DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 19 octombrie 2016
Nr. 1288/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

STANA ANDRONIA LUANA MIHAELA și PĂTRU MIRELA, la data faptelor directori executiv ai Direcției Administrarea Domeniului Public și Privat din cadrul Primăriei municipiului Slatina (județul Olt) și membri ai comisiei de licitație, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

PRINA MINEL FLORIN, la data faptei administrator public al municipiului Slatina (județul Olt), pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

BEZNEA GHEORGHE, la data faptei evaluator autorizat și MARINESCU IULIU SEVERUS, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii iunie 2011, inculpatul Prina Minel Florin, în calitate de administrator public al municipiului Slatina, a determinat-o pe inculpata Pătru Mirela, director executiv adjunct al Direcției Administrarea Domeniului Public și Privat, să-l ajute pe inculpatul Marinescu Iuliu Severus în demersurile sale care vizau achiziționarea unui teren situat în intravilanul municipiul Slatina pentru a-și construi o casă.
Astfel, inculpata a identificat terenul, a extras din acesta o suprafață de 600 mp pentru care a dispus formalitățile necesare includerii în inventarul bunurilor proprietate privată a municipiului Slatina, a organizat procedurile de inventariere și de vânzare a terenului, implicându-se chiar în a impune evaluatorului Beznea Gheorghe prețul minim de pornire al licitației, știind că acesta nu va fi depășit cu prilejul adjudecării. Acesta din urmă a denaturat intenționat coeficienții aplicați pentru evaluarea terenului, inclusiv cu privire la categoria de impozitare, toate aceste demersuri fiind efectuate pentru a stabili o valoare mult diminuată (de aprox. 5 ori) față de cea reală a bunului imobil.
În același context, inculpata Stana Andronia Luana Mihaela, în calitate de director executiv al Direcției Administrarea Domeniului Public și Privat, și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu cu încălcarea legii, sens în care a semnat alături de inculpata Pătru Mirela referatul cu propunere de promovare a proiectului de hotărâre privind vânzarea terenului, având reprezentarea că terenul nu va fi atribuit în condițiile unei proceduri legale și transparente de vânzare și că va fi vândut la un preț mult sub valoarea sa reală.
Cele două inculpate au făcut parte și din comisa de evaluare a ofertelor, acestea refuzând să constate că ofertele depuse de cei doi ofertanți, Marinescu Iuliu Severus și un apropiat al acestuia, conțin informații evidente din care rezulta că se acționează în mod clar pentru denaturarea licitației și asigurarea cumpărării terenului la un preț cât mai mic.
Ca urmare a acestor demersuri, inculpatul Marinescu Iuliu Severus a cumpărat terenul respectiv cu suma de 9.300 euro, față de 32.700 euro cât era valoarea reală, licitația publică din 25 noiembrie 2011 fiind organizată doar pentru o aparență de legalitate, câștigătorul fiind cunoscut dinainte.
Tot în vederea favorizării intereselor inculpatului Marinescu Iuliu Severus, inculpatul Stana Andronia Luana Mihaela nu a prevăzut expres în contractul de vânzare cumpărare autentificat la notar clauzele stipulate în caietul de sarcini anexă la Hotărârea Consiliului Local al municipiului Slatina prin care s-a aprobat vânzarea terenului.
Prin aceasta i s-a asigurat cumpărătorului un folos material injust chiar și în condițiile în care nu-și îndeplinea integral obligațiile privind edificarea unei construcții prezentate în oferta de participare la licitația publică, situație în care terenul ar fi trebuit să reintre în proprietatea Primăriei Slatina, fără restituirea prețului plătit.
Printr-o decizie civilă definitivă din 25 mai 2016 Tribunalul Olt a dispus ca terenul în suprafață de 600 mp să revină în proprietatea municipiului Slatina, acest demers survenind ca urmare a anchetei demarate de organele judiciare.
Trebuie menționat că toate înscrisurile purtând semnătura primarului în funcție la acea dată, absolut necesare pentru aprobarea de către Consiliul Local al municipiului Slatina a vânzării terenului, inclusiv decizia privind desemnarea comisiei de evaluare a ofertelor, au fost falsificate, întreaga procedură derulată privind operațiunea de vânzare fiind astfel viciată.
Întrucât, terenul în cauză a revenit în proprietatea primăriei Slatina, această unitate administrativ - teritorială nu s-a mai constituit parte civilă în cadrul procesului penal.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Olt.

Anterior, inculpatul Prina Minel Florin a mai fost trimis în judecată de către procurorii anticorupție pentru infracțiuni similare (comunicate nr. 279 și 938 din datele de 6 noiembrie 2009 și 21 mai 2015).
De asemenea și inculpatul Marinescu Iuliu-Severus, a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea unei infracțiuni de spălare de bani (comunicat nr. 838/VIII/3 din 05 mai 2015).

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE