increase font sizedecrease font size | | 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
20 octombrie 2010
Nr. 545/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor:

- DOBRIŞAN DORIN, fost director al CEC BANK – Sucursala Rm. Vâlcea, director al Administraţiei Bazinale de Apă Olt (la momentul luării măsurii preventive a arestării), în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, infracţiunea de spălare a banilor, complicitate la infracţiunea de delapidare, toate în formă continuată;
- CIOGESCU OVIDIU EUGEN, administrator al S.C. ELECTROVÂLCEA SRL Rm. Vâlcea şi S.C. MARVELOV S.R.L, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de dare de mită, complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, fals în înscrisuri sub semnătură privată, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, infracţiunea de spălare a banilor, toate în formă continuată.

De asemenea, au mai fost trimise în judecată, în stare de libertate, următoarele persoane:

- BODODEA CONSTANTIN, inginer în cadrul Compartimentului Logistică al CEC BANK –Sucursala Rm. Vâlcea, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită, uz de fals, complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, uz de fals, complicitate la infracţiunea de delapidare, complicitate la infracţiunea de spălare a banilor, toate în formă continuată;
- POPESCU LUMINIŢA, asociat unic şi administrator al SC DELUX IMOBILIARE Rm. Vâlcea, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;
- KOVACS FLORINA, administrator al SC PRO CONFORT SRL Rm. Vâlcea, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;
- CIUTEANU ALEXANDRA MĂDĂLINA, consilier vânzări în cadrul CEC BANK – Sucursala Rm. Vâlcea, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada februarie 2006 – noiembrie 2008, în baza unor înţelegeri frauduloase, inculpatul Dobrişan Dorin, în calitate de director al sucursalei Rm. Vâlcea a CEC BANK S.A (societate cu capital integral de stat) şi de preşedinte al comitetului de credite al aceleaşi unităţi bancare, a semnat o serie de contracte de lucrări şi de prestări servicii, atribuite în condiţii nelegale societăţii SC ELECTROVÂLCEA SRL Rm. Vâlcea, administrate de inculpatul Ciogescu Ovidiu-Eugen. Valoarea totală a contractelor atribuite de C.E.C. – sucursala Rm. VÂLCEA către executantul S.C. ELECTROVÂLCEA S.R.L. privind efectuarea unor lucrări de construcţii, prestări servicii, reparaţii şi modernizări la diferite agenţii C.E.C. aflate în subordinea sucursalei RM. VÂLCEA a fost de 1.431.196,95 lei.
Din actele de urmărire penală efectuate în prezenta cauză a rezultat ca unul dintre acele contracte a fost atribuit şi derulat în condiţii nelegale, cauzându-se o pagubă în cuantum de 129.486,42 lei în dauna sucursalei Rm. Vâlcea a CEC BANK S.A
De asemenea, în perioada 2005 – 2009, SC ELECTROVÂLCEA SRL a beneficiat din partea unităţii bancare menţionate de o linie de credit acordată iniţial în cuantum de 1.000.000 lei şi suplimentată ulterior la suma de 6.250.000 lei, cu prelungirea perioadei de rambursare. Suplimentarea succesivă a liniei de credit s-a făcut cu încălcarea, de către inculpatul Dobrişan Dorin, a normelor bancare interne. În aceeaşi perioadă, S.C. MARVELOV S.R.L (administrată de Ciogescu Ovidiu Eugen) a beneficiat de un credit bancar de investiţii in valoare de 382.500 lei şi de şase credite bancare de tip finanţare stocuri în sumă totală de 2.040.000 lei.

