DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 10 noiembrie 2015
Nr. 1732/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ



Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna octombrie 2015, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1.Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

PREPELIȚĂ DĂNUȚ și CHIRIAC ALBERTO-REMUS, inspector vamal în cadrul Biroului vamal Albița, respectiv agent de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Huși, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 28 aprilie 2014, inculpații Chiriac Alberto-Remus și Prepeliță Dănuț, cu intenție, și-au încălcat atribuțiile de serviciu referitoare la controlul frontierei de stat a României prin permiterea intrării pe teritoriul țării a unui autovehicul înmatriculat în Republica Moldova care conținea cantitatea de 12.950 butași de viță-de-vie, fără convocarea prealabilă a specialiștilor Inspectoratului de carantină fitosanitară vamală Albița, (introducerea acestor produse în România fiind interzisă de dispozițiile cuprinse în HG nr. 563/2007).
Prin această acțiune a inculpaților au fost vătămate interesele legitime ale instituției mai sus menționate, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru conducătorul autovehiculului, constând în cei 12.950 butași de viță-de-vie, în valoare de minim 77.700 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui.



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului CIOBANU RADU-IONUȚ, ofițer de poliție în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, în formă continuată (21 de acte materiale),
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (8 acte materiale),
-participație improprie la comiterea infracțiunii de fals intelectual.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 11 mai 2013 – 07 august 2014, inculpatul Ciobanu Radu - Ionuț a efectuat operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția sa de ofițer de poliție judiciară, ce au constat în închirierea (cedarea folosinței cu titlu oneros) de autoturisme către diverse persoane, în scopul obținerii de bani pentru sine.
Clienții erau racolați fie prin intermediul unor anunțuri online, fie prin intermediul unui cont de Facebook sau al unui post telefonic.
Pe lângă prețul solicitat pe zi (preț ce varia între 18 și 28 euro/zi, în funcție de durata închirierii), inculpatul solicita clienților și o garanție de 100 sau 150 euro.
Pentru a disimula o parte din activitățile ilegale pe care le desfășura, în perioada 11 mai 2013 – 15 aprilie 2014, inculpatul Ciobanu Radu - Ionuț a întocmit în fals 8 contracte de comodat, cu titlu gratuit, pe care le-a semnat împreună cu persoanele care au închiriat autoturismele, pentru ca acestea să le folosească în vederea producerii de consecințe juridice, respectiv justificarea în fața organelor de poliție a dreptului de folosință asupra autovehiculelor închiriate
În data de 21 mai 2013, inculpatul a determinat cu intenție un notar public să falsifice, fără vinovăție, cu prilejul întocmirii, un contract de comodat, prin care se atesta în fals caracterul gratuit al împrumutului unui autoturism către o persoană.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași.



3.Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

COSTACHE VIOREL (aflat în executarea unei pedepse privative de libertate la Penitenciarul Poarta Albă, jud. Constanța) fost inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (I.S.U.) Constanța, MIROIU CONSTANTIN, fost șef al Serviciului Logistic în cadrul I.S.U. Constanța, CIOCHINĂ VIRGILIA-CRINA, fost contabil șef în cadrul I.S.U. Constanța și VASILE VASILICA, fost angajat în cadrul aceluiași Serviciu Logistic, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (2 acte materiale),

COBZARIU VIOREL, administrator al unei societăți comerciale, la data faptei, cu privire la săvârșirea în forma complicității a infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (2 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2008 - 2009, în contextul realizării unor lucrări la Centrul de pregătire a scafandrilor de luptă din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (I.S.U.) Constanța, proiect finanțat prin Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, inculpații Costache Viorel, Miroiu Constantin, Ciochină Virgilia-Crina și Vasile Vasilica, abuzând de funcțiile pe care le dețineau, au trucat licitația organizată în scopul menționat mai sus, în așa manieră încât lucrarea respectivă a fost atribuită unei firme administrată de inculpatul Cobzariu Viorel, costurile manoperei și a materialelor ridicându-se la un preț de zece ori mai mare decât prețul pieței.
Concret, inculpatul Costache Viorel, în calitate de inspector șef al I.S.U. Constanța, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu, a aprobat documentele de achiziție și a decis plata lucrărilor și a materialelor necesare la un preț mult mai mare decât valoarea reală, în condițiile în care materialele fuseseră deja achiziționate.
În același context, inculpatul Miroiu Constantin, în calitate de șef serviciu logistic, a avizat documentația de selecție a ofertelor și a aprobat plata lucrărilor și materialelor pentru proiectul respectiv, iar inculpata Ciochină Virgilia-Crina, în calitate de contabil șef, a avizat pentru control financiar preventiv propriu realizarea lucrărilor respective. Documentația de achiziție a fost întocmită de inculpata Vasile Vasilica, subordonată a inculpatului Miroiu Constantin.
În aceleași circumstanțe, inculpatul Cobzariu Viorel a emis mai multe facturi fiscale, reprezentând contravaloarea unor lucrări neexecutate și a prezentat mai multe oferte de preț din partea unor firme care nu primiseră oferte de participare la licitație.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor imobile și mobile, proprietate a inculpaților Miroiu Constantin, Vasile Vasilica, Cobzariu Viorel și Costache Viorel, până la concurența sumei de 76.521,17 lei, reprezentând prejudiciul produs Inspectoratului pentru Situații de Urgență (I.S.U.) Constanța în sumă de 40.735,97 lei și folosul necuvenit obținut de firma respectivă în sumă de 35.754,38 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de menținere a măsurilor asigurătorii dispuse în cauză.

