DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 1632/2017 din data de 22 noiembrie 2017, Curtea De Apel București a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpatul OPREA TRAIAN, la data faptei director general al SC Hidroelectrica SA, la o pedeapsă de 6 ani închisoare și interzicerea pe o perioadă de 4 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat și de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave.
Condamnă pe inculpatul ASAN GEORGE LAVINIUS, la data faptei director adjunct al Direcției marketing, privatizare și afaceri internaționale în cadrul SC Hidroelectrica SA, la o pedeapsă de 5 ani închisoare și interzicerea pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat și de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave.
Condamnă pe inculpatul HONDAR ANGHEL la o pedeapsă de 3 ani închisoare și interzicerea pe o perioadă de 2 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a exercita o funcție implicând exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor de: asociere pentru săvârșirea de infracțiuni și evaziune fiscală.
Condamnă pe inculpatul BIȚU GHEORGHE la o pedeapsă de 4 ani închisoare și interzicerea pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a exercita o funcție implicând exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor de: asociere pentru săvârșirea de infracțiuni și evaziune fiscală.
Condamnă pe inculpatul BRAȘOVEANU MITICĂ la o pedeapsă de 4 ani închisoare și interzicerea pe o perioadă de 2 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a exercita o funcție implicând exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor de: asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, evaziune fiscală și spălare a banilor.
Față de inculpata Dudaș Ioana, instanța de judecată a dispus disjungerea cauzei.
Față de inculpatul Popescu Dan instanța de judecată a dispus încetarea procesului penal, ca efect al decesului inculpatului.
Obligă pe inculpații Hondar Anghel, Bițu Gheorghe și Brașoveanu Mitică, să plătească în solidar către partea civilă Ministerul Finanțelor Publice - Agenția Națională de Administrare Fiscală următoarele despăgubiri materiale, reprezentând TVA dedusă ilegal și impozit pe profit neachitat, la care se adaugă obligațiile fiscale accesorii (majorări, penalități și dobânzi):
- 12.276,83 lei TVA + 16.141,88 lei impozit pe profit = 28.418,71 lei, la care se adaugă obligațiile fiscale accesorii, calculate conform legii - prejudiciu cauzat bugetului de stat de către S.C. C. S.R.L. Tecuci;
- 137.039,29 lei TVA + 180.314,85 lei impozit pe profit = 317.354,14 lei, la care se adaugă obligațiile fiscale accesorii, calculate conform legii - prejudiciu cauzat bugetului de stat de către S.C. U. I. S.A. București;
- 12.448,54 lei TVA+16.379,67 lei impozit pe profit = 28.828,21 lei, la care se adaugă obligațiile fiscale accesorii, calculate conform legii - prejudiciu cauzat bugetului de stat de către S.C. E. C.S.A. București;
- 208.341,63 lei TVA + 158.343,06 lei impozit pe profit = 366.684,69 lei, la care se adaugă obligațiile fiscale accesorii, calculate conform legii - prejudiciu cauzat bugetului de stat de către S.C. C. E. S.A..

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție la data de 17 august 2006, vezi comunicat 123/VIII/3 din 21 august 2006.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 21 august 2006