DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
21 august 2006
Nr. 123/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii Serviciului Teritorial Bucureşti din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a 11 persoane, între care doi directori, pentru infracţiuni care au provocat un prejudiciu de 1,8 milioane euro societăţii comerciale HIDROELECTRICA SA, societate cu capital de stat.
Astfel, a fost pusă în mişcare a acţiunea penală şi trimişi în judecată următorii inculpaţi, angajaţi ai societăţii HIDROELECTRICA:
- OPREA TRAIAN - director general, ASAN GEORGE LAVINIUS - director adjunct al Direcţiei marketing, privatizare şi afaceri internaţionale şi TRIF IOAN - şef Serviciu contracte şi achiziţii interne, toţi pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată;
- POPESCU DAN - economist principal specialist în cadrul Serviciului contracte şi achiziţii Interne, DUDAŞ IOANA - statistician principal din cadrul aceluiaşi serviciu, ambii pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi fals intelectual;

De asemenea, au fost trimişi în judecată şi următorii inculpaţi, oameni de afaceri din lumea interlopă:
- CROITORU VASILE (inculpat în dosarul Electrica Banat şi în dosarul SISE Transilvania Sud Braşov) - pentru săvârşirea infracţiunilor de concurenţă neloială, contrafacere sau folosire fără drept a unei mărci, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la fals intelectual, complicitate la evaziune fiscală, complicitate la spălare de bani, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni;
- CROITORU COSTEL (inculpat în dosarul SISE Transilvania Sud Braşov) - pentru săvârşirea infracţiunilor de contrafacere sau folosire fără drept a unei mărci, concurenţă neloială, fals intelectual, evaziun fiscală, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni;
- HONDAR ANGHEL şi BIŢU GHEORGHE (inculpat în dosarul SISE Transilvania Sud Braşov) - pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual, evaziune fiscală, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni;
- BRAŞOVEANU MITICĂ - pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală, spălare de bani, asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni;
- NISTOR ANA DANIELA - pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

Din probele administrate la dosar a reieşit că, în perioada septembrie-decembrie 2004, directorul general al societăţii Hidroelectrica Oprea Traian, împreună cu ceilalţi patru reprezentanţi ai societăţii - Asan George Lavinius, Trif Ioan, Popescu Dan şi Dudaş Ioana au avizat, aprobat şi iniţiat cumpărarea de aparatură electrică de joasă tensiune marca Siemens contrafăcută de la societatea comercială bucureşteană ENOL Group SA şi produse de acelaşi gen marca Schneider supraevaluate de la societatea CFR SSVM Bucureşti (fără nicio legătură cu societăţile de transport pe calea ferată). Achiziţia, destinată mai multor sucursale din ţară ale societăţii Hidroelectrica, societate cu capital de stat, s-a făcut cu încălcarea flagrantă a reglementarilor legale privind achiziţiile publice precum şi a normelor impuse sucursalelor în materie de aprovizionare cu materiale şi echipamente.

Prejudiciul total cauzat societăţii HIDROELECTRICA SA prin efectuarea celor două achiziţii publice se ridică la suma de 71.797.868.666 ROL, aproximativ 1,8 milioane de euro.