Actualizare (23.12.2022):

Prin decizia penală nr. 863 din 24.11.2022, Curtea de Apel Constanța a dispus achitarea inculpaților Costache Viorel, Miroiu Constantin, Vasile Vasilica, Cobzariu Viorel și Ciochină Virgilia-Crina, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală ori nu au fost săvârșite cu vinovăția prevăzută de lege.

Lasă nesoluționată acțiunea civilă formulată de partea civilă Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al Județului Constanța.

DEFINITIVĂ



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

MARTINUȘ CĂTĂLIN – IULIAN, primar al comunei Dobrovăț, județul Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
-abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit(2 infracțiuni),
-folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată(două acte materiale),
-complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată(două acte materiale),
- fals intelectual, în formă continuată (16 acte materiale),

PĂTLĂGICĂ GABY, secretar al comunei Dobrovăț, județul Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- fals intelectual, în formă continuată (9 acte materiale),
- complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (4 acte materiale),

CÎȘLARU IONEL, președinte al Asociației Crescătorilor de Ovine Dobrovăț, județul Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri,

BĂNICĂ AGLAIA, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Dobrovăț, județul Iași, la data săvârșirii faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

URSANU ȘTEFAN, funcționar în cadrul Centrului Județean Iași al A.P.I.A. – Serviciul privind Sistemul Integrat de Administrare și Control, la data săvârșirii faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

ASOCIAȚIILE CRESCĂTORILOR de OVINE și TAURINE din comuna Dobrovăț, JUDEȚUL IAȘI cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2008 – 2009, inculpatul Martinuș Cătălin-Iulian, în calitate de primar al comunei Dobrovăț, județul Iași și reprezentant al Asociațiilor Crescătorilor de Ovine și Taurine, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a falsificat cu prilejul întocmirii mai multe documente, prin atestarea de fapte și împrejurări necorespunzătoare adevărului, care, ulterior, au fost depuse Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași în scopul obținerii pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene cu titlul de subvenție.
În același scop, au fost depuse la APIA Iași și două contracte de comodat încheiate de inculpatul Martinuș Cătălin-Iulian cu președinții celor două asociații de crescători de animale, prin care se atribuiau acestora, în folosință cu titlu gratuit, o suprafață de 322,40 ha din pășunea comunei Dobrovăț (teren aflat în domeniul privat al comunei Dobrovăț, județul Iași), fără ca încheierea celor două documente să se fi întemeiat pe vreo hotărâre a Consiliului Local.
Cu prilejul încheierii unuia dintre contracte, inculpata Bănică Aglaia, în baza aceleiași rezoluții infracționale, a falsificat o hotărâre a Consiliului Local al comunei Dobrovăț, prin atestarea unor fapte necorespunzătoare adevărului, inexistente în forma inițială a documentului, (mențiuni nereale prin care se aprobă darea în folosință gratuită a suprafețelor cu destinația islaz comunal crescătorilor de taurine și a suprafețelor din zonele denumite popular Coasta Velniței și Groapa Hârtop, crescătorilor de ovine).
Prin darea în folosință a acestor bunuri, exclusiv cu titlu gratuit, s-a cauzat o vătămare a intereselor legitime ale comunității locale din comuna Dobrovăț, județul Iași, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, reprezentat de folosirea cu titlu gratuit a pășunilor, de către cele două asociații în care inculpatul Martinuș Cătălin Iulian avea calitatea de membru fondator.
În realizarea acestui mecanism infracțional, inculpatul Martinuș Cătălin-Iulian a beneficiat și de ajutorul celorlalți inculpați, care fie au falsificat și pus la dispoziția celorlalte persoane o serie de documente (inculpata Patlagică Gaby), fie au depus la APIA mai multe acte conținând mențiuni nereale necesare obținerii subvențiilor (inculpatul Cîșlaru Ionel).
Ajutorul acordat primarului comunei Dobrovăț de către inculpatul Ursanu Ștefan, în calitate de funcționar în cadrul Centrului Județean Iași al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a constat în primirea, de către acesta din urmă, a unor documente semnate de o altă persoană, alta decât fermierul titular al celor două cereri.

