DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 4 aprilie 2018
Nr. 292/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna martie 2018, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari, au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției inculpaților:

P. I. V., locotenent colonel în cadrul unei unități militare din București, pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată,

NEGOESCU TIBERIU CONSTANTIN și PĂUN NICOLAE CRISTIAN, reprezentanți ai unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii militari au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada iulie 2012 – ianuarie 2014, inculpatul P. I. V. cu intenție a ascuns veniturile impozabile în sumă totală de 2.940.117,49 lei, realizate în urma prestării activității de intermediere brokeraj în numele unei societăți comerciale.
În demersul său infracțional, inculpatul a fost ajutat de ceilalți doi inculpați care, în schimbul unui comision de 5% din totalul sumelor încasate, au emis un număr de 87 facturi fiscale prin care s-a creat aparența că obligațiile fiscale (aferente veniturilor în valoare de 2.940.117,49 lei realizate de către inculpatul P. I. V. în maniera de mai sus) revin societăților cu un comportament de „tip fantomă” pe care le reprezentau. Ulterior, conform înțelegerii, inculpații Negoescu Tiberiu Constantin și Păun Nicolae Cristian au retras din conturi suma de 2.785.803,84 lei din care au remis cea mai mare parte (mai puțin procentajul de 5%) celuilalt inculpat, înlesnind astfel sustragerea acestuia de la îndeplinirea obligațiilor fiscale.
Acționând în această manieră, inculpații au produs bugetului de stat un prejudiciu în cuantum total de 674.576 lei (din care 204.157 lei reprezintă dobânzile și penalitățile de întârziere aferente obligației fiscale principale în cuantum de 470.419 lei), ce a fost recuperat în totalitate.
În prezența apărătorilor aleși, inculpații, au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor stabilite, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
- 2 ani și 4 luni închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani și 4 luni pentru inculpatul P. I. V.,
- 3 ani închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani, pentru inculpații Negoescu Tiberiu Constantin și Păun Nicolae Cristian.

Dosarele de urmărire penală privind pe inculpații P. I. V., Negoescu Tiberiu Constantin și Păun Nicolae Cristian, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise Tribunalului Militar București și Tribunalului București.



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului
MANOLE TEODOR-SORIN, la data faptei președinte al unei asociații de crescători de animale, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2014-2015 inculpatul Manole Teodor-Sorin, în calitatea menționată mai sus, a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente și declarații false care conțineau mențiuni nereale în sensul că membrii asociației și-au dat acordul cu privire la depunerea cererilor unice de către inculpat și la utilizarea fondurilor de către forma asociativă, în scopul de a obține în mod injust sprijin financiar din bugetul Uniunii Europene pentru suprafața de 254 ha pajiști.
Prin aceste demersuri, inculpatul Manole Teodor-Sorin a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 148.472,74 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea.



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

TURBUȚ SANDU-MARIUS, pentru comiterea infracțiunilor de:
- mărturie mincinoasă în formă continuată,
- favorizarea făptuitorului în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În zilele de 28.04.2015 și 05.02.2018, inculpatul Turbuț Sandu-Marius a fost audiat în calitate de martor de către magistrații din cadrul Curții de Apel Brașov și Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 97/VIII/3 din 21 octombrie 2013, privind obținerea în mod fraudulos a suprafeței de 39,61 ha, situată în extravilanul comunei Vânători, jud. Galați, aparținând S.C. Aviația Utilitară Tuzla S.A., prilej cu care a dat declarații neconforme adevărului prin care a contrazis aspectele învederate în faza de urmărire penală.
Prin afirmațiile făcute în fața instanței de judecată, inculpatul a urmărit împiedicarea tragerii la răspundere penală a unora dintre persoanele trimise anterior în judecată.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București.

Actualizare (28.04.2021):

Prin decizia penală nr. 402/A din 24.03.2021, Curtea de Apel București a dispus achitarea inculpatului TURBUȚ SANDU-MARIUS, pentru infracțiunile reținute în sarcina sa, întrucât nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunile.

