DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 397 din 15.11.2017, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpații SABAIDUC MIHAI, primar al comunei Dumești, jud. Iași în perioada 2004 – 2012, BUTNARIU CONSTANTIN, consilier superior I în cadrul Primăriei Dumești, jud. Iași, în perioada 2002 – 2012 și GHEORGHIU CONSTANTIN, primar al comunei Dumești, jud. Iași în perioada 1990-1996 și secretar al aceleiași localități în intervalul 2001-2004, la câte o pedeapsă de 8 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată și complicitate la infracțiunea de fals material în înscrisuri oficiale.
Condamnă pe inculpatul OANEA OREST, la data faptelor director general al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (O.C.P.I.) Iași, la o pedeapsă de 7 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial și fals material în înscrisuri oficiale, toate în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul DORNEANU CONSTANTIN, consilier superior în cadrul Primăriei Dumești la data faptelor, la o pedeapsă de 6 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial și complicitate la infracțiunea de fals intelectual.
Condamnă pe inculpatul GUZU RADU, șef al Postului de Poliție al com. Dumești în perioada 2005-2006 la data faptelor, la o pedeapsă de 6 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial și complicitate la infracțiunea de fals intelectual, în formă continuată.

Încetează procesul penal privind pe inculpata VIERU LIDIA pentru infracțiunile reținute în sarcina ei, ca urmare a intervenirii decesului acesteia.
Desființează în parte sentința penală apelată numai în ceea ce o privește pe apelanta inculpată MATEI ELENA și trimite cauza spre rejudecare numai cu privire la această inculpată, aceleiași instanțe, respectiv, Curtea de Apel București.
Admite acțiunile civile formulate de părțile civile și dispune repararea în natură a prejudiciului prin restabilirea situației anterioare.
Obligă pe inculpații Sabaiduc Mihai, Butnariu Constantin, Gheorghiu Constantin, Oane Orest, Guzu Radu și Dorneanu Constantin la plata contravalorii în lei la data rămânerii definitive a hotărârii la cursul de referință B.N.R. a sumei de 707.190 euro, cu titlu de despăgubiri civile către partea civilă, SC I.E. SRL.
Obligă pe inculpații Sabaiduc Mihai, Butnariu Constantin, Gheorghiu Constantin, Oane Orest și Guzu Radu la plata sumei de 79.294,82 lei despăgubiri civile (pe inculpatul Guzu Radu în limita sumei de 74.452,32 lei) către partea civilă U.A.T. Dumești, jud. Iași.
Obligă pe inculpații Sabaiduc Mihai, Butnariu Constantin, Gheorghiu Constantin, Dorneanu Constantin, Guzu Radu și Oane Orest la plata a câte 796,5 lei cheltuieli de judecată către partea civilă C.V., în total 4.779 lei.
Lasă nesoluționată latura civilă a cauzei privind pe inculpata Vieru Lidia.
Dispune desființarea totală sau parțială a înscrisurilor falsificate.
Obligă pe fiecare dintre inculpații Sabaiduc Mihai, Butnariu Constantin și Dorneanu Constantin la plata a câte 12.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
Obligă pe fiecare dintre inculpații Gheorghiu Constantin și Oanea Orest la plata a câte 11.700 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
Obligă pe inculpatul Guzu Radu la plata sumei de 12.900 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
Obligă apelanții inculpați Sabaiduc Mihai, Butnariu Constantin, Gheorghiu Constantin, Dorneanu Constantin, Guzu Radu și Oanea Orest la plata sumei de câte 1.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat în apel.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției la data de 09 iulie 2012, vezi comunicat nr. 551/VIII/3 din data de 11 iulie 2012.



Actualizare la 11.04.2019:
Prin sentința penală nr. 31/F din 22.01.2019, rămasă definitivă prin neapelare la data de 20.03.2019, Curtea de Apel București a dispus achitarea inculpatei MATEI ELENA, pentru infracțiunea de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, întrucât fapta nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege, iar pentru restul infracțiunilor reținute în sarcina ei a dispus încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.

DEFINITIVĂ



BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 11 iulie 2012