DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
13 iulie 2010
Nr. 277/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a 21 de inculpaţi, majoritatea cadre didactice la mai multe licee şi colegii din judeţul Vrancea, în legătură cu fraudarea examenului de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2008, organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea. Astfel, au fost trimişi în judecată următorii:

ALEXANDRESCU ANCA SONIA, profesor de limbă franceză şi limbă engleză la Colegiul Tehnic „A.I.Cuza” Panciu, jud. Vrancea, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de:
- luare de mită în formă continuată,
- cumpărare de influenţă în formă continuată,
- dare de mită,
- asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie;

MOISE NICOLETA, profesor de limba şi literatura română la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” Focşani, jud. Vrancea în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de:
- asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie,
- instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în formă continuată,
- luare de mită în formă continuată,
- dare de mită,
- trafic de influenţă în formă continuată,
- cumpărare de influenţă în formă continuată,
- asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie;

SÎRBU ANGELA, profesor de chimie la Colegiul Naţional „Unirea” Focşani, jud. Vrancea, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de:
- folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în formă continuată,
- trafic de influenţă în formă continuată,
- asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie;

IAMANDEI FLORIN, director al Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea” Focşani, jud. Vrancea în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de:
- trafic de influenţă,
- cumpărare de influenţă;

CONSTANTINESCU CONSTANTIN, profesor de istorie la Liceul Teoretic „Emil Botta” Adjud, jud. Vrancea în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de:
- complicitate la infracţiunea de luare de mită în formă continuată şi
- complicitate la infracţiunea de dare de mită (15 fapte);

BOTEZ NELU, profesor de sport la Liceul Teoretic „Emil Botta, Adjud, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de:
- complicitate la infracţiunea de luare de mită în formă continuată şi
- complicitate la infracţiunea de dare de mită în formă continuată;

DIACONU ADRIANA-DANIELA, profesor de informatică la Liceul Teoretic „Emil Botta” Adjud, jud. Vrancea în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de:
- complicitate la infracţiunea de luare de mită în formă continuată şi
- complicitate la infracţiunea de dare de mită;

BOSTAN IORDACHE, inspector şcolar general la Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de:
- trafic de influenţă şi
- folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite;

BOSTAN MARIANA, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de:
- complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă şi
- complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă;

ZETU MIRCEA, agent de poliţie Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vrancea – Poliţia municipiului Adjud, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă,

BOLOCAN ION în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de:
- trafic de influenţă şi
- cumpărare de influenţă;

ALBU DĂNUŢ în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă;

LEAŢĂ RODICA, director adjunct la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” Focşani, jud. Vrancea în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de:
- dare de mită şi
- trafic de influenţă;

ZBÎRCIOG VASILE, primar al comunei Străoane, jud. Vrancea în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de cumpărare de influenţă,

PETRE ION, primar al oraşului Panciu, jud. Vrancea în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă;

ORĂŞANU FLORENŢA, profesor de limba franceză la Liceul „G.G. Longinescu” Focşani, jud. Vrancea în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită;

MINCĂ VICA, inspector şcolar de specialitate la disciplina educaţie fizică şi sport în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă, în formă continuată;

ALACI DENIZA-OANA, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de:
- cumpărare de influenţă şi
- dare de mită;

STOIAN TATIEANA, administrator financiar de patrimoniu la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” Focşani, jud. Vrancea în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă;

RACHIERU MARIANA, profesor de matematică la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” Focşani în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită;

