DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 8 decembrie 2017
Nr. 1152/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna noiembrie 2017, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. În cauza mediatizată prin comunicatul 1382 din 16 noiembrie 2016, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj - Biroul Teritorial Baia Mare au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților:

ROBESCU - POP GHEORGHE - VASILE și PETRICA DOINA, la data faptelor director al Muzeului de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, respectiv contabil-șef în cadrul aceleiași instituții, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2014 – 2015, în contextul efectuării unor reabilitări la unele obiective din cadrul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, inculpatul Robescu - Pop Gheorghe – Vasile, în calitate de director al acestei instituții și ordonator de credite, cu încălcarea prevederilor legale, a dispus:
- începerea și realizarea de lucrări la obiectivul construcției „Casa Poartă”, în lipsa unui proiect tehnic, a autorizației de construire, a unei prevederi bugetare și a unei finanțări pentru realizarea acestei construcții,
- achitarea sumei de 68.108 lei către o firmă care prestase lucrările respective, în condițiile în care o parte din aceste cheltuieli erau nejustificate.
Plata efectivă a lucrărilor a fost efectuată de inculpata Petrica Doina, în calitate de contabil șef și responsabilă cu controlul financiar preventiv, în lipsa documentelor care trebuia să certifice exactitatea sumelor de plată, recepția bunurilor și executarea serviciilor.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unor imobile ce aparțin celor doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Maramureș, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului
DĂNEȘAN IOAN-DORIN, la data faptei primar al municipiului Sighișoara, județul Mureș, pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă defolosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2014, Primăria municipiului Sighișoara (în calitate de lider al parteneriatul dintre unitatea administrativ teritorială municipiul Sighișoara și Colegiul Național „Mircea Eliade” Sighișoara) a solicitat o finanțare nerambursabilă. În acest context, inculpatul Dăneșan Dorin Ioan, în calitate de primar, a semnat o declarație de eligibilitate (anexă a Cererii de finanțare) prin care declara pe proprie răspundere că nu a suferit condamnări definitive ca urmare a încălcării conduitei profesionale.
În realitate, la data de 07 martie 2013, inculpatul Dăneșan Dorin Ioan fusese condamnat definitiv de către Curtea de Apel Tîrgu Mureș la pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendare condiționată, pe un termen de încercare de 4 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.
Printr-o adresa emisă la 30 decembrie 2014, după constituirea acestui dosar, Primăria municipiului Sighișoara a solicitat Agenției pentru Dezvoltare Regionala - Centru, în baza prevederilor contractuale, încetarea prin acordul părților a contractului de finanțare respectiv.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureș.

Actualizare (08.07.2022):

Prin decizia penală nr. 356 din 10.06.2022 Curtea de Apel Târgu Mureș a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului DĂNEȘAN IOAN-DORIN, pentru infracțiunea reținută în sarcina sa, întrucât există o cauză de nepedepsire prevăzută de lege.
Obligă inculpatul la plata sumei de 4.300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

DEFINITIVĂ



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei

CRĂCIUN FLORINDA EMILIA, fără calitate oficială la data faptei, în prezent director în cadrul Agenției Pentru Finațarea Investițiilor Rurale - Oficiul Județean Pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Hunedoara, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2010-2013, inculpata Crăciun Florinda Emilia a folosit la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.) - Centrul Județean Hunedoara, mai multe documente false și inexacte în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpata Crăciun Florinda Emilia a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 647.152 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal.
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Hunedoara cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauza.



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
DOBOȘ (fostă NIOAȚĂ) ALINA ADNANA MARIANA, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- fals în declarații, (2 infracțiuni),

NIOAȚĂ MICHY, tatăl primei inculpate, în prezent primar al comunei Bumbești Pițic, județul Gorj, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,

GOGELESCU VALERIU, la data faptelor funcționar Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.) – Oficiul Județean Gorj – Serviciul Verificare Cereri Finanțare, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,
- fals intelectual, în formă continuată,

ZDRĂILĂ MONICA, la data faptelor funcționar Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.) – Oficiul Județean Gorj – Serviciul Verificare Cereri Finanțare, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,
- fals intelectual.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012-2015, în contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 - Instalarea Tinerilor Fermieri, inculpata Doboș (fostă Nioață) Alina Adnana Mariana a folosit, în relația cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurala și Pescuit (A.P.D.R.P.), mai multe documente false în care a atestat aspecte nereale, pentru a îndeplini condițiile minime necesare primirii sprijinului financiar, printre care și aceea de a fi membru al unei familii de fermieri, precum și condiția de a fi lucrat mai mult de 50% din timpul de lucru în cadrul unei ferme, cu cel puțin 12 luni înaintea instalării ei pe cont propriu la conducerea unei exploatații agricole.
O parte din acele documente au fost furnizate de către inculpatul Nioață Michy.
În același context, inculpata a mai beneficiat și de sprijinul inculpaților Gogelescu Valeriu și Zdrăilă Monica care îndeplineau atribuții de verificare a documentelor și a locațiilor unde erau implementate investițiile, în sensul că aceștia, în calitate de experți în cadrul A.P.D.R.P. – Oficiul Județean Gorj – Serviciul Verificare Cereri Finanțare, au atestat în mod nereal situația constatată pe teren, diferită față de cea prezentată în cererea de finanțare și în alte documente justificative, printre care și Planul de afaceri al solicitantului de fonduri europene Doboș (fostă Nioață) Alina Adnana Mariana.
Ca urmare a acestor demersuri infracționale, inculpata Doboș (fostă Nioață) Alina Adnana Mariana a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 177.780 lei (106.668 lei aferenți tranșei I și 71.112 lei afereți tranșei a II-a), sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (fostă A.P.D.R.P.) s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatei Doboș (fostă Nioață) Alina Adnana Mariana. De asemenea, aceeași măsură a fost dispusă și asupra sumei de 73.998,20 lei, depusă de inculpată la o unitate bancară, la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Gorj, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, în data de 08 decembrie 2017, procurorii anticorupție au încheiat acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpata FĂSUI ALICE LORENA pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, fals în înscrisuri sub semnătură privată și participație improprie la infracțiunea de fals intelectual, toate trei în formă continuată.
În prezența apărătorului ales, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina ei, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 3 ani și interzicerea pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata Făsui Alice Lorena va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile în cadrul Primăriei Târgu Cărbunești, județul Gorj sau în cadrul Colegiului Național ”Tudor Arghezi” Târgu Cărbunești, județul Gorj.



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

NEAGUE MAGDALENA, administrator împuternicit al S.C. La Titu Frumosu S.R.L. pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată,

SC LA TITU FRUMOSU SRL pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată,

NEAGUE TITU, la data faptelor administrator în fapt al S.C. La Titu Frumosu S.R.L și primar al comunei Bărăganu, județul Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate lafolosirea sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,
- fals intelectual în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2015 - 2017, inculpata Neague Magdalena, în calitate de administrator împuternicit al S.C. La Titu Frumosu S.R.L., beneficiind de ajutorul inculpatului Neague Titu, a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false, inexacte sau incomplete, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care fie nu le lucrase, fie nu le deținea în baza unor documente justificative perfect valabile.
O parte din aceste documente au fost puse la dispoziție de către primarul comunei Bărăganu, inculpatul Neague Titu.
Prin aceste demersuri, inculpata Neague Magdalena a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 1.547.889 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal.
În cauză, s-a instituit măsura popririi asiguratorii asupra conturilor deținute de către inculpații Neague Magdalena, S.C. La Titu Frumosu SRL și Neague Titu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauza.



6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului
NECULA STĂNEL IONEL, pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii martie 2012, inculpatul Necula Stănel Ionel a folosit și prezentat, cu rea-credință, în numele unei societăți comerciale (în cadrul căreia nu avea în mod real nicio calitate sau împuternicire), la Ministerul pentru Societatea Informațională - Organismul Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale, documente și declarații false în scopul obținerii pe nedrept a unei finanțări nerambursabile în sumă totală de 367.785 lei.
Proiectul pentru care s-au solicitat fondurile respective a fost respins în faza de verificare administrativă și a eligibilității, iar finanțarea nu a mai fost acordată.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.



