DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
5 iunie 2013
Nr. 493/VIII/3

COMUNICAT


În completarea comunicatului nr. 481/VIII/3 din 28 mai 2013, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

La data de 3 iunie 2013, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Pitești au cerut Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii încuviințarea reținerii și a arestării preventive a judecătorului MILOȘIOIU ION, președinte al Tribunalului Dâmbovița, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență. Cererea a fost formulată având în vedere calitatea de magistrat a acestuia.
La aceeași dată, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a respins cererea formulată de procurori, prin urmare, Miloșioiu Ion va fi cercetat în stare de libertate.
Amintim că, în aceeași cauză, la data de 29 mai 2013, Curtea de Apel Pitești a dispus, la cererea procurorilor, arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpaților Banu George, Eftimie Vișan și Doican Gheorghe. În sarcina celor trei, procurorii au reținut infracțiunea de trafic de influență (Banu George), respectiv de cumpărare de influență (Eftimie Vișan și Doican Gheorghe). În sarcina lui Anghel (fost Eftimie) Robert, (persoană judecată în stare de arest preventiv) s-a reținut, de asemenea, infracțiunea de cumpărare de influență.

Precizăm că, din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori, a rezultat următoarea stare de fapt:
La data de 2 noiembrie 2010, inculpatul Banu George a pretins de la inculpatul Eftimie Vișan și de la învinuitul Anghel Robert, pentru învinuitul Miloșioiu Ion, judecător, președinte al Tribunalului Dâmbovița, suma de 6.000 euro, susținând că are influență pe lângă acesta din urmă, în schimbul promisiunii că Anghel Robert va fi pus în libertate în dosarul în care era judecat, în stare de arest preventiv, la Tribunalul Dâmbovița și că se va dispune față de acesta condamnarea cu suspendarea executării pedepsei. Suma de 6.000 de euro a fost pretinsă prin intermediul inculpatului Doican Gheorghe.
La data de 7 noiembrie 2010, inculpatul Banu George a primit de la Anghel Robert și Eftimie Vișan, prin intermediul lui Doican Gheorghe, 12.500 lei, ca parte a sumei pretinse, pe care remis-o, în aceeași zi, magistratului judecător Miloșioiu Ion.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE