DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

            Nr.  259 / 6  aprilie  2005

 

 

 

C O M U N I C A T

 

 

 

 Procurorii Secţiei de combatere a corupţiei din Parchetul Naţional Anticorupţie  au dispus, astăzi, 6 aprilie 2005, punerea în mişcare a acţiunii  penale şi reţinerea pentru 24 ore faţă de STRIZU LEONARDO MARIO – director sportiv la SC F.C. STEAUA SA ,   sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă.

Anchetatorii au reţinut că, în perioada decembrie 2003 - iunie 2004, inculpatul STRIZU LEONARDO MARIO împreună cu inculpatul POPESCU ANTOHIE VERGIL – general de flotilă (anchetat de Parchetul Naţional Anticorupţie în stare de arest preventiv pentru trafic de influenţă în formă continuată) au pretins şi primit, ca preţ al corupţiei, suma de  25.000 euro de la administratorii unor societăţi comerciale. În schimbul acestor bani, cei doi inculpaţi au afirmat că îşi vor  trafica influenţa pe lângă persoane cu funcţii de conducere din Ministerul Apărării Naţionale, în vederea adjudecării  unor licitaţii având ca obiect furnizarea de combustibili către unităţi militare din ţară.

De precizat că monitorizarea inculpatului STRIZU LEORNADO MARIO s-a făcut de către procurorii anticorupţie în cooperare cu structuri specializate ale Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Inculpatul STRIZU LEONARDO MARIO urmează a fi prezentat instanţei de judecată  - Tribunalul Bucureşti – cu propunerea luării măsurii arestării preventive pe o perioadă de 29 de zile.

De altfel,  la data de 1 aprilie 2005, procurorii anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale în acest dosar şi faţă de PALADE ONORICĂ – reprezentant al unei societăţi comerciale, fost poliţist – sub aspectul săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă, faptă prev. de art. 61 din Legea 78/2000.

Totodată, prin ordonanţă emisă de procuror la aceeaşi dată, faţă de învinuit s-a luat şi măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile.

 

Din probele administrate în cauză rezultă că în luna decembrie 2003 învinuitul, împreună cu reprezentanţii altui agent economic, a oferit generalului de flotilă (r) POPESCU ANTOHI VERGIL suma de 25.000 USD, bani pe care i-a şi remis efectiv.

In schimbul preţului corupţiei, acesta a afirmat că, prin relaţiile şi cunoştinţele pe care le are în cadrul Ministerului Apărării Naţionale îşi va trafica influenţa asupra unor ofiţeri superiori din conducerea acestui minister, care puteau facilita adjudecarea unei licitaţii pentru achiziţionarea de combustibili necesari unor unităţi militare din subordine.

Cercetările penale continuă pentru stabilirea întregii situaţii de fapt.

 

 

           

BIROUL PENTRU RELAŢII CU PRESA

 

 


Alte legături de la această informație

hotărâri definitive din 09 iunie 2009