DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 12 mai 2016
Nr. 640/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

STRUJAN CONSTANTIN, la data faptei subprefect al județului Harghita, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență,

ZAHARIA IULIAN, la data faptei administrator al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În primăvara anului 2010, inculpatul Strujan Constantin, în calitate de subprefect al județului Harghita, prevalându-se de influența avută asupra funcționarilor din conducerea Administrației Naționale „Apele Române”, a pretins și primit suma de 20.000 lei de la omul de afaceri Zaharia Iulian.

La cererea inculpatului Strujan Constantin, banii au fost virați în contul unei persoane din anturajul acestuia. Ulterior, beneficiarul contului a predat banii subprefectului județului Harghita care l-a însoțit de fiecare dată când s-au efectuat retrageri de la bancomate sau ridicări de la casieria băncii.

În schimbul acestei sume de bani, inculpatul Strujan Constantin i-a promis omului de afaceri că-i va determina pe funcționarii publici susmenționați să asigure finanțarea pentru plata cu celeritate a facturilor emise de firma acestuia din urmă, în legătură cu lucrările derulate pe raza județului Harghita în domeniul hidrotehnic.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 06 decembrie 2016