DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
6 noiembrie 2009
Nr. 279/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

DIACONU GABRIEL MARIAN, fost viceprimar al municipiului Slatina, şi PRINA MINEL FLORIN, administrator public la Consiliul Local Slatina, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată;

ROMANIUC NICOLAE, administrator la S.C. AC IND OLT S.A., şi BOBARIU RADU, administrator la S.C. TOTAL INCON S.R.L., în sarcina cărora s-a reţinut complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada august 2004 – martie 2006, inculpaţii Diaconu Gabriel Marian, în calitate de viceprimar al municipiului Slatina, cu atribuţii de coordonare a Direcţiei Tehnice – Compartimentul Investiţii, Lucrări Publice, Licitaţii şi Prina Minel Florin, în calitate de şef serviciu şi ulterior director al Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Slatina, preşedinte, respectiv membru al comisiilor de evaluare oferte, au atribuit în mod nelegal şi arbitrar, un număr de 18 contracte de efectuare de lucrări publice firmelor S.C. AC IND OLT S.A. şi S.C. TOTAL INCON S.R.L., administrate de inculpaţii Romaniuc Nicolae şi Bobariu Radu. De asemenea, Diaconu Gabriel Marian a obţinut de la administratorii firmelor câştigătoare ale licitaţiilor acceptul de a subcontracta lucrările în favoarea unei firme în care avea interes personal, S.C. ROMPREFABRICATE S.R.L., firmă care astfel a obţinut contracte de lucrări în valoare totală de 6.235.123,97 RON. În schimbul acestui „serviciu”, firmele administrate de Romaniuc Nicolae şi Bobariu Radu au obţinut un comision de 2,5%, respectiv 3% pentru fiecare lucrare subcontractată.
În plus, din dispoziţia inculpatul Diaconu Gabriel Marian, s-au întocmit sub antetul firmelor adjudecatare toate înscrisurile privind obţinerea şi derularea contractelor de lucrări, inclusiv situaţiile de plată, atestându-se lucrări neefectuate, situaţie acceptată de învinuiţii Romaniuc Nicolae şi Bobariu Radu.
În această modalitate, Consiliului Local Slatina a fost prejudiciat cu suma de 128.419,53 RON.
Sumele de bani încasate necuvenit de S.C. AC IND OLT S.A. şi S.C. TOTAL INCON S.R.L. au fost restituite integral.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Slatina.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 07 decembrie 2012