Nr. 353/ 6 iunie 2005
C O M U N I C A T
Procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie au finalizat urmărirea penală în dosarul privind pe inculpaţii:
- POPESCU ANTOHI VERGIL – general de flotilă (r) în cadrul Ministerului Apărării Naţionale – sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată şi în concurs real;
- STRIZU LEONARDO MARIO – director sportiv SC FC Steaua SA- acuzat de comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă şi uz de fals.
Din materialul probator administrat s-a stabilit că inculpaţii – cercetaţi în stare de arest preventiv - au pretins şi primit, în perioada decembrie 2003- iunie 2004, suma de 25.000 euro de la administratorii unor societăţi comerciale, afirmând că îşi pot trafica influenţa pe lângă persoane cu funcţii de conducere din Ministerul Apărării Naţionale în vederea adjudecării unor licitaţii publice privind furnizarea de combustibili pentru unităţi militare din ţară.
Inculpatul POPESCU ANTOHI VERGIL a fost prins în flagrant, la data de 30 martie 2005, în timp ce primea 10.000 euro (aproximativ 370.000.000 lei), sumă pretinsă de la doi oameni de afaceri cărora le-a promis că poate interveni pe lângă înalţi funcţionari din structuri ale statului în vederea adjudecării unor licitaţii publice pentru achiziţionarea de combustibili necesari Armatei şi în Transporturi. În fapt, suma de 10.000 euro fusese pretinsă cu promisiunea că poate influenţa reducerea termenului de încheiere a unor contracte de livrare combustibili, cantitatea fiind de 10.000 tone. Combustibilul respectiv urma să facă obiectul unei licitaţii pentru câştigarea căreia inculpatul şi-a susţinut traficarea influenţei, dând de înţeles că poate interveni pe lângă persoane cu funcţii de conducere şi de decizie din structuri ale statului în favoarea oamenilor de afaceri. Preţul corupţiei pentru obţinerea contractului fusese stabilit de inculpatul POPESCU ANTOHI VERGIL la suma de 20 miliarde lei.
Trebuie precizat, de asemenea, că la percheziţia efectuată după constatarea flagrantului, procurorii anticorupţie au găsit asupra inculpatului mai multe înscrisuri clasificate, reprezentând hotărâri ale Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), pentru care urmează a se dispune disjungerea şi continuarea cercetărilor penale.
Referitor la inculpatul STRIZU LEONARDO MARIO, anchetatorii au stabilit că, în cursul urmăririi penale s-a folosit de un înscris sub semnătură privată falsificat pentru a atesta în mod nereal că suma de 25.000 USD, pretinsă pentru traficarea influenţei, ar reprezenta un împrumut de la o terţă persoană pe care l-ar fi şi restituit, faptă reţinută de Legea 78/2000, art. 17 lit. c) (uz de fals comis în scopul ascunderii unei fapte de corupţie).
Faţă de inculpatul STRIZU LEONARDO MARIO, anchetatorii au dispus luarea măsurilor asiguratorii, în sensul punerii sub sechestru a unei mari suprafeţe de teren deţinute de acesta în comuna Mogoşoaia, judeţul Ilfov.
Procurorii anticorupţie deţin date şi informaţii certe că inculpaţii POPESCU ANTOHNI VERGIL şi STRIZU LEONARDO MARIO au săvârşit şi alte fapte de corupţie, drept pentru care au dispus disjungerea dosarului şi continuarea cercetărilor penale pentru stabilirea întregii situaţii de fapt şi identificarea tuturor persoanelor participante la această activitate infracţională de mare corupţie, prin suma şi calitatea celor implicaţi.
Ancheta a fost efectuată de o echipă mixtă, alcătuită din procurori şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Parchetului Naţional Anticorupţie, monitorizarea inculpaţilor, prin mijloace specifice, fiind făcută în cooperare cu alte structuri specializate ale statului încă din septembrie 2004.
Dosarul cauzei urmează a fi trimis instanţei de judecată spre competentă soluţionare.
BIROUL PENTRU RELAŢII CU PRESA