DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
19 iulie 2012
Nr. 581/VIII/3

COMUNICAT


În completarea comunicatului nr. 569/VIII/3 din data de 16 iulie 2012, ca răspuns la solicitările reprezentanților mass media formulate în baza Legii 544/2001, Biroul de informare și relații publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au început urmărirea penală față de următoarele persoane:
- JUGĂNARU ANNE-ROSE-MARIE, asistent parlamentar al lui Adrian Severin,
- TIUGEA GEORGE-VADIM, asistent parlamentar al lui Adrian Severin, asociat și administrator SC HEAD HUNTING PROSSIONAL SRL
- JUGĂNARU MIHAIL-RĂDUCU, asociat și administrator la SC A&A SOCIAL CONSULTING CENTER SRL, asociat la SC ALFA COMMUNICATIONS and CONSULTING SRL, SC PROFESSIONAL CONSULTING SYSTEM SRL, SC PRINCEPS CONSULTING TEAM SRL, SC PERFECT SOLUTIONS NETWORK SRL,
în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.

Din ordonanța de extindere a cercetărilor și de începere a urmăririi penale a rezultat că, în perioada martie 2007 – noiembrie 2010, Severin Adrian a încheiat, fie în nume propriu, fie ca reprezentant al grupului politic din care făcea parte, din Parlamentul European, un număr de 20 de contracte de consultanță cu firmele menționate, create anume pentru a justifica prestarea unor servicii fictive, constând în realizarea unor studii. Firmele respective erau controlate de europarlamentar prin intermediul asistenților săi Jugănaru Anne-Rose-Marie, Tiugea George-Vadim și o altă persoană, iar contractele de consultanță au fost încheiate la puțin timp după ce firmele au fost înființate, de exemplu cu SC PROFESSIONAL CONSULTING SYSTEM SRL la trei zile după înființarea sa. Trei dintre firme au facturat o serie de contracte în prima luna de la înființare, alte doua - în cea de-a doua luna de la înființare.

În zilele de 16 și 17 iulie 2012, celor trei învinuiți li s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE