DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

Nr. 85 / 1  februarie 2005

 

 

 

C O M U N I C A T

 

 

            Procurorii Secţiei a II-a din cadrul Parchetului Naţional Anticorupţie au finalizat cercetările penale în dosarul privind privatizarea SC VITIPOMICOLA SA Sâmbureşti Olt şi stabilirea unei valori mai mici a redevenţei în contractul de concesionare a unei suprafeţe de teren aparţinând acestei societăţi.

            Din materialul probator rezultă că, în activitatea de privatizare a societăţii amintite, mai mulţi înalţi funcţionari din cadrul Agenţiei Domeniilor Statului şi  Ministerului Agriculturii se fac vinovaţi de săvârşirea unor infracţiuni conexe infracţiunilor de corupţie prin care s-a creat un important prejudiciu statului român.

            Astfel, anchetatorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de:

-          HAVRILEŢ NICULAEfost preşedinte al Agenţiei Domeniilor Statului – acuzat de comiterea a două infracţiuni de neglijenţă  în serviciu;

-          POP EREMIAdirector Concesionare în cadrul Agenţiei Domeniilor Statului şi membru al Comisiei de negociere  - sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar, comisă în cadrul acţiunii de privatizare, abuz în serviciu contra intereselor publice, săvârşit printr-o infracţiune de corupţie sau asimilată acesteia, ambele în concurs real;

-          JIGA DANfost director general în cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei şi preşedinte al Comisiei de negociere, acuzat de săvârşirea, în concurs real, a infracţiunii de neglijenţă în serviciu;

-          CĂPITANU SILVIAfost director general al Direcţiei de Integrare Europeană şi Cooperare Internaţională din Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei şi membru al Comisiei de negociere – sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neglijenţă în serviciu;

-          ENACHE TEODORdirector general, ROTARU GABRIELdirector economic, VÂLC IONdirector, GRIJAC GHEORGHEşef Serviciu juridic, toţi în cadrul Agenţiei Domeniilor Statului – acuzaţi de săvârşirea, în concurs real a infracţiunii de neglijenţă în serviciu;

-          NICULAE GEORGETAsecretar al Comisiei de negociere – pentru neglijenţă în serviciu, în concurs real;

-          CIUCĂ GHEORGHEreprezentant al Asociaţiei Salariaţilor  „Sâmbureşti” – sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la stabilirea, cu intenţie a unei valori diminuate a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar şi abuz în serviciu contra intereselor publice, ambele în concurs real;

-          ONIGA DĂNUŢreprezentant al SC VINARTE SRL Bucureşti, acuzat de săvârşirea infracţiunilor de complicitate la stabilirea, cu intenţie a unei valori diminuate a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar şi de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, infracţiuni aflate în concurs real.

 

Din cercetările efectuate în cauză rezultă că, în luna august 2000, Comitetul de coordonare a activităţii de privatizare din cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei a aprobat propunerea de vânzare  a întregului pachet de acţiuni gestionate de acest minister la SC VITIPOMICOLA SA Sâmbureşti (100%) prin negociere directă. Concomitent, a fost declanşată şi procedura de concesionare a suprafeţei de 1.103 hectare din terenurile aflate la dispoziţia acestei societăţi. Dosarul de prezentare al SC VITIPOMICOLA Sâmbureşti a  fost întocmit de  Direcţia Generală de Privatizare a  Patrimoniului din cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, iar Caietul de Sarcini aferent concesionării terenului agricol, de către lucrătorii Agenţiei Domeniilor Statului.

Comisia mixtă de negociere pentru vânzarea acţiunilor  şi concesionarea terenului a fost alcătuită din: POP EREMIA – de la Agenţia Domeniilor Statului; JIGA DAN – preşedinte, din partea Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei; CĂPITANU SILVIA - membru   din partea aceluiaşi minister; NICULAE GEORGETA – secretar.

În cursa pentru privatizare  au rămas, ca investitori, Asociaţia Salariaţilor „Sâmbureşti” şi o societate comercială străină, negocierea derulându-se în şase etape, în intervalul 19 septembrie - 4  octombrie 2000.

            Ofertele  financiare depuse de cei doi investitori au fost analizate    luându-se în calcul preţul/acţiune, redevenţa, modalitatea de plată  a preţului, investiţiile din surse proprii şi investiţiile pentru întreţinerea terenului. De reţinut că, în cazul ambelor oferte financiare, redevenţa oferită a fost defalcată  pe categoria de folosinţă a terenului şi calculată  în funcţie de suprafaţa stipulată în Caietul de Sarcini, folosindu-se încadrarea în categoria de folosinţă „arabil” a terenurilor pe care se aflau vii şi livezi. Trebuie menţionat că departajarea între cei doi investitori a fost făcută în baza punctajului obţinut pentru redevenţa oferită, respectiv ofertarea de către Asociaţia Salariaţilor „Sâmbureşti”  a unei redevenţe de 685 kg. grâu STAS/an, comparativ cu redevenţa oferită de societatea străină concurentă  de 540 kg. grâu STAS/an, pentru toate cele 1.103 hectare.

            În consecinţă, prin respectarea procedurilor şi dispoziţiilor legale aplicabile în negocierea directă, Asociaţia Salariaţilor „Sâmbureşti” a fost selectată, prin votul unanim al membrilor Comitetului de Coordonare a Activităţii de Privatizare, pentru încheierea contractului de vânzare-cumpărare  a celor 430.774 acţiuni  deţinute de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei la SC VITIPOMICOLA şi concesionarea celor 1.103 hectare teren aflat în administrarea acestei societăţi.

            Concomitent înstrăinării de către stat a  pachetului reprezentând 100% din acţiunile SC VITIPOMICOLA Sâmbureşti SA la un preţ  total de circa un milion dolari, Agenţia Domeniilor Statului  a încheiat contractul de concesionare cu Asociaţia Salariaţilor „Sâmbureşti”. Din analiza clauzelor contractului, comparativ cu informaţiile preluate  în Nota pentru informare şi decizie privind negocierile de vânzare a acţiunilor, s-a reţinut diminuarea redevenţei de la 685 kg. grâu/ha la 540 kg. grâu/ha, contrar ofertei finale, ferme şi definitive, în baza căreia Asociaţia Salariaţilor câştigase negocierea. Totodată, suprafaţa acordată spre exploatare acestei Asociaţii a fost diminuată cu aproape 58 de hectare, faţă de suprafaţa propusă concesionării de către Administraţia Domeniilor Statului prin Caietul de Sarcini.

            Prin încheierea contractului de concesiune pentru o redevenţă mai mică decât oferta iniţială cu 145 kg. grâu/ha a fost denaturată  şi procedura de negociere, care ar fi condus la desemnarea  drept câştigător a celui care a făcut cea mai bună ofertă, respectiv societatea comercială cu capital străin. Consecinţa a fost, de asemenea, diminuarea automată a punctajului  care ar fi fost obţinut de către Asociaţia Salariaţilor Sâmbureşti, dacă în oferta finală, fermă şi definitivă,  ar fi menţionat 540 kg. grâu/ha.

            Potrivit datelor şi înscrisurilor avute în vedere pe parcursul cercetării penale, anchetatorii au stabilit că, în aceeaşi zi cu încheierea contractului de concesionare, Agenţia Domeniilor Statului  a întocmit un alt contract similar  pentru o suprafaţă de 57,98 teren agricol, reprezentând chiar diferenţa de suprafaţă rezultată din diminuarea terenului dat spre exploatare Asociaţiei Salariaţilor „Sâmbureşti”.  Contractul a fost încheiat de ADS  cu societatea comercială VINARTE SRL Bucureşti, iar obiectul acestuia îl constituie exploatarea suprafeţei respective, la care se adaugă încă 2 hectare de teren neagricol.

Trebuie precizat că această suprafaţă concesionată de ADS în favoarea SC VINARTE SRL  Bucureşti face parte din terenul aflat în exploatarea SC VITIPOMICOLA Sâmbureşti SA. În fapt, cele 1.103 hectare de teren agricol oferite spre concesionare de ADS prin  metoda negocierii directe au fost împărţite, în mod ilegal, în două suprafeţe, din care una a fost acordată în exploatare SC VINARTE SRL  Bucureşti. Mai mult,  societatea bucureşteană nu  a participat în nici un fel la negocieri, semnatarii contractului de concesionare în favoarea acestei societăţi a suprafeţei de 60 hectare  teren agricol şi neagricol, încălcând dispoziţiile art.10 din Legea 219/1998 privind regimul concesiunilor. Contractul  a reprezentat, astfel, o atribuire directă a dreptului de exploatare pentru societatea cu răspundere limitată  din Bucureşti.

Semnatarii contractelor  de  concesiune au fost învinuiţii POP EREMIA, ENACHE TEODOR, ROTARU GABRIEL şi GRIJAC GHEORGHE – toţi înalţi funcţionari în  cadrul Agenţiei  Domeniilor Statului şi de către JIGA DAN, CĂPITANU SILVIA, NICULAE GEORGETA – ca membrii ai Comisiei de negociere din partea Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei.

Ambele contracte de concesiune au fost aprobate de preşedintele Agenţiei Domeniilor Statului, la acea dată, învinuitul HAVRILEŢ NICULAE. 

Trebuie precizat şi faptul că între membrii Comitetului de Coordonare a Activităţii de Privatizare  activau şi JIGA DAN – preşedinte al Comisiei de negociere pentru vânzarea acţiunilor SC VITIPOMICOLA SA, dar şi HAVRILEŢ NICULAE – cel care a aprobat contractele de concesiune.

Toate documentele juridice de înstrăinare a acţiunilor SC VITIPOMICOLA SA Sâmbureşti şi de concesionare a suprafeţei de 1.103  hectare teren agricol (din care, în mod ilegal, aproape 60 de hectare în favoarea unei societăţi neparticipante la negocieri) au fost semnate de cei 11 învinuiţi în dosarul cauzei.

 

 

 

BIROUL PENTRU RELAŢII CU PRESA


Alte legături de la această informație

hotărâri definitive din 01 iulie 2010