7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului
FOCȘA COSMIN, la data faptei administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- participație improprie la comiterea faptei de fals intelectual, în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2012, inculpatul Focșa Cosmin, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false (o parte din ele fiind falsificate chiar de el) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei unice de plată, pentru o suprafață de teren de 95,19 ha, pe care nu o deținea în realitate.
În același context, i-a determinat pe angajații primăriei Comunei Mircea Vodă, județul Brăila, să elibereze, fără vinovăție, cinci adeverințe care ulterior au fost depuse la A.P.I.A..
Prin aceste demersuri, inculpatul Focșa Cosmin a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 46.580 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal.
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpatului. De asemenea, s-a mai dispus instituirea măsurii sechestrului asigurator asupra sumelor existente în conturile inculpatului Focșa Cosmin până la concurența sumei de 46.580 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului
ROTARU FLORIN-PETRICĂ, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2013, inculpatul Rotaru Florin-Petrică a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei unice de plată, pentru o suprafață de teren de 77,52 ha, pe care nu o deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpatul Rotaru Florin-Petrică a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 35.250 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava.



9. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei
CZIGLER ERIKA-GABRIELA, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- mărturie mincinoasă,
- favorizarea făptuitorului.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În zilele de 3 mai 2016, 9 mai 2016 și 14 iunie2017, în faza de urmărire penală și ulterior în fața Tribunalului Cluj, inculpata Czigler Erika-Gabriela a fost audiată în calitate de martor în dosarul prin care a fost trimis în judecată Cherecheș Cătălin, primar al municipiului Baia Mare, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită, în formă continuată (comunicat nr. 686/VIII/3 din data 20 mai 2016), împrejurare în care inculpata, sub prestare de jurământ, a dat declarații neconforme adevărului.
Prin afirmațiile făcute în fața procurorilor anticorupție și instanței de judecată, inculpata a urmărit împiedicarea tragerii la răspundere penală a persoanei trimise anterior în judecată.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj.

Actualizare (17.12.2020):

Prin decizia penală nr. 1254 din 03.11.2020, Curtea de Apel Cluj a dispus achitarea inculpatei CZIGLER ERIKA GABRIELA, pentru infracțiunile reținute în sarcina sa, întrucât faptele nu există.

DEFINITIVĂ



10. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată a inculpaților
STANCIU ANA-RUXANDRA, aflată în stare de deținere, la data faptei administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată,
SANDU AURELIAN, aflat în stare de deținere, la data faptei administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 3 iulie 2006 – 16 noiembrie 2007, inculpata Stanciu Ana Ruxandra, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, s-a sustras de la plata obligațiilor fiscale către bugetul statului prin neînregistrarea în evidențele contabile a operațiunilor comerciale desfășurate (cu produse petroliere) și a veniturilor aferente încasate.
Prin aceste demersuri, inculpații au cauzat un prejudiciu în sumă totală de 15.254.808 lei, din care 3.210.022 lei reprezentând T.V.A de plata, 2.690.489 lei reprezentând impozitul pe profit, 7.860.754 lei reprezentând accize produse energetice și 1.493.543 lei reprezentând T.V.A aferentă accizelor stabilite suplimentar.
Administrația Județeană a Finanțelor Publice Prahova s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 17.906.809 lei, reprezentând prejudiciul penal produs prin comiterea faptelor, la care se adaugă majorări și penalități ce urmează a fi calculate și comunicate pe parcursul procesului penal.
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurator asupra unui imobil (teren și hale) ce aparțin inculpatei Stanciu Ana-Ruxandra.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Prahova, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.



11. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților MITACU HORIA CRISTIAN și ANGHEL MARIAN, la data faptelor administratori ai S.C. Util Telecom S.R.L., pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată,
și în stare de libertate a inculpatului DOBRE TEODOR, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată,

S.C. UTIL TELECOM S.R.L. pentru săvârșirea evaziune fiscală în formă continuată,

SC UHP TERMINAL OIL S.R.L., S.C. TRIGANO IMPEX S.R.L., S.C. URANUS TECHNOLOGY INVEST S.R.L. și S.C. UCATI DEVELOPMENT S.R.L., pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada ianuarie – decembrie 2011, inculpații Mitacu Horia Cristian și Anghel Marian, în calitate de administratori ai S.C. Util Telecom S.R.L., au înregistrat în contabilitatea firmei pe care o reprezentau operațiuni fictive de achiziție materiale de construcții de la celelalte 4 societăți menționate mai sus, pe care le-au interpus în relațiile cu furnizorii intracomunitari.
În demersul lor infracțional, cei doi inculpați au beneficiat de ajutorul inculpatului Dobre Teodor, care în calitate de administrator al S.C. Uranus Technology Invest S.R.L. și al S.C. Trigano Impex S.R.L., le-a furnizat documente justificative, jucând rolul de verigă lipsă în frauda de tip „carusel” concepută de primii doi.
Totodată, inculpatul Dobre Teodor a participat efectiv la circuitele financiare create pentru a da o aparență de legalitate tranzacțiilor comerciale fictive înregistrate. Astfel, inculpatul Dobre Teodor, la solicitarea inculpatului Mitacu Horia Cristian, a retras sume de bani în numerar din conturile societăților pe care le administra, pe care, ulterior, le-a predat acestuia din urmă.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat în maniera de mai sus totalizează 11.014.330 lei.
Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 11.029.884 lei.
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Mitacu Horia Cristian, Anghel Marian și Dobre Teodor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



12. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Tîrgu Mureș au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului
FANCSALI KALMAN, la data faptei vicepreședinte al unei asociații non-profit, pentru săvârșirea infracțiunii de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene în formă continuată.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 10 septembrie 2013, între Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale și asociația reprezentată de inculpatul Fancsali Kalman a fost încheiat un contract ce avea ca obiect implementarea proiectului „Youth workers: who are you?(...)” finanțat din fonduri nerambursabile.
În acest context, în perioada 26.09.2013-02.12.2013, inculpatul Fancsali Kalman, în calitate și de responsabil cu implementarea proiectului respectiv și împuternicit cu drept de semnătură pe conturile bancare ale asociației, a retras mai multe sume de bani, în total 15.846 euro (reprezentând avansul alocat asociației), pe care le-a folosit în alte scopuri decât cele pentru care au fost alocate.
Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale nu s-a constituit parte civilă în cauză, deoarece asociația reprezentată de inculpat a achitat suma de 15.846 euro, reprezentând avansul pentru proiectul „Youth workers: who are you?” și dobânda contractuală.

În prezența apărătorului ales, inculpatul Fancsali Kalman a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei stabilite, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- 1 an închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 1 an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de: a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Fancsali Kalman, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise Tribunalului Harghita.



13. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a inculpaților:
TĂUT CĂTĂLIN IONUȚ pentru săvârșirea infracțiunii de folosire de documente false, inexacte sau incomplete având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

TĂUT MARILENA, mama primului, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la săvârșirea infracțiunii de folosirea de documente false, inexacte sau incomplete având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2009 - 2010, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile privind modernizarea unei ferme vegetale, inculpatul Tăut Cătălin Ionuț a depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.) mai multe documente cu conținut nereal, printre care: șase facturi fiscale false ce atestau în mod nereal vânzarea, către o societate comercială, a 5.000 de gladiole, în valoare de 2.500 de lei și un antecontract de vânzare-cumpărare mărfuri cu plata în rate, pretins a fi fost încheiat între inculpatul Tăut Cătălin Ionuț și reprezentantul aceleiași firme. În realitate, antecontractul a fost semnat se inculpatul Tăut Cătălin Ionuț și de mama sa, inculpata Tăut Marilena, în numele societății comerciale respective.
De asemenea, facturile respective au fost întocmite și semnate tot de mama inculpatului Tăut Cătălin Ionuț.
Prin aceste demersuri inculpatul Tăut Cătălin Ionuț a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 105.907,50 lei.
În cauză, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale nu s-a constituit parte civilă în cauză, deoarece debitul de 105.907,50 lei a fost achitat de inculpatul Tăut Cătălin Ionuț.
În prezența apărătorilor aleși, inculpații Tăut Cătălin Ionuț și Tăut Marilena au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– 1 an și 6 luni, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de: a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat,
Inculpații vor fi obligați să presteze o perioadă de 60 de zile muncă neremunerată în folosul comunității, în cadrul Primăriei municipiului Oradea și în cadrul Mănăstirii Sfintei Cruci - Oradea.

Dosarele de urmărire penală privind pe inculpații Tăut Cătălin Ionuț și Tăut Marilena, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise Tribunalului Bihor.



În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 25 noiembrie 2019
comunicate-hotărâri de condamnare din 26 martie 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din 09 ianuarie 2018
comunicate-hotărâri de condamnare din 03 ianuarie 2018
comunicate-hotărâri de condamnare din 26 noiembrie 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din 24 martie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 21 aprilie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 26 noiembrie 2019
comunicate-hotărâri de condamnare din 05 februarie 2018
comunicate-hotărâri de condamnare din 04 mai 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 16 noiembrie 2018