În schimbul „serviciilor” făcute în calitatea sa de director al Sucursalei CEC BANK S.A. Rm. Vâlcea şi respectiv de preşedinte al Comitetului de credite, Dobrişan Dorin a primit cu titlu de mită, de la Ciogescu Ovidiu-Eugen, patru autoturisme de lux achiziţionate în sistem leasing, cu o valoare 164.422,36 euro şi 195.907,02 lei (VOLKSWAGEN PASSAT HL, AUDI A6 QUATTRO 3TDI, AUDI A4 2.7TDI, VOLKSWAGEN PASSAT, model CC) şi bunuri de uz casnic în valoare de 27.220 lei (aparatură electronică precum home cinema, televizoare cu cristale lichide, combine frigorifice, maşini de spălat, etc)
În contextul aceloraşi activităţi infracţionale, în perioada 2006 – 2009, inculpatul Bododea Constantin, în calitate de inginer în cadrul Compartimentului Logistică al CEC BANK – Sucursala Rm. Vâlcea, referent de specialitate în cadrul Compartimentului Logistic a facilitat atribuirea în mod preferenţial a unor contracte de lucrări SC ELECTROVÂLCEA SRL Rm. Vâlcea şi totodată, în calitate de diriginte de şantier, a confirmat, prin semnarea devizelor – situaţii de lucrări, decontarea unor lucrări ce nu au fost executate ori care depăşeau valoarea reală a investiţiei, semnând în acest sens procese verbale de recepţie la terminarea lucrărilor, pentru lucrări ce nu erau executate. În schimb, a primit cu titlu de mită de la Ciogescu Ovidiu Eugen bunuri de uz casnic în valoare totală de 27.554,72 lei (aparatură electronică precum home cinema, televizoare cu cristale lichide, Aparat foto digital, notebook, frigider, maşina de spălat etc). Toate sumele pentru cumpărarea produselor date cu titlu de mită au fost luate şi folosite din gestiunea SC ELECTROVÂLCEA SRL Rm. Vâlcea .
De asemenea, Dobrişan Dorin, în calitate de director al CEC BANK – Sucursala Rm. Vâlcea a dispus efectuarea de plăţi nejustificate aferente unor contracte de intermediere către S.C. DELUX IMOBILIARE SRL Rm. Vâlcea, S.C. PRO CONFORT CONSTRUCT SRL Rm. Vâlcea şi S.C. MARVELOV SRL Rm. Vâlcea în valoare totală de 203.022,11 lei. Banii au fost decontaţi fără a exista documente care să ateste prestarea în fapt a respectivelor servicii, pe baza unor documente fiscale falsificate de administratorii celor trei societăţi, inculpaţii Popescu Luminiţa şi Kovacs Florina şi Ciogescu Ovidiu Eugen, fără respectarea obligaţiilor contractuale.
La data de 16 noiembrie 2007, inculpatul Dobrişan Dorin, în calitate de preşedinte al comitetului de credite din cadrul Sucursalei CEC BANK Vâlcea şi-a aprobat şi a contractat un credit de nevoi personale de la aceeaşi sucursală în cuantum de 1.200.000 lei şi alt credit de 700.000 lei, pentru inculpatul Bododea Constantin, utilizat în realitate tot de Dobrişan Dorin. Pentru obţinerea celor două credite inculpatul, sprijinit fiind de inculpata Ciuteanu Alexandra Mădălina, a folosit documente falsificate. Cele doua credite nu au mai fost returnate.

Prejudiciul total reţinut în dauna CEC Bank sucursala Rm. Vâlcea se ridică la 3.154.047 lei, instituţia respectivă constituindu-se parte civilă cu suma de 2.380.516 lei.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurile mobile/imobile aparţinând inculpaţilor Dobrişan Dorin, Ciogescu Ovidiu Eugen şi Bododea Constantin.

La data de 2 septembrie 2010, Tribunalul Argeş a hotărât arestarea preventivă a inculpaţilor Dobrişan Dorin şi Ciogescu Ovidiu Eugen, măsură valabilă până la data de 30 octombrie 2010 (vezi comunicat nr. 337/VIII/3 din data de 2 septembrie 2010).
Faţă de inculpatul Bododea Constantin procurorii au dispus măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu, iar faţă de inculpatele Popescu Luminiţa, Kovacs Florina şi Ciuteanu Alexandra Mădălina, măsura preventivă de a nu părăsi ţara, valabile până la datele de 29, respectiv 30 octombrie.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii anticorupţie au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă şi Inspectoratul de Poliţie al judeţului Argeş.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vâlcea.

În cauză s-a dispus disjungerea şi continuarea cercetărilor într-un dosar separat pentru alte infracţiuni de corupţie.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE