DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
24 iulie 2012
Nr. 591/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpați:

STOICA ION, primar (la data săvârșirii infracțiunii) al orașului Buftea, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de luare de mită și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată,
MARINESCU ADRIAN, împuternicit al firmei EXPERT LAND SERVICES (dezvoltator imobiliar), în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de dare de mită și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Inculpatul Stoica Ion, în calitate de primar al orașului Buftea, în baza unei înțelegeri anterioare, a primit la data de 20 decembrie 2008, de la inculpatul Marinescu Adrian, împuternicit al firmei EXPERT LAND SERVICES (proprietara unui teren din Buftea), cu titlu de mită, un autoturism MERCEDES 320 GL, în valoare de 86.544 euro, în schimbul efectuării unor demersuri legale în virtutea funcției. Demersurile primarului s-au referit la întocmirea/avizarea unor documente preliminare construirii unui ansamblu de locuințe, în interesul comercial al unei firme private, precum și la dezvoltarea infrastructurii în zona de interes a dezvoltatorului imobiliar. Concret, demersurile au avut în vedere includerea planului urbanistic zonal (PUZ) al terenului respectiv în planul urbanistic general (PUG) al orașului Buftea, asfaltarea străzii de acces la terenul respectiv, asigurarea utilităților de apă și canal pentru terenul respectiv în perspectiva construirii unui ansamblu de locuințe pentru care coinculpatul Marinescu Adrian avea contract de exclusivitate pentru vânzarea locuințelor ce urmau a fi construite de către dezvoltator.
În încercarea de a produce probe mincinoase referitoare la o pretinsă achitare a prețului autoturismului, la data de 14 ianuarie 2011, inculpatul Stoica Ion l-a instigat pe coinculpatul Marinescu Adrian să redacteze olograf și să-i înmâneze o chitanță care atesta, în mod nereal, ca acesta din urmă ar fi primit 56.000 euro în schimbul autoturismului. Documentul a fost depus de Stoica Ion la dosarul penal la data de 2 iunie 2011, astfel încât să denatureze faptele în favoarea sa.
În cauză s-a dispus luarea măsurii asigurătorii constând în indisponibilizarea, prin instituirea sechestrului, asupra autoturismului marca Mercedes 320 GL, aflat în proprietatea lui Stoica Ion.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Ilfov.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate în nici un fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE



Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 02 aprilie 2015