Din probele administrate în dosar a reieşit că societatea Hidroelectrica a cumpărat de la firma Enol Group SA produse sub sigla Siemens, contrafăcute, la preţuri de 8 până la de 38 mai mari decât preţul pieţii, suma totală plătită fiind de 20.280.398.519 ROL. Conducerea societăţii Hidroelectrica a făcut achiziţia respectivă în condiţiile în care s-a dovedit că nu era necesară şi nici justificată, alegând ilegal ca procedură de selecţie cererea de oferte şi negocierea cu o singură sursă, în loc de licitaţie. La desemnarea firmei câştigătoare nu s-a ţinut seama că aceasta nu a făcut dovada că este distribuitor autorizat al concernului Siemens şi că nu avea certificarea calitativă impusă în asemenea situaţii. De fapt, produsele achiziţionate de societatea Hidroelectrica erau chinezeşti şi fuseseră procurate de la tarabe din complexul comercial Dorally din comuna Afumaţi (judeţul Ilfov). Mecanismul prin care asemenea produse (contactoare, întrerupătoare, comutatoare, siguranţe automate, transformatoare) ajungeau la societăţi din sistemul energetic naţional a fost conceput şi pus în practică în perioada 2003 - 2004 de o grupare infracţională coordonată şi condusă de către Croitoru Vasile, beneficiind de complicitatea cointeresată a unor persoane cu funcţii de conducere de la societăţi cu capital integral de stat din sistemul energetic. Acesta constă în confecţionarea şi aplicarea de etichete cu numele firmei Siemens pe produsele chinezeşti de slabă calitate care erau trecute apoi prin mai multe firme paravan şi, cu sprijinul unor persoane cu rol de decizie şi coordonare, ajungeau să fie achiziţionate de societăţi de stat din sistemul energetic naţional. În felul acesta, gruparea condusă de Croitoru Vasile a ajuns să vândă produse contrafăcute către mai multe sucursale ale societăţii comerciale ELECTRICA SA, cu capital de stat. Dosarele referitoare la achiziţiile publice făcute de SISE Banatul Timişoara şi Transilvania Sud Braşov, ambele din cadrul societăţii Electrica au fost finalizate cu rechizitorii de procurorii anticorupţie şi trimise deja în faţa instanţelor în cursul anului trecut.

În cazul de faţă, Croitoru Vasile a înfiinţat firma EUR ELECTRIK GRUP S.A. Bucureşti, prin intermediul căreia a livrat produse contrafăcute de slabă calitate către ENOL GROUP S.A., iar de la această firmă marfa a fost furnizată către S.C. HIDROELECTRICA S.A. La operaţiunea respectivă, de contrafacere şi comercializare a respectivelor produse, au luat parte şi Hondar Anghel, Biţu Gheorghe, Braşoveanu Mitică şi Croitoru Costel.

De precizat că firma Enol Group SA, administrată de Boghiu Silviu-Lucian (fost director al Electrica SA, trimis în judecată în dosarul “Electrica Timişoara”) a fost înfiinţată de acesta cu două săptămâni înainte de iniţierea procedurii de achiziţie publică de către societatea Hidroelectrica.

În ceea ce priveşte cumpărarea de aparatură de joasă tensiune marca Schneider, probatoriul administrat de procurori arată că preţurile plătite de societatea Hidroelectrica firmei CFR SSVM SA au fost în medie de la 10 ori mai mari decât preţurile de catalog ale acestor produse comercializate de producătorul S.C. SCHNEIDER ELECTRIC ROMANIA S.R.L, suma totală fiind de 57.350.527.147 ROL.

Şi în cazul acestor produse, conducerea societăţii Hidroelectrica a făcut achiziţia respectivă în condiţiile în care s-a dovedit că nu era necesară şi nici justificată, alegând în mod ilegal ca procedură de selecţie cererea de oferte, în loc de licitaţie. În plus, plata către firma CFR SSVM a făcută preferenţial, într-un timp scurt cuprins între 4 şi 8 zile, cu toate că existau numeroşi creditori faţă de care Hidroelectrica trebuia să achite datorii mai vechi.

Prejudiciul total cauzat societăţii HIDROELECTRICA SA prin efectuarea celor două achiziţii publice se ridică la suma de 71.797.868.666 ROL, aproximativ 1.8 milioane de euro. Acesta se compune din suma de 20.280.398.519 ROL, valoarea produselor marca Siemens contrafăcute, achiziţionate de la Enol Group şi din suma de 51.517.470.147 ROL, plătită firmei CFR SSVM în plus faţă de valoarea de piaţă a produselor achiziţionate marca Schneider. Din prejudiciul total a fost recuperată, în cursul urmăririi penale, suma de 20.280.398.519 ROL.

La data de 11.01.2006 procurorii anticorupţie au luat măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile ale lui Oprea Traian, Asan George Lavinius, Trif Ioan, Popescu Dan, Dudaş Ioana.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

În privinţa învinuitului Spârchez Sorin Marius, procurorii au dispus disjungerea materialului de urmărire penală, deoarece acesta se sustrage urmăririi penale. De asemenea, în privinţa lui Dinu Gheorghe procurorii au dispus disjungerea materialului de urmărire penală şi sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Tecuci.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 09 iunie 2016
comunicate-hotărâri de condamnare din 16 noiembrie 2016
comunicate-hotărâri de condamnare din 22 noiembrie 2017