DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
31 ianuarie 2013
Nr. 75/VIII/3

COMUNICAT



În interesul informării opiniei publice cu privire la stadiul cercetărilor în cauza penală referitoare la învinuitul Adrian Severin, Membru al Parlamentului European, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să vă comunice următoarele:

La data de 30 ianuarie 2013, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au trimis o scrisoare președintelui Parlamentului European prin care au reiterat solicitarea de a le fi puse la dispoziție o serie de documente relevante pentru instrumentarea cauzei penale menționate.
Solicitarea inițială a fost trimisă la data de 23 ianuarie 2012, dar a primit numai un răspuns parțial.
Ca urmare, la data de 25 septembrie 2012, DNA a trimis o noua scrisoare prin care a cerut Parlamentului European transmiterea anumitor documente în original și a unor informații esențiale pentru soluționarea cauzei.
Amintim că în dosarul respectiv, față de Adrian Severin, Membru al Parlamentului European, se efectuează acte de urmărire penală pentru infracțiunile de luare de mită, trafic de influență, extinse ulterior și infracțiunea de „folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată”. În același dosar se efectuează acte de urmărire penală și față de alte trei persoane.
Detalii au fost oferite în comunicatele nr. 581/VIII/3 din 19 iulie 2012, nr. 569/12 din 16 iulie 2012 și nr. 485 din 22 iulie 2011.
Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE