DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 339 din 14.12.2018, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpatul LEONTE IOAN, primar al comunei Gorban, județul Iași, la data săvârșirii faptelor, la o pedeapsă de 3 ani și 8 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la două infracțiuni de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, din care una în formă continuată și fals intelectual, în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul LUPEI CONSTANTIN, consilier local în cadrul Consiliului local al comunei Gorban, județul Iași, la data săvârșirii faptelor, la o pedeapsă de 4 ani și 2 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și complicitate la infracțiunea de fals intelectual în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul BARBĂLATĂ GABRIEL, consilier local în cadrul Consiliului local al comunei Gorban, județul Iași, la data săvârșirii faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare și interzicerea, în timpul executării pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani, complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Condamnă pe inculpatul BARBĂLATĂ ROMICĂ, fratele lui Barbălată Gabriel, asociat și administrator al S.C. AGROIND GORBAN S.R.L., la data săvârșirii faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri și spălare de bani.
Condamnă pe inculpata ASOCIAȚIA CRESCĂTORILOR DE BOVINE, OVINE și CAPRINE GORBAN, județul Iași, la pedeapsa principală constând în plata unei amenzi penale în cuantum de 20.000 lei, pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și complicitate la infracțiunea de fals intelectual, ambele în formă continuată.
Condamnă pe inculpata S.C. GREEN CONSTRUCT S.R.L. Gorban, județul Iași, la pedeapsa principală constând în plata unei amenzi penale în cuantum de 10.000 de lei, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor.
Dispune achitarea inculpatului APETREI SĂNDUCU-VASILICĂ pentru infracțiunea de spălare de bani, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală și încetarea procesului penal față de același inculpat pentru infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, ca urmare a intervenirii prescripției speciale a răspunderii penale.
Dispune achitarea inculpatului PRISACARIU MIHNEA pentru infracțiunile de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și luare de mită, întrucât faptele nu există ori nu au fost săvârșite cu vinovăția prevăzută de lege și încetarea procesului penal față de același inculpat pentru infracțiunea de fals intelectual, ca urmare a intervenirii prescripției speciale a răspunderii penale.
Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatelor S.C. „AGROIND GORBAN” SRL Iași, S.C. ADICONS TRUST S.R.L. Gorban, județul Iași și S.C. EURO ROCA CONSTRUCT S.R.L. Iași, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, ca urmare a radierii inculpatei persoană juridică sau ca urmare a intervenirii prescripției speciale a răspunderii penale.
Obligă, în solidar, pe inculpații Leonte Ioan, Barbălată Romică, Barbălată Gabriel și Lupei Constantin, la plata către partea civilă, Agenția de Plăți Pentru și Intervenție pentru Agricultură, a sumei de 91.641,07 lei, la care se adaugă dobânzi și penalități ce se vor calcula de la data efectuării fiecărei plăți, până la achitarea integrală a debitului;
Obligă, în solidar, pe inculpații Leonte Ioan, Lupei Constantin și Asociația Crescătorilor de Bovine, Ovine și Caprine Gorban, la plata către partea civilă, Agenția de Plăți Pentru și Intervenție pentru Agricultură, a sumei de 334.730,62 lei, la care se adaugă dobânzi și penalități ce se vor calcula de la data efectuării fiecărei plăți, până la achitarea integrală a debitului.
Constată că, în cursul judecării apelului, inculpații Barbălată Romică și Barbălată Gabriel au achitat suma de 20.000 lei.
Desființează înscrisurile întocmite în fals.
Obligă apelanții inculpați Barbălată Romică și Leonte Ioan la plata sumei de câte 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași la data de 12 decembrie 2012, vezi comunicatul nr. 7/VIII/3 din data de 07 ianuarie 2013.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 07 ianuarie 2013