DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 737 din 19.10.2015, Curtea de Apel Iași a hotărât următoarele:

1. Condamnă pe inculpatul TOMA COSTICĂ, reprezentant al unei societăți comerciale, la data faptelor, la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare și interzicerea, pe timpul executării pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de sprijinire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune, complicitate la înșelăciune și uz de fals.

2. Condamnă pe inculpata BACIU ANCA ISIDORA, reprezentant al unei societăți comerciale, la data faptelor, la o pedeapsă de un an închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de sprijinire a unui grup infracțional organizat și complicitate la înșelăciune.

3. Condamnă pe inculpatul DRĂGAN VASILICĂ, reprezentant al unei societăți comerciale, la data faptelor, la o pedeapsă de 2 ani și 10 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 5 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de aderare la un grup infracțional organizat, complicitate la înșelăciune (2 infracțiuni), utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate și uz de fals.

4. Condamnă pe inculpata S.C. AGRODRAG BAZGA S.R.L. Iași, la pedeapsa principală de 7.500 lei amendă penală la care se adaugă pedeapsa complementară a afișării hotărârii de condamnare, în extras, la sediul societății, pentru o lună de zile, de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, pentru săvârșirea infracțiunilor de aderare la un grup infracțional organizat, înșelăciune (2 infracțiuni), utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate și fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 infracțiuni).

5. Condamnă pe inculpații ALUPOAEI NICOLAE, APREUTESEI IOAN, APREUTESEI MARIA, APREUTESEI PROFIRA, BLAGOCI INA ELENA, BLAGOCI SANDU, BLAJUTA GETA, BLAJUTA IOAN, BLAJUTA VICTOR, CHIRIAC MARIA, CHIRIAC NICOLAE, CHIRILĂ VASILE, CIUBĂR VIOREL, DRĂGAN MARIA, GIURGI VICTOR, ILIE VALERIA, LAZĂR VASILICĂ, MANOILĂ IOAN, MARDARE GRIGORE, MELINTE VALERIU, MÂNDRU COSTICĂ, MÂNDRU MARIA, NĂSTASĂ ȘTEFAN, RĂDUCANU LETIȚIA, RĂDUCANU MARIN, ROTARU EUGEN, SĂLĂVESTRU CONSTANȚA, SĂLĂVESTRU IOAN, TARHON IOAN, UNGUREANU NECULAI și VLASE VASILE, la câte o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an și 6 luni după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de aderare la un grup infracțional organizat, înșelăciune și uz de fals.

6. Condamnă pe inculpata DRUȚU LUISA ANDA, la o pedeapsă de un an închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de aderare la un grup infracțional organizat, înșelăciune și uz de fals.

În cazul tuturor inculpaților, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.

Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului MARTINAȘ PETRU pentru săvârșirea infracțiunilor de aderare la un grup infracțional organizat, înșelăciune și uz de fals.

Dispune desființarea a 9 adeverințe de salariat depuse la A.J.O.F.M. Iași de către inculpați.

Obligă pe inculpați la plata de despăgubiri civile către partea civilă, A.J.O.F.M. Iași, în sumă de 204.979 lei.

Obligă pe inculpați la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în ambele faze ale procesului penal.

Față de restul inculpaților trimiși în judecată, instanța a dispus disjungerea cauzei, iar judecarea are loc în procedura normală.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași la data de 22 aprilie 2013, vezi comunicat 361/VIII/3 din 23 aprilie 2013.



Actualizare (19.09.2022):

Prin sentința penală nr. 269 din 04.07.2022 definitivă prin neapelare la data de 09.08.2022, Tribunalul Iași a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva a 92 de inculpați, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât a intervenit prescripția specială a răspunderii penale, a intervenit decesul sau radierea persoanelor juridice.
Disjunge cauza cu privire la restul de 20 de inculpați.

DEFINITIVĂ

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 23 aprilie 2013