DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
19 iulie 2013
Nr. 689/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a inculpatului BALABAN GRĂJDAN CONSTANTIN ADRIAN, fost inspector general al Inspectoratului de Stat în Construcții (I.S.C.), în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de favorizare a infractorului.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 22 mai 2012, inculpatul Balaban Grăjdan Constantin Adrian, în calitate de inspector general al I.S.C., a emis către Înalta Curte de Casație și Justiție o adresă prin care I.S.C. contesta existența prejudiciului în cauza penală aflată în curs de judecare privind pe inculpații Irina Paula Jianu, Gasparovici Diana, Năstase Adrian, Popovici Bogdan, Popovici Marina Ioana, Mihail Cristian Vasile. Inculpatul a emis această adresă la numai două zile de la numirea sa în funcție și înainte de preluarea efectivă a atribuțiilor specifice funcției de inspector general al I.S.C. De asemenea, documentul a fost emis cu încălcarea dispozițiilor legale, a normelor interne privind circuitul documentelor și într-un sens contrar intereselor legitime ale I.S.C.
Mai mult, inculpatul Balaban Grăjdan Constantin Adrian a premeditat săvârșirea infracțiunii, deoarece primele ordine emise de acesta în calitatea sa de inspector general al ISC vizau exclusiv facilitarea transmiterii către instanță a acestei adrese prin care îi favoriza pe inculpații judecați de instanța supremă.
Conform documentului semnat de inculpat, în cauza penală respectivă, I.S.C. nu ar fi înregistrat nici un prejudiciu financiar – contabil și nu s-ar fi putut constitui parte civilă în procesul penal, invocând în sprijinul afirmațiilor făcute, printre altele, un Raport al Curții de Conturi pentru anul 2004 care nu există.
În acel dosar, prin Sentința penală nr. 176 din 30 ianuarie 2012, Înalta Curte de Casație și Justiție îi obligase pe inculpații Năstase Adrian, Jianu Paula Irina, Gasparovici Diana, Popovici Mariana Ioana, Popovici Bogdan în solidar cu SC EUROGRAFICA SRL la 3.337.452,5 lei (RON) despăgubiri civile către ISC și respectiv pe inculpații Jianu Paula Irina, Gasparovici Diana, Popovici Mariana Ioana, Popovici Bogdan în solidar cu partea responsabilă civilmente SC A ROND SRL și inc. Vasile Mihai Cristian în solidar cu partea responsabilă civilmente SC EUROGRAFICA SRL la 3.143.931,9 lei (RON) cu titlu de despăgubiri civile.
În aceste condiții, adresa emisă de Balaban Grăjdan Constantin Adrian crea premisele administrării de probe suplimentare și venea în sprijinul apărării inculpaților.

Efectele acestui document au fost înlăturate ca urmare a adresei de revenire transmisă de către I.S.C. Ulterior, prin decizia penală nr. 60 din 20 iunie 2012, Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul de 5 judecători a dispus condamnarea inculpaților și obligarea acestora la plata de despăgubiri civile către I.S.C. în cuantumul sumelor menționate mai sus.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 22 februarie 2016