DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
8 noiembrie 2013
Nr. 987/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a inculpaților PANĂ AUREL, director general adjunct Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru săvârșirea infracțiunilor luare de mită și trafic de influență și VOINEA GEORGE MUGUR director la SC Evalserv Standard SRL, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și complicitate la luare de mită.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada mai – august 2013, inculpatul Pană Aurel, în calitate de director general adjunct la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și președinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziția de ulei în cadrul programului PEAD 2013, împreună cu inculpatul Voinea George Mugur, în baza unei înțelegeri prealabile, a pretins de la denunțător un comision de 10% din valoarea contractelor adjudecate de societatea administrată de denunțător, circa 5.200.000 lei (aprox. 1.200.000 de euro) și externalizarea serviciilor de transport, în scopul de a-și îndeplini sau de a nu întârzia îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu în legătura cu procedura de achiziție pentru ulei organizată de APIA. În schimb, inculpații urmau să-și exercite influența asupra celorlalți membri ai comisiei de licitație astfel încât ofertele formulate de către societatea denunțătorului să fie declarate câștigătoare și pentru a asigura societății susținere în ceea ce privește derularea contractelor (plăți în avans, modificarea favorabilă a graficului de livrări, confirmarea unor livrări neefectuate)
Totodată, inculpatului Pană Aurel a pretins, la data de 8 aprilie 2013, de la reprezentanții unei societăți comerciale suma de 1.000.000 euro și subcontractarea serviciilor de transport către o firmă indicată de acesta, în scopul de a-și îndeplini atribuțiile de serviciu în sensul favorizării câștigării licitației și pentru a-și exercita influența asupra membrilor comisiei de licitație.
În aceeași perioadă, inculpatul Voinea George Mugur a obținut foloase necuvenite constând într-un contract de lucrări prin care firma denunțătorului se obliga să plătească către SC Evalserv Standard SRL suma de 516.871,00 lei la care se adaugă T.V.A. 124.049,04 lei și a înlesnit inculpatului Pană Aurel semnarea unui contract de transport încheiat de către o societatea comercială cu societatea denunțătorului.

La data de 15 august 2013, inculpații Pană Aurel și Voinea George Mugur au fost arestați preventiv de Tribunalul București, ulterior această măsură preventivă a fost prelungită până la data de 11.11.2013.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.

Facem precizarea că această o etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 18 martie 2014
comunicate-hotărâri de condamnare din 31 august 2015