DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

Nr.  533 / 16 noiembrie 2004

                       

 

C O M U N I C A T

 

 

Procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

Ø      LAZĂR CARMEN ELENA – avocat în cadrul Baroului Bucureşti, în stare de arest preventiv, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de trafic de influenţă, instigare la fals sub semnătură privată şi favorizarea infractorului, toate faptele aflate în concurs real;

Ø      LAZĂR ANDREI –procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi

Ø      TUDOR PUIU MARIAN- inspector de poliţie în cadrul Biroului de Combatere a  Crimei Organizate şi Antidrog al Poliţiei Sectorului 3 Bucureşti,

ambii fiind acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual şi  favorizarea infractorului, infracţiuni aflate în concurs real.

Din materialul probator existent la dosarul cauzei rezultă că inculpata LAZĂR CARMEN ELENA, în calitate de avocat în cadrul Baroului Bucureşti, a pretins, la data de 27 mai 2003, suma de 20.000 USD, din care a primit, efectiv, 11.000 USD de la familia unui cetăţean iranian, afirmând că are influenţă asupra unor lucrători de poliţie şi unor magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a obţine o reducere a pedepsei aplicate cetăţeanului respectiv pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de mare risc.

În apărarea sa, inculpata a invocat faptul că suma de 11.000 USD, pretinsă şi primită, a reprezentat onorariul pentru asistenţa juridică acordată cetăţeanului iranian, în condiţiile în care aceasta nu avea dreptul, potrivit legii, să pună concluzii la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acolo unde se judeca dosarul penal respectiv. Mai mult, la data când a primit aceşti bani, inculpata nu a încheiat contract de asistenţă juridică şi nu a eliberat chitanţă, între cei doi neexistând raporturile juridice dintre avocat şi clientul său.

În susţinerea acuzaţiei de  săvârşire a  acestei infracţiuni de trafic de influenţă, anchetatorii au reţinut şi declaraţiile a doi ofiţeri de poliţie de la Crimă organizată, din care rezultă că  inculpata i-a invocat în demersurile de pretindere a sumei de bani respective, încercând să creeze impresia că are influenţă asupra acestora şi cu sprijinul lor poate  să obţină elemente favorabile reducerii pedepsei ce urma să o primească cetăţeanul iranian.

În realizarea activităţii infracţionale, inculpata a instigat-o pe soţia traficantului de droguri să întocmească, în fals,  un denunţ, în numele acestuia, despre o persoană pe care nu o cunoştea şi despre care nu putea furniza nici un fel de informaţii, în legătură cu implicarea în traficul de droguri. Denunţul a fost, folosit, ulterior, pentru redactarea unei adrese cu menţiuni fictive care a fost depusă la dosarul penal al traficantului, cu scopul de  a îngreuna sau zădărnici cercetarea judecătorească. 

Procurorii anticorupţie au stabilit şi faptul că, în luna septembrie 2003, inculpata – de asemenea, în calitate de avocat în cadrul Baroului Bucureşti – a pretins 10.000 USD, din care a primit efectiv 7.500, de la un cetăţean turc, arestat preventiv pentru comiterea infracţiunii de trafic de droguri, afirmând că are influenţă asupra judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti şi poate interveni pe lângă aceştia pentru a obţine punerea sa în libertate. De altfel, menţiunea expresă de garantare a punerii în libertate a inculpatului a  fost prevăzută şi în contractul de asistenţă juridică încheiat la data de 12 septembrie 2003. Cu ocazia audierilor de la Parchetul Naţional Anticorupţie, inculpata a declarat că menţiunea respectivă reprezintă „un exces de zel” din partea sa, ceea ce, din punctul de vedere al administrării probelor,  echivalează cu o recunoaştere implicită a pretinderii banilor pentru traficarea influenţei.

În ceea ce priveşte activitatea infracţională a inculpatului LAZĂR ANDREI  - procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti – anchetatorii au reţinut că, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, acesta a atestat împrejurări necorespunzătoare adevărului, cu referire la calitatea de denunţător a cetăţeanului iranian, faptă comisă în scopul de a ascunde săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă de către soţia sa – inculpata LAZĂR CARMEN ELENA.

În fapt, pentru a obţine reducerea pedepsei cu închisoarea în favoarea cetăţeanului iranian, inculpatul s-a implicat în audierea ca martor a acestuia, consemnând în declaraţie aspecte nereale cu privire la traficantul de naţionalitate turcă. Conform mărturiilor cetăţeanului iranian, făcute în faţa procurorilor anticorupţie, declaraţia de martor a fost redactată şi scrisă de inculpatul LAZĂR ANDREI, el semnând fără a avea cunoştinţă de conţinutul acesteia.

Anchetatorii au stabilit şi faptul că inculpatul a întocmit două comunicări către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi către un Cabinet de avocatură în care a menţionat, în mod nereal, că cetăţeanul iranian – reprezentat de LAZĂR CARMEN ELENA -  ar fi formulat un denunţ în faza de urmărire penală, situaţie ce l-ar fi favorizat pe traficantul de droguri să obţină o pedeapsă mai uşoară.

De menţionat că însăşi avocata a dat asigurări că soţul său se va implica în soluţionarea dosarului penal în care urma să îi confere cetăţeanului iranian, prin fals, calitatea de denunţător, tocmai pentru a-i reduce pedeapsa pronunţată de instanţa de judecată.

Procurorii au stabilit că în toată această activitate infracţională a fost implicat şi inculpatul TUDOR PUIU MARIAN. În calitate de ofiţer la Poliţia Sectorului 3 – Biroul de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog  - inculpatul a făcut menţiuni neconforme cu adevărul în procesul verbal de constatare a unei infracţiuni flagrante de prindere a unui traficant de droguri de naţionalitate turcă, în sensul că, în cauză, i-a atribuit calitatea de denunţător cetăţeanului iranian, deşi denunţul fusese întocmit de inculpatul LAZĂR ANDREI, în numele acestuia. Cu prilejul audierii sale la Parchetul Naţional Anticorupţie, inculpatul a recunoscut că denunţul respectiv l-a văzut pentru prima oară  cu această ocazie, acceptând ideea că ar fi putut fi depus la dosar ulterior momentului flagrantului organizat împotriva cetăţeanului turc.

Dosarul cauzei se trimite spre competentă soluţionare la Curtea de Apel Bucureşti. 

 

 

 

BIROUL PENTRU RELAŢII CU PRESA


Alte legături de la această informație

hotărâri definitive din 26 septembrie 2008