerciale să-i remită lui Pătcaș Dorel, la data faptelor director adjunct al Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale (D.J.A.O.V.) Bihor și director executiv adjunct în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Bihor (D.G.F.P) – coordonator al Activității de Inspecție Fiscală, suma de 6.000 de lei, cu titlu de mită (echivalentul a 1.500 de euro) cu scopul ca acesta din urmă să asigure protecția activității ilicite a firmei omului de afaceri.
Acest lucru urma să se realizeze prin diminuarea numerică a controalelor efectuate la societatea respectivă și la partenerii săi economici prin sancționarea contravențională doar cu sume mici de bani sau pentru a nu se constata fapte de natură penală.
În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului sumei de 6.000 de lei aparținând inculpatului Șandor Florian.
Precizăm că Pătcaș Dorel a fost trimis în judecată pentru luare de mită și spălarea banilor la data de 26 februarie 2016 (comunicat 194 din 26 februarie 2016).

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispuse în cauză.

Actualizare (09.03.2022):

Prin decizia penală nr. 40 din 28.01.2022, Curtea de Apel Oradea a dispus achitarea inculpatului ȘANDOR FLORIAN, pentru infracțiunea de complicitate la dare de mită, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală.

DEFINITIVĂ



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

OPREAN-CRĂCIUN VALERIU, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (3 infracțiuni),
- înșelăciune,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2010 - 2012, inculpatul Oprean-Crăciun Valeriu a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură - Centrul Județean Sibiu mai multe contracte de arendare întocmite în fals, în scopul de a obține, nelegal, sume de bani în cadrul schemelor unice de sprijin pe suprafață, pentru suprafețe de teren de 108,75 hectare și 166,51 hectare, pe care nu le deținea în realitate.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă cu suma de 177.163,87 lei, reprezentând prejudiciul suferit, urmare a folosirii în campaniile 2010, 2011 și 2012, de către inculpatul Oprean-Crăciun Valeriu a documentelor respective.
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului Oprean-Crăciun Valeriu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sibiu, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei

BOSNEA MIHAELA ELENA, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (2 infracțiuni),
- înșelăciune,
- tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- fals intelectual.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2008 - 2010, inculpata Bosnea Mihaela Elena a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură mai multe documente în fals, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de sprijin pe suprafață, pentru suprafețe de teren de 22,38 hectare, 13,54 hectare și 26,98 hectare, pe care nu le deținea în realitate.
Cererea unică de plată depusă în cursul anului 2010 a fost retrasă de inculpată la data de 18.08.2010, sumele de bani din bugetul Uniunii Europene și din bugetul național nemaifiind astfel încasate.
Ca urmare a acestor demersuri, inculpata Bosnea Mihaela Elena a încasat nelegal 14.832,39 lei, sumă pe care a restituit-o ulterior Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea.



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

MOROF CRISTI IULIAN, administrator al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- tentativă la folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- tentativă la înșelăciune,

MOROF DANIELA, BUCUR ANA – LARISA și STOLERU SORIN – MARIUS, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- complicitate la tentativă la înșelăciune.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2012, inculpatul Morof Cristi Iulian, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați care, fie și-au pus la dispoziția acestuia firmele pe care le dețineau, fie au întocmit și antedatat documente, a depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – Centrul Județean Ilfov mai multe acte care conțineau date false sau inexacte, în contextul implementării proiectului „Introducerea tehnologiilor inovative, achiziționarea de echipamente și software”, finanțat din fonduri nerambursabile.
Scopul acestei conduite a fost acela de a obține rambursarea unor cheltuieli în valoare totală de 527.440,20 lei din totalul achiziției, reprezentând plată simulată pentru achiziționarea fictivă a unui program software, sumă a cărei rambursare a fost refuzată.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.



6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului MIHAI CRISTIAN, cu privire la săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 01.07.2009-31.12.2010, inculpatul Mihai Cristian, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, cu intenție, a evidențiat în actele contabile cheltuieli care nu aveau la bază operațiuni reale, prin înregistrarea unui număr de 143 facturi fiscale provenind de la mai multe societăți, în valoare totală de 21.389.456,03 lei din care TVA 4.063.996,64 lei.
Scopul acestei conduite infracționale a fost sustragerea de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, respectiv plata către bugetul de stat a TVA, aferentă livrărilor de mărfuri și servicii efectuate precum și a impozitului pe profit realizat ca urmare a relațiilor comerciale desfășurate.
Astfel, a fost cauzat bugetului de stat un prejudiciu în cuantum de 6.836.070,14 lei din care 2.772.073.50 lei impozit pe profit și 4.063.996,64 TVA lei.
În cauză, Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 9.247.920 lei, reprezentând impozit pe profit 2.827.342 lei la care se adaugă majorări și penalități de întârziere aferente în sumă de 1.096.254 lei, precum și TVA în sumă de 3.870.016 lei plus majorări și penalități de întârziere în valoare de 1.454.308 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Hunedoara, cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.



