28 mai 2013

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Pitești efectuează cercetări penale față de următoarele persoane:
BANU GEORGE, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență;
MILOȘIOIU ION, președinte al Tribunalului Dâmbovița, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență;
ANGHEL (fost EFTIMIE) ROBERT, (persoană judecată în stare de arest preventiv) EFTIMIE VIȘAN și DOICAN GHEORGHE, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
La data de 2 noiembrie 2010, inculpatul Banu George a pretins de la inculpatul Eftimie Vișan și de la învinuitul Anghel Robert, pentru învinuitul Miloșioiu Ion, judecător, președinte al Tribunalului Dâmbovița, suma de 6.000 euro, susținând că are influență pe lângă acesta din urmă, în schimbul promisiunii că Anghel Robert va fi pus în libertate în dosarul în care era judecat, în stare de arest preventiv, la Tribunalul Dâmbovița și că se va dispune față de acesta condamnarea cu suspendarea executării pedepsei. Suma de 6.000 de euro a fost pretinsă prin intermediul inculpatului Doican Gheorghe.
La data de 7 noiembrie 2010, inculpatul Banu George a primit de la Anghel Robert și Eftimie Vișan, prin intermediul lui Doican Gheorghe, 12.500 lei, ca parte a sumei pretinse, pe care ar fi remis-o, în aceeași zi, magistratului judecător Miloșioiu Ion.

Inculpaților Banu George, Eftimie Vișan și Doican Gheorghe li s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 28 mai 2013, procurorii au dispus reținerea celor trei inculpați pe un termen de 24 de ore, urmând a fi prezentați Curtea de Apel Pitești cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de învinuitul Miloșioiu Ion, judecător, președinte al Tribunalului Dâmbovița, pentru infracțiunea de trafic de influență.

Actualizare (29.05.2013): La data de 29 mai 2013, Curtea de Apel Piteşti a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpaţilor Banu George, Eftimie Vișan și Doican Gheorghe.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.