În cauză, s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra a două imobile aflate în proprietatea inculpaților: Martinuș Cătălin – Iulian, Pătlăgică Gaby, Asociațiile Crescătorilor de Ovine și Taurine din comuna Dobrovăț, Județul Iași, Cîșlaru Ionel, Bănică Aglaia și Ursanu Ștefan, până la concurența sumei de 149.310,71 lei, cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Actualizare (07.04.2023):

Prin decizia penală nr. 232 din 09.03.2023 Curtea de Apel Iași a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpaților MARTINUȘ CĂTĂLIN – IULIAN, PĂTLĂGICĂ GABY, CÎȘLARU IONEL, URSANU ȘTEFAN, ASOCIAȚIILE CRESCĂTORILOR de OVINE și TAURINE din comuna Dobrovăț, JUDEȚUL IAȘI, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Prin aceeași decizie penală, Curtea de Apel Iași a dispus achitarea inculpatei Bănică Aglaia pentru infracțiunea reținută în sarcina sa, întrucât nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea.
Constată recuperată de către partea civilă Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), prin reprezentanții săi legali, prin plată voluntară, suma de 149.310,72 lei, reprezentând creanță bugetară principală.
Dispune desființarea totală a înscrisurilor falsificate.

DEFINITIVĂ



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei

BUZDUGAN NICOLETA ELENA, administrator al unei societăți comerciale, la data săvârșirii faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

- evaziune fiscală, în formă continuată,
- tentativă de stabilire cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 01 ianuarie 2007 – 31 octombrie 2009, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, inculpata Buzdugan Nicoleta Elena, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, a evidențiat, în actele contabile sau în alte documente legale ale firmei respective, achiziții fictive de mărfuri și prestări servicii totalizând un număr total de 194 facturi fiscale, în valoare totală de 41.386.383,18 lei.
Prin această conduită infracțională, inculpata Buzdugan Nicoleta Elena a cauzat bugetului de stat un prejudiciu în cuantum de 11.086.206 lei, din care suma de 5.564.073 lei – impozit pe profit stabilit suplimentar și suma de 5.522.133 lei – taxă pe valoare adăugată stabilită suplimentar.
În același context, în cursul lunii februarie 2009, inculpata Buzdugan Nicoleta Elena a depus la Administrația Finanțelor Publice a Comunelor Oradea un decont de taxă pe valoare adăugată prin care a solicitat, fără drept, rambursarea sumei totale de 456.787 lei, cu titlu de rambursări de la bugetul general consolidat al statului, solicitare ce a fost respinsă de către organele de inspecție fiscală.

Agenția Națională de Administrare Fiscală – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bihor s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 11.086.206 lei, reprezentând prejudiciul adus bugetului general consolidat al statului de către inculpata Buzdugan Nicoleta Elena.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor.



6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului JENICĂ IONIȚĂ, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la trafic de influență.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 13 martie 2014, inculpatul Băsescu Dragoș, beneficiind de ajutorul inculpatului Nistor Ciprian, i-a pretins unui om de afaceri (denunțător în cauză) suma de 500.000 euro pentru o soluție de respingere a arestării într-o contestație formulată de către D.I.I.C.O.T., în dosarul ce îl privea pe acesta din urmă și încă 500.000 euro, atât pentru obținerea unei soluții favorabile în cauza respectivă, cât și pentru ridicarea sechestrului aplicat asupra bunurilor denunțătorului.

În sprijinul acestor pretenții, inculpatul Băsescu Dragoș a lăsat să se creadă că are influență pe lângă organele judiciare respective și chiar a promis că va interveni în sensul celor arătate mai sus.

Legătura dintre denunțător și cei doi inculpați a fost facilitată de inculpatul Jenică Ioniță.

În prezența apărătorului ales, inculpatul Jenică Ioniță a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv

2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani, de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Cu aceeași ocazie, inculpatul Jenică Ioniță a luat la cunoștință despre faptul că din suma de 50.000 lei, reprezentând cauțiunea depusă, urmează a fi achitate cheltuielile judiciare în cuantum de 5.000 lei, diferența de 45.000 lei urmând a-i fi restituită.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Jenică Ioniță, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul București.



În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 28 ianuarie 2016
comunicate-hotărâri de condamnare din 31 mai 2017
comunicate-hotărâri de condamnare din 19 martie 2021