DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
04 aprilie 2013
Nr. 293/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

TRĂŞCULESCU ALIN-SILVIU, fost deputat în Parlamentul României și președinte al Organizației Județene Vrancea a unui partid politic, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- trafic de influenţă,
- instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată,
- instigare la infracţiunea de spălare a banilor,
- asociere pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă,
- delapidare şi
- uz de fals,

CALOTĂ MARIAN-VALERIU, asociat și administrator al SC MARYNA EXCLUSIV SRL, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
- şantaj comis în legătură cu infracţiunea de trafic de influenţă,
- spălare a banilor, în formă continuată,
- delapidare, uz de fals şi
- asociere pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă,

VARVARICHE MARIAN, persoană fără calitate specială, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- complicitate la infracţiunea de delapidare,
- instigare la infracţiunea de delapidare,
- complicitate la infracţiunea de spălare a banilor,
- instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi
- asociere pentru săvârşirea de infracţiuni,

ENE ADRIAN-CRISTIAN şi GEOLFAN DORIAN, reprezentanţi ai unei societăţi comerciale, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- delapidare,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată,
- asociere pentru săvârşirea de infracţiuni,
- complicitate la infracţiunea de delapidare şi
- complicitate la infracţiunea de spălare a banilor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada noiembrie 2010 – noiembrie 2012, inculpaţii Trăşculescu Alin – Silviu şi Calotă Marian – Valeriu au constituit o asociere pentru obţinerea de sume de bani prin traficarea influenţei, asociere la care au aderat şi inculpaţii Varvariche Marian, Ene Adrian-Cristian şi Geolfan Dorian.
În această perioadă, inculpatul Trășculescu Alin – Silviu, în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al Organizației Județene Vrancea a unui partid politic, a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (denunțător în cauză), inițial suma de 50.000 euro, care ulterior a fost majorată la 150.000 euro. De asemenea, Trășculescu Alin – Silviu a pretins şi suma de 1.100.000 lei, din care a primit, prin intermediul inculpatului Calotă Marian-Valeriu, în trei tranşe, suma totală de 374.000 lei.
Banii au fost pretinși cu ajutorul inculpatului Calotă Marian-Valeriu care l-a constrâns prin amenințare pe denunțător să remită lui Trășculescu Alin-Silviu sumele solicitate.
Pentru obținerea acestor foloase, Trășculescu Alin-Silviu a lăsat să se creadă că are influență asupra reprezentanților autorităților locale din județul Vrancea, pentru a-i determina să solicite realizarea unor obiective de investiții în cadrul Programului Național de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) și asupra funcționarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului cu atribuții de verificare, avizare și aprobare în derularea procedurii specifice aceluiași program, precum și asupra reprezentanților unei societăți comerciale, pentru a-i determina să deruleze o relație contractuală cu firma administrată de denunțător.
Pentru a crea aparența de legalitate a primirii acestor sume de bani, la solicitarea inculpatului Trășculescu Alin-Silviu, inculpatul Calotă Marian-Valeriu, în perioada noiembrie 2010 – noiembrie 2012, a falsificat mai multe contracte comerciale, încheiate între firma denunțătorului și SC MARYNA EXCLUSIV SRL, firma lui Calotă Marian-Valeriu, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăților corespondente și justificarea acestora în evidențele contabile ale celor două societăți comerciale. Din banii proveniţi în această modalitate, inculpatul Calotă Marian-Valeriu şi-a însuşit din contul aparţinând SC MARYNA EXCLUSIV SRL, pe baza unor înscrisuri false, suma de 198.400 lei, pe care a folosit-o în interes personal şi în interesul altor persoane.
Însuşirea sumei de 198.400 lei de către inculpatul Calotă Marian-Valeriu a fost justificată contabil de către inculpaţii Varvariche Marian, Ene Adrian-Cristian şi Geolfan Dorian sub aparenţa unor operaţiuni comerciale fictive şi pe baza unor înscrisuri false.

La data de 10 noiembrie 2012, inculpatul Calotă Marian-Valeriu a primit de la denunțător suma de 50.000 lei, pentru a fi remisă inculpatului Trășculescu Alin-Silviu, la cererea acestuia. Cu această ocazie, procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
La data de 11 noiembrie 2012, procurorii anticorupție au dispus reținerea inculpaţilor Trășculescu Alin-Silviu şi Calotă Marian-Valeriu pe o perioadă de 24 de ore.
Având în vedere calitatea sa de deputat în Parlamentul României, în conformitate cu prevederile art. 72 alin. 3 din Constituția României, Direcția Națională Anticorupție l-a încunoștiințat pe Ministrul justiției cu privire la efectuarea percheziției și reținerii inculpatului Trășculescu Alin-Silviu (comunicatul nr.817/VIII/3 din data de 11 noiembrie 2012).
La data de 20 noiembrie 2012, Camera Deputaţilor a constatat încetarea calităţii de deputat a lui Trășculescu Alin-Silviu, în urma demisiei sale.
La data de 29 noiembrie 2012, Tribunalul Bucureşti a luat faţă de inculpatul Trășculescu Alin-Silviu măsura arestării preventive pe o durată de 29 de zile. La data de 7 decembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a hotărât cercetarea sa în stare de libertate. Faţă de acelaşi inculpat, procurorii au luat măsura obligării de a nu părăsi ţara, măsură ce a fost prelungită.

La data de 12 noiembrie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus arestarea preventivă a inculpatului Calotă Marian Valeriu pe o perioadă de 29 de zile, măsură prelungită până la data de 19 ianuarie 2013, dată la care procurorii au luat măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile, măsură ce a fost prelungită.

Faţă de inculpatul Varvariche Marian, procurorii au luat măsura obligării de a nu părăsi localitatea, măsură ce a fost prelungită.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile aparţinând inculpaţilor Trăşculescu Alin-Silviu, Calotă Marian-Valeriu, Ene Adrian-Cristian şi Geolfan Dorian.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 26 iunie 2014
comunicate-hotărâri de condamnare din 04 martie 2016