DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 19 septembrie 2014
Nr. 1312/VIII/3

COMUNICATProcurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu-Mureş au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

PESCARI VALENTIN, chestor de poliție, şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mureş, la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită în formă continuată(2 acte materiale);
GIURGEA TEODOR, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Mureş, la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită în formă continuată(2 acte materiale);

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 4 octombrie 2011, inculpatul Pescari Valentin, chestor de poliţie, inspector şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mureş, i-a pretins inculpatului Giurgea Teodor ca, în calitatea sa de director general al Administraţiei Bazinale de Apă (A.B.A.) Mureş, să trimită 30 de autobasculante de câte 30 de tone cu pământ rezultat din decolmatarea unui pârâu, în vederea amenajării unei parcele de teren care aparținea chestorului de poliție. Pământul urma apoi să fie nivelat cu un buldozer, pe cheltuiala A.B.A. Mureş.
Pretinderea a fost făcută pentru ca, în schimb, Pescari Valentin, în virtutea atribuțiilor sale de serviciu, să dispună mutarea unei rude a lui Giurgea Teodor, lucrător al IPJ Mureş, la un alt serviciu din cadrul I.J.P. Mureş.
La data de 26 octombrie 2011, inculpatul Pescari Valentin i-a mai pretins inculpatului Giurgea Teodor repararea, de asemenea pe cheltuiala A.B.A. Mureş, a unui autovehicul aparţinând I.P.J. Mureş. Anterior, chestorul Pescari Valentin dispusese transferarea rudei lui Giurgea Teodor şi se angajase față de acesta din urmă că o va muta din nou, la un alt compartiment, potrivit aptitudinilor sale.
În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Mureş.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Târgu – Mureș.

Amintim că Giurgea Teodor a fost trimis în judecată într-o cauză separată de Serviciul Teritorial Târgu Mureș (vezi comunicat nr. 791 din 13 septembrie 2013).
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE