DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 6 decembrie 2022
Nr. 1046/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna noiembrie 2022, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului
IGRIȘAN ALEXANDRU LUCIAN, la data faptei viceprimar al orașului Zărnești, în prezent primar al aceluiași oraș din județul Brașov, pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2016, în vederea finanțării proiectului intitulat „Centrul Național de Informare și Promovare Turistică în Orașul Zărnești” (finanțat din fonduri nerambursabile), inculpatul Igrișan Alexandru Lucian ar fi depus la autoritatea finanțatoare (Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice – M.D.R.A.P.) mai multe documente false (situații de lucrări, procesul verbal de recepție, raportul dirigintelui de șantier), ce atestau, contrar realității, finalizarea tuturor lucrărilor în cadrul proiectului. În demersurile sale, inculpatul Igrișan Alexandru Lucian ar fi beneficiat de sprijinul a patru persoane (trei angajați ai primăriei Zărnești și un diriginte de șantier) care, la vremea respectivă, au întocmit și semnat documentele menționate mai sus.
La data de 10 octombrie 2016, urmare a neregulilor constatate, M.D.R.A.P. a reziliat contractul de finanțare fără a efectua nicio plată către primăria Zărnești.
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi încercat să obțină pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 293.849 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brașov.

Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu patru inculpați: GROSARU AURELIA, la data faptei director executiv în cadrul Direcției Economice a Primăriei orașului Zărnești, REIT IUSTINA CODRUȚA, la data faptei șef Serviciu Urbanism și manager proiect în cadrul Primăriei orașului Zărnești, CLINCIU MIHAELA, la data faptei inspector achiziții în cadrul Primăriei orașului Zărnești și o persoană fizică, la data faptei diriginte de șantier, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de complicitate la tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În prezența apărătorilor aleși, cei patru inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, respectiv 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepselor pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea unor drepturi.



2. În cauza mediatizată prin comunicatele nr. 738/VIII/3 din 26 septembrie 2019 și 740/VIII/3 din 27 septembrie 2019, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

STROE DAN, la data faptelor director al Direcției de Investiții Achiziții Publice și Servicii Interne din Agenția Națională de Administrare Fiscală (A.N.A.F.), pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- trafic de influență, în formă continuată,
- instigare la spălarea banilor, în formă continuată,

Două persoane fizice, administratori ai unor societăți comerciale, pentru săvârșirea unor infracțiuni de complicitate la trafic de influență, spălarea banilor, și cumpărare de influență, comise în formă simplă și continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

Inculpatul Stroe Dan, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la trei oameni de afaceri suma totală de 6.614.818 lei (2.712.616 lei, 2.644.300 lei și 1.257.902 lei ), reprezentând prețul influenței pe care acesta ar fi exercitat-o asupra colegilor săi cu atribuții în procedura de achiziție, astfel încât societățile celor trei persoane să câștige licitațiile organizate de A.N.A.F pentru cumpărarea de produse software.
Banii respectivi (reprezentând 10% și 20% din valoarea contractelor respective) ar fi fost remiși funcționarului indirect, în perioada iulie 2011 - ianuarie 2012, prin transfer bancar, în contul unor societăți indicate și controlate de acesta din urmă, în baza unor contracte fictive de prestări servicii.

În cauză, procurorii au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, în cursul anului 2016, într-o altă cauză penală, Stroe Dan a încheiat cu procurorii anticorupție un acord de recunoaștere a vinovăției ce a fost admis de Tribunalul București care l-a condamnat la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

FIRICĂ VIOREL-DAN, la data faptei director executiv în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Dâmbovița, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În cursul lunii octombrie 2011, inculpatul Firică Viorel-Dan, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de la un om de afaceri (martor în cauză), prin intermediul unei rude, suma de 52.056 lei, pentru a proteja activitățile nelegale ale unei societăți comerciale controlate de martor și implicată în activități de evaziune fiscală și rambursări ilegale de T.V.A..

În cauză, procurorii au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Dâmbovița cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

COOPERATIVA AGRICOLĂ COROGEA, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

Două persoane fizice, membri cooperatori fondatori, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

SASU VASILE, la data faptei primar al comunei Durnești, județ Botoșani, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată

Persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada 2012-2014, cei doi inculpați, membri ai Cooperativei Agricole Corogea, beneficiind de ajutorul celorlalți doi inculpați, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente și declarații false și inexacte (declarații, adeverințe, etc.) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică.
Prin aceste demersuri, ar fi fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 568.965 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Botoșani cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

Persoană fizică, la data faptei administrator al SC Cardex Rom SRL și SC Oblomov Ced SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente false, inexacte ori incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

SC CARDEX ROM SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, inexacte ori incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

SC OBLOMOV CED SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, inexacte ori incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

Persoană fizică, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, inexacte ori incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada 2012-2015, în contextul implementării a două proiecte ce vizau achiziția de utilaje, administratorul celor două societăți comerciale, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, ar fi depus la Agenția pentru Dezvoltare Regională (A.D.R.) Centru mai multe documente false/inexacte (facturi, oferte, etc.) în scopul obținerii pe nedrept a sumei totale de 261.551 lei, reprezentând fonduri nerambursabile.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brașov cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției unui inculpat, reprezentant al unei asociații, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2016-2017, în cadrul a trei proiecte finanțate din fonduri europene, inculpatul, în calitatea menționată mai sus, ar fi utilizat în alt scop suma de 62.761 euro, plătită cu titlu de avans de către Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.
Concret, banii primiți în condițiile de mai sus, după ce ar fi fost schimbați în lei, ar fi fost cheltuiți în interes propriu de către inculpat.

În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea unor drepturi.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Arad.



7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
- folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada 03 august 2015 – 07 august 2017, în contextul solicitării unui sprijin financiar în cadrul proiectului ”Sprijin pentru instalarea tânărului fermier L. M. pentru prima dată ca șef de exploatație agricolă în cadrul L. M. PFA”, inculpatul a depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) mai multe documente false (chitanțe, facturi fiscale etc.) în scopul îndeplinirii criteriilor de eligibilitate prevăzute în Ghidul solicitantului.
Aceste demersuri ar fi avut ca efect aprobarea finanțării și implicit obținerea pe nedrept de către inculpat a unor fonduri nerambursabile în valoare 180.960 lei, sumă cu care A.F.I.R. s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Dolj cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu doi inculpați în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele comise în formă continuată.

În prezența apărătorilor aleși, cei doi inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, respectiv 2 ani și 2 luni închisoare cu suspendarea executării pedepselor și interzicerea unor drepturi.



8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, persoană fizică fără calitate specială, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012 – 2014, inculpatul în calitate de administrator în fapt al unei societăți comerciale și în contextul derulării unui proiect privind dezvoltarea unor sisteme inovative și ecoeficiente de producție prin achiziția de mașini de tricotat prin care ar fi vizat extinderea producției de tricotaje, ar fi depus la Ministerul Economiei Comerțului și Mediului de Afaceri, respectiv Ministerului Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management și la Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, în calitate de Organism Intermediar, mai mute documente false și inexacte obținând pe nedrept fonduri europene și naționale în sumă totală de 691.831,47 lei.
Astfel, inculpatul ar fi achiziționat fără respectarea procedurilor legale de la o altă societate comercială, administrată de cel de-al doilea inculpat, 6 mașini de tricotat marca STOLL la prețuri supraevaluate, iar din diferența constând în suma de 201.000 euro ar fi achiziționat printr-o tranzacție separată de la aceeași societate alte 7 mașini de tricotat.
Totodată, cu știința inculpatului, s-ar fi livrat în cadrul proiectului finanțat din fonduri europene către societatea administrată de acesta un număr de 4 mașini de tricotat marca STOLL model CMS 502 HP atestându-se în fals în documentele anexate cererii de plată înregistrată la organismul intermediar în data de 31.10.2014, respectiv în procesul verbal de livrare și în declarațiile de predare din 10.07.2014, faptul că sunt model CMS 520 HP, în fapt un model mai scump.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 891.535,40 lei, reprezentând întreaga sumă care a fost acordată cu titlu de finanțare nerambursabilă în cadrul proiectului. Totodată, reprezentanții ministerului au solicitat introducerea în cauză a societății beneficiare a fondurilor europene ca parte responsabilă civilmente.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.

Anterior, la data de 28.06.2022, în aceeași cauză, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu cel de-al doilea inculpat, persoană fizică fără calitate specială, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.
În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, a acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și a fost de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, respectiv 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 4 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.
Ulterior, la data de 05.10.2022, în aceeași cauză procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu un alt inculpat, persoană fizică fără calitate specială, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene.
În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, a acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și a fost de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, respectiv un an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 3 luni și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.


Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.



Actualizare (24.02.2023):

9. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului DUMITRAȘCU BOGDAN DUMITRU, la data faptei director general adjunct al Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.), în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La sfârșitul anului 2021, inculpatul Dumitrașcu Bogdan Dumitru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 4.000 euro, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă subalternii săi din județul Vaslui și îi va determina pe aceștia să rezolve favorabil o contestație depusă de omul de afaceri.
Dacă contestația respectivă ar fi fost admisă de către angajații APIA - Centrul Județean Vaslui, omului de afaceri i s-ar fi acceptat la plată, integral, cererea unică de plată pe suprafață depusă în campania 2021, pentru toate cele 878 hectare declarate (cu 135 hectare mai mult față decât i se aprobase inițial).
Presupusele demersuri ale inculpatului Dumitrașcu Bogdan Dumitru nu au avut ca rezultat admiterea contestației omului de afaceri.

În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- 1 an și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei și interzicerea unor drepturi.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul București.



Cu referire la toate cauzele anterior menționate, facem precizarea că trimiterea în judecată și acordul de recunoaștere a vinovăției reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că toate comunicatele au fost întocmite în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 15 noiembrie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 25 ianuarie 2023
comunicate-hotărâri de condamnare din 07 martie 2023
comunicate-hotărâri de condamnare din 09 mai 2023
comunicate-hotărâri de condamnare din 06 februarie 2024