PAMFIL DANIELA, inspector resurse umane în cadrul Primăriei municipiului Focşani în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada examenului de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2008, organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea, inculpata Alexandrescu Anca Sonia (profesor de limbă franceză şi limbă engleză la Colegiul Tehnic „A.I.Cuza” Panciu, jud. Vrancea), în baza unor înţelegeri prealabile avute cu inculpatele Moise Nicoleta (profesor de limba şi literatura română la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” Focşani) şi Sîrbu Angela (profesor de chimie la Colegiul Naţional „Unirea” Focşani, jud. Vrancea), a format un grup ocazional în scopul comiterii mai multor infracţiuni de corupţie având drept consecinţă fraudarea rezultatelor la acest examen de bacalaureat.
Astfel, în perioada desfăşurării examenului de bacalaureat respectiv, inculpata Alexandrescu Anca Sonia, în calitate de profesor examinator la Centrul de examen Liceul Teoretic „Emil Botta“ din Adjud la disciplina limba franceză, a pretins şi primit prin intermediul inculpatului Constantinescu Constantin (profesor de istorie la acelaşi centru de examen) sume de bani pentru ca un număr de 15 candidaţi (denunţători în cauză) să promoveze examenul de bacalaureat sau să primească note mari. La rândul său, Constantinescu Constantin a pretins şi primit suma totală de 3.150 lei de la candidaţii respectivi şi de la inculpaţii Botez Nelu şi Diaconu Adriana Daniela (profesori de sport, respectiv informatică la Liceul Teoretic „Emil Botta”). În acest circuit, Constantinescu Constantin a remis inculpatei Alexandrescu Anca Sonia 1.950 lei, a reţinut pentru sine 500 de lei, iar Botez Nelu şi-a însuşit suma de 700 lei.
De asemenea, inculpatele Alexandrescu Anca Sonia, Moise Nicoleta şi Sîrbu Angela au pretins suma de 1.500 euro, din care au primit suma 800 euro şi 1.600 lei, de la inculpatul Bolocan Ion în scopul de a interveni pe lângă profesorii evaluatori pentru ca aceştia să supraevalueze notele a doi candidaţi.
Alexandrescu Anca Sonia a pretins şi primit suma de 2.000 euro de la inculpaţii Albu Dănuţ şi Zbîrciog Vasile în scopul de a interveni pe lângă profesorii examinatori care să acorde note de promovare la disciplina matematică fiilor denunţătorilor, bani pe care ulterior i-a remis inculpatului Iamandei Florin, directorul Grupului Şcolar Agricol Focşani şi vicepreşedinte al comisiei din Centrul de examen Colegiul Naţional “Unirea” Focşani. La rândul său, Iamandei Florin a remis aceşti bani inculpatei Leaţă Rodica, profesor de matematică, îndeplinind funcţia de director adjunct la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau“ Focşani şi vicepreşedinte al comisiei din Centrul Zonal de Evaluare nr.200-Şcoala cu clasele I-VIII, nr.3 Focşani. Acest demers a fost posibil şi cu concursul inculpatelor Moise Nicoleta şi Sîrbu Angela.
În acelaşi scop şi în aceeaşi calitate, inculpata Alexandrescu Anca Sonia a pretins şi primit suma de 400 lei de la inculpatul Petre Ion, pentru a interveni pe lângă inculpata Orăşanu Florenţa, profesor de limbă franceză şi profesor examinator la aceeaşi disciplină la Centrul de examen Grup Şcolar Construcţii Montaj Focşani, pentru a acorda unei candidate nota maximă, sumă de bani pe care a remis-o profesoarei Orăşanu Florenţa.
La rândul său, inculpata Bostan Mariana a pretins şi primit suma de 750 lei de la o denunţătoare pentru a interveni pe lângă soţul său, inculpatul Bostan Iordache, inspector şcolar general şi preşedinte al Comisiei judeţene de bacalaureat Vrancea, în scopul ca acesta să-şi exercite autoritatea şi influenţa asupra profesorilor examinatori, pentru ca fiul denunţătoarei să promoveze examenele orale la limba şi literatura română şi limba franceză.
În plus, în cursul zilei de 24 iunie 2008, Bostan Iordache, în virtutea funcţiei sale, a intervenit pe lângă inculpata Alexandrescu Anca Sonia pentru ca aceasta să acorde nota maximă unui număr de trei candidaţi la disciplina limba franceză – proba orală.

La rândul său, inculpata Moise Nicoleta, în calitate de profesor examinator şi evaluator la disciplina limba şi literatura română, în cadrul Centrului Zonal de Evaluare nr.200-Şcoala cu clasele I-VIII, nr.3 Focşani, a pretins şi primit suma totală de 3.000 lei de la o candidată şi Alaci Alexandra Denis cu scopul de a face intervenţii pe lângă profesorii evaluatori de la disciplinele limba şi literatura română, matematică, informatică şi sport, pentru ca cele două candidate să promoveze sau să obţină note mari la aceste discipline. Din aceşti bani, Moise Nicoleta a remis inculpatelor Mincă Vica şi Sîrbu Angela (examinatori la disciplinele educaţie fizică, respectiv matematică) sumele de 800, respectiv 1.200 lei.
În acelaşi context, inculpata Moise Nicoleta, ca urmare a intervenţiei inculpatei Stoian Tatieana, a remis inculpatei Rachieru Mariana, evaluator la disciplina matematică în cadrul Centrului Zonal de Evaluare nr.200- Şcoala cu clasele I-VIII, nr. 3 Focşani, suma de 100 euro pentru a supraevalua lucrarea unui candidat.
La data de 30 iunie 2008, inculpata Sîrbu Angela, la solicitarea inculpatei Moise Nicoleta, i-a comunicat acesteia notele obţinute de trei elevi la disciplina biologie, înainte de afişarea rezultatelor, iar în ziua de 2 iulie 2008 i-a comunicat numele profesorilor care au corectat lucrările respective.
Inculpatul Zetu Mircea, agent de poliţie în cadrul I.P.J. Vrancea – Poliţia Municipiului Adjud, a primit de la un denunţător suma de 800 lei pentru a interveni pe lângă profesorii examinatori în scopul ca o candidată să promoveze examenele la limba şi literatura română şi limba franceză.
La rândul său, inculpata Pamfil Daniela a primit suma de 700 lei de la un denunţător pentru a interveni pe lângă profesorii examinatori şi evaluatori din cadrul Centrului de examen Grup Şcolar de Construcţii Montaj Focşani şi pe care să-i determine să acorde fiului denunţătorului note mari la disciplinele limba engleză şi matematică.

În vederea confiscării speciale a sumelor de bani pretinse şi primite cu titlu de mită, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile aparţinând inculpaţilor Alexandrescu Anca Sonia, Sîrbu Angela, Moise Nicoleta, Iamandei Florin, Constantinescu Constantin şi Botez Nelu.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Galaţi.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 08 noiembrie 2012
comunicate-hotărâri de condamnare din 19 martie 2014