DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 07 august 2020
Nr. 474/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ



Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna iulie 2020, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

SIMON SIMION IOAN ALEXANDRU, la data faptelor angajat al Academiei Române - Filiala Cluj în calitate de cercetător științific și asistent manager în cadrul a două proiecte europene, pentru săvârșirea a câte două infracțiuni de:
- participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cadrul a două proiecte finanțate din fonduri nerambursabile („Științele socio-umaniste în contextul evoluției globalizate - dezvoltarea și implementarea programului de studii și cercetare postdoctorale” și „Programe postdoctorale pentru dezvoltarea durabilă într-o societate bazată pe cunoaștere”), derulate în perioada 21 februarie 2012 - 23 februarie 2016, inculpatul Simon Simion Ioan Alexandru ar fi coordonat o activitate infracțională care a avut drept scop obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene și din bugetul național.
În contextul menționat mai sus, în vederea obținerii pe nedrept de fonduri din bugetele alocate proiectelor, inculpatul Simon Simion Ioan Alexandru, în calitate de asistent manager în ambele proiecte, ar fi dezvoltat un mecanism prin care au fost decontate în mod nelegal deplasări fără o justificare reală.
În acest sens, inculpatul ar fi menționat în rapoartele întocmite activități care nu erau prestate, deplasări care nu aveau legătură cu proiectul, respectiv deplasări neefectuate în realitate.
Rambursarea cheltuielilor aferente acestor „deplasări” ar fi fost efectuată în baza unor documente justificative (deconturi de cheltuieli, cereri de aprobare a mobilității în state membre ale UE, declarații pe proprie răspundere, facturi etc.), ce ar fi fost falsificate de inculpatul Simon Simion Ioan Alexandru în complicitate cu alte trei persoane, reprezentanți ai unei societăți comerciale ce avea ca domeniu principal de activitate „activități ale agențiilor turistice”.
Ulterior, aceste documente ar fi fost înaintate managerului de proiect care, fără vinovăție, le-ar fi dat mai departe spre decontare.

Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile de 342.240 lei, sumă cu care Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză a fost dispusă măsura asiguratorie a popririi asupra sumelor de bani prezente și viitoare din conturile deschise la o unitate bancară pe numele inculpatului Simon Simion Ioan Alexandru.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu doi dintre reprezentanții societății comerciale, cu activitate în turism, pentru săvârșirea unor infracțiuni de complicitate la participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În prezența apărătorilor aleși, cele două persoane au declarat expres că recunosc comiterea faptelor, acceptă încadrarea juridică și sunt de acord cu pedepsele aplicate și cu forma de executare, respectiv:
– 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,
– 1 an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarele de urmărire penală privindu-le pe cele două persoane, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Cluj.



2. În dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 422/VIII/3 din 11 iulie 2020, referitor la reținerea unor inculpați, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv (patru inculpați) și sub control judiciar (un inculpat), a cinci persoane fizice, dintre care trei pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, iar alte două pentru instigare la trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La începutul lunii iulie 2020, trei dintre inculpați, determinați de ceilalți doi, i-ar fi pretins unei persoane (martor) suma de 50.000 de euro, promițându-i că ar avea acordul procurorului care instrumenta un presupus dosar în care persoana respectivă ar fi fost vizată și că, în schimbul banilor, l-ar putea determina pe magistrat să conducă ancheta în așa fel încât persoana vizată să scape de răspunderea penală.
La data de 10 iulie 2020, patru dintre inculpați ar fi primit suma de 100.000 lei de la persoana căreia anterior îi pretinseseră bani, împrejurare în care procurorii au constatat infracțiunea flagrantă.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiș cu propunere de a se menține măsurile preventive dispuse în cauză.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unei inculpate persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (două infracțiuni),
- participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Inculpata ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), în perioada 2012-2013, mai multe documente false (contract arendă, adeverințe etc.) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpata ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 158.133 lei.
Într-un context asemănător, inculpata a pus la dispoziția fiicei sale două documente false, pe care aceasta, fără vinovăție, le-a depus ulterior la A.P.I.A., obținând în această manieră suma de 20.624 lei.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 163.417 lei.

În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor terenuri ce aparțin inculpatei.
De asemenea, s-au mai dispus măsura sechestrului asupra sumelor de bani deținute de către inculpată în mai multe conturi și poprirea asupra sumelor de bani cu care vor fi alimentate acestea.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Satu Mare cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus sesizarea instanței de judecată cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unei persoane fizice, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Inculpatul ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), în cursul anului 2013, un contract falsificat prin aplicarea unui număr de înregistrare al Primăriei Sudiți, județul Ialomița, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei de plată unică pe suprafață, pentru o suprafață de teren de 37,66 ha, pe care nu o deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 35.180 euro.
În cauză, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă cu suma de 94.970 lei, la care se adaugă dobânzi și penalități calculate de la data fiecărei tranșe de plată și până la data efectuării plății integrale a debitului principal.

În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei, acceptă încadrarea juridică și este de acord cu pedeapsa aplicată și cu forma de executare, respectiv:
- 1 an și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea pe o perioadă de 1 an și 6 luni, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Ialomița.



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat persoană fizică, la data faptelor administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- înșelăciune,
- șantaj.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2017-2018, în contextul executării unui proiect imobiliar pe raza municipiului Constanța, inculpatul, reprezentant al unei societăți ce avea ca obiect comercializarea materialelor de construcție, l-ar fi indus în eroare pe beneficiarul contractului cu privire la calitatea și implicit, prețul unei cantități de beton livrat, net inferioare celor convenite prin contract.
Ulterior, în condițiile în care beneficiarul proiectului i-ar fi solicitat omului de afaceri o sumă de bani cu titlu de daune, inculpatul ar fi început să amenințe cu represalii prin intermediul organelor judiciare.
Concret, inculpatul a afirmat că, uzând de prietenia și influența pe care ar avea-o asupra a doi magistrați din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, va constitui dosare penale vizând persoana vătămată și va obține încarcerarea acesteia.
Prin aceste demersuri a fost provocată o pagubă societății cumpărătoare în valoare de 183.096 lei (reprezentând valoarea betonului achitat) concomitent cu obținerea unui folos patrimonial injust, pentru societatea inculpatului.

În cauză a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului mai multor bunuri mobile ce aparțin inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus sesizarea instanței de judecată cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unei persoane fizice, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 - Instalarea Tinerilor Fermieri, inculpata ar fi depus, în perioada 2012 – 2014, la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurala și Pescuit (A.P.D.R.P.) mai multe documente false prin care atesta că îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru accesarea fondurilor nerambursabile.
Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile în cuantum de 108.082 lei, debit care a fost restituit integral de către inculpată.

În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptei, acceptă încadrarea juridică și este de acord cu pedeapsa aplicată, precum și cu forma de executare, respectiv:
- 1 an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 1 an și 4 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.


Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Teleorman.



7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus sesizarea instanței de judecată cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a inculpaților:

- persoană fizică, la data faptei administrator al SC Agro Heleșteni SRL sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- AXINIA LIVIU VASILE, la data faptei inspector în cadrul compartimentului agricol al Primăriei Heleșteni, județul Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- SC AGRO HELEȘTENI SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene
În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Inculpatul, administrator al SC Agro Heleșteni SRL, ar fi depus cu rea-credință, în perioada 2013-2014, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente care conțin informații necorespunzătoare adevărului (tabelul centralizator al contractelor de arendă, diverse adeverințe etc.) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin, pentru o suprafață de teren pe care nu o deținea în realitate.
În campania din anul 2013, inculpatul ar fi beneficiat de ajutorul inculpatului Axinia Liviu Vasile care, în calitatea menționată mai sus, a înregistrat în evidențele Primăriei Heleșteni un contract de arendare având ca părți pe S.C Agro Heleșteni SRL și o persoană fizică, deși documentul nu purta semnătura proprietarului.
Prin aceste demersuri, s-a produs un prejudiciu de 8.790 lei, debit care a fost achitat în totalitate de către administratorul SC Agro Heleșteni SRL.

În prezența avocaților, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor, acceptă încadrarea juridică și sunt de acord cu pedepsele și cu forma de executare a acestora, respectiv:
- 1 an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,
- amendă de 13.500 lei și pedeapsa complementară constând în afișarea hotărârii de condamnare la sediul Consiliului Local al comunei Heleșteni, județul Iași, cu executare de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare (în cazul S.C Agro Heleșteni SRL).

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei trei inculpați, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Iași.



8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unei inculpate, reprezentant al unei asociații, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 10 august 2018, în calitate de reprezentant al unei asociații, inculpata ar fi încheiat un contract de finanțare cu Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale pentru un proiect finanțat prin intermediul Programului Erasmus - mobilitatea persoanelor în scopul învățării.
Ulterior, în contul bancar al asociației ar fi fost virată de către agenția națională suma de 8.498,40 de euro reprezentând 80% din valoarea maximă a grantului acordat pentru desfășurarea proiectului.
În perioada 31.07.2018 - 01.07.2019, inculpata ar fi ridicat în numerar suma de 300 de euro, restul de 8.195 de euro (37.591.88 lei) fiind convertiți din euro în lei și transferați în contul curent de lei al Asociației, iar ulterior ar fi fost folosiți pentru retrageri de la ATM, plăți prin POS și plăți prin ordin de plată, cu toate că programul pentru care a beneficiat de finanțare nu a mai fost realizat.
În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Sector 2 sau în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul București.



9. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unei inculpate, persoană fără calitate specială, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 17.09.2019, inculpata ar fi folosit la Organismul Intermediar Regional pentru POS DRU Regiunea Sud Muntenia o adeverință falsificată, pentru a justifica îndeplinirea condiției experienței în specialitate, pentru ocuparea postului de expert administrație publică în cadrul unui proiect finanțat de la bugetul general al UE și de la bugetul de stat, iar la data de 18.12.2019, în același scop, ar fi folosit la aceeași instituție o hotărâre falsificată, de această dată cu ocazia prelungirii duratei contractului individual de muncă.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Călărași.



10. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unei inculpate, persoană fără calitate specială, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 17.09.2019, inculpata ar fi folosit la Organismul Intermediar Regional pentru POS DRU Regiunea Sud Muntenia o adeverință falsificată, pentru a justifica îndeplinirea condiției experienței în specialitate, pentru ocuparea postului de expert administrație publică în cadrul unui proiect finanțat de la bugetul general al UE și de la bugetul de stat, iar la data de 18.12.2019, în același scop, ar fi folosit la aceeași instituție o hotărâre falsificată, de această dată cu ocazia prelungirii duratei contractului individual de muncă.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Călărași.



11. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unei inculpate, persoană fizică, sub aspectul săvârșirii a infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2007 – 2012, inculpata în calitate de administrator al unei societăți comerciale, ar fi depus, cu rea-credință, mai multe contracte de arendă falsificate la A.P.I.A. Buzău privind cereri de acordare a plăților în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață, primind astfel pe nedrept suma de 28.585,69 lei din fonduri europene și naționale.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Buzău s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 28.585,69 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Buzău.



Cu referire la toate dosarele anterior menționate, facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului, respectiv a acordului de recunoaștere a vinovăției la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 15 martie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 27 ianuarie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 14 septembrie 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din 17 septembrie 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din 01 iulie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 29 iunie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 03 martie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 13 octombrie 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din 27 decembrie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 20 octombrie 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din 29 mai 2024