DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
21 mai 2010
Nr. 181/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor:

PENESCU GHEORGHE CORNEL, acţionar majoritar al FOTBAL CLUB ARGEŞ Piteşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită,
SEREA IONICĂ, fost arbitru de fotbal în cadrul Federaţiei Române de Fotbal (F.R.F), în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită,
FĂCĂLEAŢĂ LIVIU ILIE, director al SC PIC SA şi MARTIŞ MARIUS MARIAN, arbitru de fotbal în cadrul F.R.F., în sarcina cărora s-a reţinut complicitate la infracţiunea de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 18 martie 2009, inculpatul Serea Ionică, în calitate de arbitru delegat de Comisia Centrală a Arbitrilor din cadrul Federaţiei Române de Fotbal, a primit efectiv suma de 21.000 dolari SUA (echivalentul a 15.960 euro) de la inculpatul Penescu Cornel, acţionar majoritar al Fotbal Club Argeş Piteşti. Banii au fost remişi înainte de disputarea meciului de fotbal dintre echipele Fotbal Club Argeş Piteşti şi Fotbal Club Steaua Bucureşti, programat a avea loc la data de 20 martie 2009, prin intermediul inculpaţilor Făcăleaţă Liviu Ilie şi Martiş Marius Marian, pentru ca echipa Fotbal Club Argeş Piteşti să obţină un rezultat favorabil în meciul pe care urma să-l dispute, pentru ca jucători din cadrul echipei gazdă să nu primească sancţiuni disciplinare (cartonaş galben sau cartonaş roşu) şi să fie aplicate astfel de sancţiuni fotbaliştilor din echipa Steaua Bucureşti.


Pentru ca instanţa să dispună confiscarea specială a banilor pretinşi şi primiţi cu titlu de mită, procurorii au luat măsura aplicării sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Penescu Gheorghe Cornel, Făcăleaţă Liviu Ilie, Serea Ionică şi Martiş Marius Marian.

Inculpaţii Serea Ionică şi Marţiş Marius Marian au fost arestaţi de Tribunalul Argeş la data de 30 aprilie 2010 (comunicat numărul 147/VIII/3 afişat pe site-ul www.pna.ro) iar inculpaţii Penescu Gheorghe Cornel şi Făcăleaţă Liviu Ilie au fost arestaţi de aceeaşi instanţă la data de 11 mai 2010 (comunicatul nr. 169/VII/3).

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Argeş.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Argeş.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE



Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 04 iunie 2014