DEFINITIVĂ



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
MUȘEAT NICOLAE, la data faptelor viceprimar în cadrul primăriei comunei Pătulele, județului Mehedinți,
MIȘEA CORNELIA, la data faptelor secretar în cadrul primăriei comunei Pătulele, județul Mehedinți,
DĂESCU TITU, la data faptelor agent agricol în cadrul primăriei com. Pătulele, jud. Mehedinți,
pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- fals intelectual (2 fapte),
- complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (2 fapte);
GĂLETAN ION și MĂRGULESCU DUMITRU, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În luna mai 2011, inculpații Găletan Ion și Mărgulescu Dumitru, beneficiind de ajutorul celorlalți trei inculpați, au depus cu rea-credință, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), două cereri unice de plată, întemeiate pe baza a două adeverințe false, în cuprinsul cărora era menționat că închiriaseră de la primăria comunei Pătulele, județului Mehedinți, suprafețe de teren în vederea exploatării.
Documentele respective au fost întocmite și semnate de inculpații Mușeat Nicolae, Mișea Cornelia și Dăescu Titu, în calitate de funcționari în cadrul Primăria comunei Pătulele, județului Mehedinți.
Prin aceste demersuri, inculpații Găletan Ion și Mărgulescu Dumitru au obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 120.834 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor terenuri ce aparțin inculpaților Găletan Ion și Mărgulescu Dumitru.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mehedinți cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba-Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului
BOGDAN SEVER, la data faptei comisar șef în cadrul Comisariatului Județean Hunedoara al Gărzii de Mediu, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire în orice mod de informații care nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 25 februarie – 10 martie 2014, inculpatul Bogdan Sever, în calitatea menționată mai sus, a folosit în mod direct informații ce nu erau destinate publicității despre care a luat cunoștință, în mod legal, în cadrul activităților de serviciu.
Concret, inculpatul a informat administratorul unei societăți comerciale despre:
- existența și conținutul unei reclamații vizând activitatea societății,
- iminența unei acțiuni de control (date nedestinate publicității) și, ulterior, despre data controlului.
În urma avertizărilor primite, beneficiarul acelor informații a remediat deficiențele care făceau obiectul controlului, evitând astfel aplicarea unor sancțiuni contravenționale.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Hunedoara.

Actualizare (05.03.2020):
Prin decizia penală nr. 868 din 12.12.2019, Curtea de Apel Alba a dispus achitarea inculpatului Bogdan Sever, pentru infracțiunea reținută în sarcina lui, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege.

DEFINITIVĂ



6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului
BLAJ AUREL, la data faptelor agent de poliție în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Covasna, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- tentativă la folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 12 noiembrie 2014 – 24 februarie 2015, inculpatul Blaj Aurel a încercat să obțină pe nedrept fonduri nerambursabile din bugetul Uniunii Europene pentru finanțarea proiectului „Sprijinirea instalării tânărului fermier Blaj Aurel în comuna Hărman, jud. Brașov”, redenumit apoi „Preluare integrală fermă zootehnică în comuna Hărman, jud. Brașov”.
În acest sens inculpatul a depus la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Brașov trei cereri de finanțare în cuprinsul cărora a creat aparența îndeplinirii cerințelor minime de eligibilitate/criteriilor suplimentare de selecție pentru acordarea sprijinului. De fiecare dată suma maximă nerambursabilă care îi putea fi acordată inculpatului era de 40.000 euro.
În perioada 2015-2016, inculpatul Blaj Aurel a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) două cereri unice de plată, în cuprinsul cărora a declarat în mod necorespunzător adevărului că utilizează suprafața de 1,24 ha teren agricol.
Prin aceste demersuri, inculpatul Blaj Aurel a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 2.618 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a popririi asupra sumelor de bani existente în conturile bancare ce aparțin inculpatului Blaj Aurel.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.



În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 08 iulie 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din 29 ianuarie 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din 06 august 2018
comunicate-hotărâri de condamnare din 07 mai 2018
comunicate-hotărâri de condamnare din 22 februarie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 23 iulie 2021