7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatei CARP GETA, șef Serviciu Securitate, Sănătate în Muncă și Situații de Urgență, în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului sector 5 București, la data faptei, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2012-2013, inculpata Carp Geta, șef Serviciu Securitate, Sănătate în Muncă și Situații de Urgență, în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului sector 5 București, a pretins și primit de la cinci persoane, suma totală de 27.000 de euro, lăsând să se creadă că are influență asupra membrilor comisiei de atribuire a locuințelor din cadrul Primăriei sector 5 București.
Inculpata a promis acestor persoane că va interveni la membrii acestei comisii și îi va determina să le faciliteze, cu prioritate, vânzarea sau atribuirea de locuințe din spațiul locativ al primăriei.

În cauză, a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumelor de 3.500 de lei și 2.500 de euro, depuse la bancă de inculpată, precum și asupra unui apartament deținut de aceasta în coproprietate, până la concurența sumei de 4.717 euro, echivalent în lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunerea de a se menține măsura preventivă și asiguratorie dispuse în cauză.



8. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului CIUBOTARIU LIVIU DOREL, administrator al întreprinderii individuale Ciubotariu Liviu Dorel din Botoşani, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 14 iunie 2015 inculpatul Ciubotariu Liviu Dorel, fiind administrator al Î.I. Ciubotariu Liviu Dorel din Botoşani, sediu unde avea în exploatare aparate de tip slot-machine aparţinând unei societăți comerciale, i-a dat inculpatului Teodorescu Ioan, inspector în cadrul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (O.N.J.N.) - Serviciul Teritorial Nord - Est Suceava, suma de 500 lei, pentru ca acesta din urmă să nu efectueze controale specifice pe linia exploatării aparatelor de jocuri de noroc instalate la sediul inculpatului.

Facem precizarea că inculpatul TEODORESCU IOAN a fost trimis în judecată de către procurorii anticorupție pentru fapta descrisă anterior și pentru alte fapte similare la data de 04 februarie 2016 (vezi comunicat numărul 98/VIII/3 din 04 februarie 2016)

Prezentul dosar a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoșani.



9. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului MARCU IONUȚ, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2010, inculpatul MARCU IONUȚ i-a dat inculpatului Teodorescu Ioan, inspector în cadrul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (O.N.J.N.) - Serviciul Teritorial Nord - Est Suceava, suma de 50 euro, pentru ca acesta din urmă, în contextul controlului neoficial pe care l-a efectuat la firmele familiei inculpatului Marcu Ionuț, să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul de a nu aplica o sancțiune societății sau de a aplica o sancțiune mai blândă.

Facem precizarea că inculpatul TEODORESCU IOAN a fost trimis în judecată de către procurorii anticorupție pentru fapta descrisă anterior și pentru alte fapte similare la data de 04 februarie 2016 (vezi comunicat numărul 98/VIII/3 din 04 februarie 2016).

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoșani.



Actualizare (09.03.2022):

10. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților
HABIP AHMET, la data faptei administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală.
TKACHENKO OLENA, la data faptei asociat al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada octombrie 2009 – februarie 2010, inculpatul Habip Ahmet, în calitate de împuternicit/administrator de fapt al unei societăți comerciale și beneficiind de ajutorul inculpatei Tkachenko Olena, nu a evidențiat în mod complet în contabilitatea societății operațiunile comerciale efectuate și veniturile realizate de această societate în sumă de 85.232.355 lei, modalitate în care s-a sustras de la plata obligațiilor fiscale către stat în sumă de 29.483.9211ei, din care 13.637.177 lei reprezintă impozitul pe profit iar 15.846.744 lei reprezintă TVA-ul aferent.
În cauză, Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă cu suma menționată anterior.
În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 28 septembrie 2016
comunicate-hotărâri de condamnare din 02 iulie 2018
comunicate-hotărâri de condamnare din 28 ianuarie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 11 august 2016
comunicate-hotărâri de condamnare din 03 mai 2017
comunicate-hotărâri de condamnare din 22 noiembrie 2016
comunicate-hotărâri de condamnare din 11 octombrie 2016
comunicate-hotărâri de condamnare din 30 august 2016
comunicate-hotărâri de condamnare din 08 noiembrie 2017