DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 8 mai 2023
Nr. 528/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna aprilie 2023, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a șase inculpați (cinci persoane fizice și S.C. Euro Jobs S.R.L.), în sarcina cărora s-a reținut comiterea, în forma autoratului și a complicității, a unor infracțiuni de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În perioada 2010 – 2013, în contextul implementării a patru proiecte finanțate din fonduri nerambursabile, prin care s-a urmărit implementarea unor măsuri active de sprijinire a persoanelor vulnerabile pe piața muncii, administratorul S.C. Euro Jobs S.R.L, cercetat în prezenta cauză, ar fi depus la Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - Regiunea Vest 7, un număr de 29 cereri de rambursare la care ar fi atașat mai multe documente false (rapoarte tehnice de implementare), din care reieșea că toate cheltuielile sunt eligibile, iar informațiile conținute sunt corecte și corespund realității. Din probatoriul administrat în cauză s-ar fi constatat că, în realitate, activitățile cu privire la furnizarea programelor de formare profesională nu s-ar fi desfășurat sau ar fi fost derulate într-un număr mai mic de ore și de cursanți decât cel indicat scriptic.
O parte din documentele respective ar fi fost puse la dispoziția administratorului S.C. Euro Jobs S.R.L de către ceilalți inculpați, în calitățile lor de manager proiect respectiv responsabil formare profesională continuă.
Prin demersurile de mai sus au fost obținute fonduri nerambursabile în valoare totală de 7.726.611 lei.

Ministerul Fondurilor Europene - Direcția Generală Programe Europene Capital Uman s-a constituit parte civilă.
În cauză, s-au instituit măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Hunedoara cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat persoană fizică, la data faptei administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2016, în vederea finanțării proiectului intitulat „Centrul Național de Informare și Promovare Turistică în Orașul Zărnești” (finanțat din fonduri nerambursabile), inculpatul l-ar fi sprijinit pe Igrișan Alexandru Lucian, la data faptei viceprimar al orașului Zărnești, în prezent primar al aceluiași oraș din județul Brașov, să depună la autoritatea finanțatoare (Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice – M.D.R.A.P.) mai multe documente false ce atestau, contrar realității, finalizarea tuturor lucrărilor în cadrul proiectului.
Concret, inculpatul ar fi atestat executarea unor lucrări de construcții (amenajare spații verzi și amenajare alei pietonale) și ar fi semnat procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor în condițiile în care acestea nu ar fi fost realizate.
La data de 10 octombrie 2016, urmare a neregulilor constatate, M.D.R.A.P. a reziliat contractul de finanțare fără a efectua nicio plată către primăria Zărnești.
Prin aceste demersuri, viceprimarul orașului Zărnești ar fi încercat să obțină pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 293.849 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brașov.

Precizăm că, anterior, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a primarului orașului Zărnești pentru săvârșirea unei infracțiuni de tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene - http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=11635 (comunicat nr. 1).



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat persoană fizică, la data faptei reprezentant al unei societăți comerciale cu sediul în Spania, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, săvârșită în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În perioada 2013 – 2014, în vederea obținerii pe nedrept a unor fonduri nerambursabile, inculpatul, în calitatea menționată mai sus s-ar fi folosit de un mod de operare inedit în sensul că, mai întâi, ar fi identificat societăți din România care intenționau să participe la proceduri de achiziție finanțate din fonduri europene, dar care nu îndeplineau condițiile de eligibilitate privind experiența similară, capacitatea tehnică și financiară pentru calificare, după care acesta s-ar fi oferit să suplinească acele condiții fie prin asocierea cu acele societăți fie prin oferirea suportului, în calitate de terț susținător.
Astfel, în contextul menționat mai sus, în perioada 11 octombrie 2013 – 31 martie 2014, inculpatul ar fi folosit mai multe înscrisuri false cu ocazia organizării a patru proceduri pentru atribuirea lucrărilor în cadrul unor proiecte finanțate din fonduri nerambursabile (în valoare totală de 102.897.209 lei).
Cu toate acestea, în urma evaluării, au fost declarate câștigătoare ofertele depuse de alte societăți participante.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Hunedoara.

Inculpatul a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru săvârșirea unor infracțiuni similare (Inculpatul a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru săvârșirea unor infracțiuni similare (http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=10125 și http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=10785).



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată a inculpatei SC ANTONIO INOVATIV CONSTRUCT SRL (fostă SC Busu Trading Company SRL) pentru comiterea infracțiunii de dare de mită, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada 2017 – 2020, inculpata SC Antonio Inovativ Construct SRL (fostă SC Busu Trading Company SRL), prin intermediul administratorului său, i-ar fi remis, cu titlu de mită, directorului Unității de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Rețelei Școlare și Universitare, aflată în subordinea Ministerului Educației, Palmer-Hîrtopanu Horia, sume de bani și foloase necuvenite în valoare totală de 340.000 euro și 18.749 lei, în schimbul atribuirii și pentru derularea în bune condiții a unor contracte de lucrări, legate de construirea unor grădinițe în cadrul Proiectului privind Reforma Educației Timpurii în România.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Ilfov.

Precizăm că, anterior, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a directorului Unității de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Rețelei Școlare și Universitare, aflată în subordinea Ministerului Educației, Palmer-Hîrtopanu Horia, și a altor două persoane (http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=11666).

Actualizare la 19.06.2023:

La data de 30 mai 2023, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu administratorul SC Antonio Inovativ Construct SRL (fostă SC Busu Trading Company SRL), în sarcina acestuia reținându-se săvârșirea infracțiunii de dare de mită, în formă continuată.
În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea unor drepturi.



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a doi inculpați (Asociația RO – Pescador și președintele acesteia), în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2020, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile în cadrul „Priorității Uniunii nr.4: Creșterea gradului de ocupare a forței de muncă și sporirea coeziunii teritoriale...” președintele Asociația RO – Pescador ar fi depus la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (M.A.D.R.), printre alte documente, un înscris (factură) emis de o altă societate comercială (SC Pro Nautica SRL) care avea un conținut nereal cu privire la serviciile prestate. În factura respectivă s-ar fi atestat prestarea unor servicii de închiriere a două ambarcațiuni care, în realitate, nu se puteau realiza în perioada menționată în documentul respectiv deoarece bărcile respective nu aveau dreptul de a arbora pavilionul român.
Prin aceste demersuri, ar fi fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 63.467 lei.

În prezența apărătorilor, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

- 1 (un) an și 6 (șase) luni închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea unor drepturi,
- 16.000 lei amendă în cazul Asociației RO – Pescador .

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei doi inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Tulcea.

Anterior, în aceeași cauză au mai fost încheiate 3 acorduri de recunoaștere a vinovăției cu trei inculpați (două persoane fizice și SC Pronautica SRL) pentru săvârșirea unor infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
-1 (un) an cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 (doi) ani,
- 12.000 lei amendă, în cazul SC Pronautica SRL.



Actualizare (11.09.2023):

6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a inculpatei JÂJÂIE AURORA – LUMINIȚA, la data faptei director al Direcției Management Resurse Umane din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2017 – 2021, inculpata, în calitate de director al Direcției Management Resurse Umane din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a primit de la o persoană (angajată în funcții de execuție și de conducere în cadrul Direcției pentru Agricultură Județeană Caraș – Severin), sume de bani și foloase care nu i se cuveneau, în valoare totală de 53.696,70 lei în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu și întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu, respectiv întocmirea sau semnarea documentelor privind raporturile de serviciu ale persoanei respective, ale fiului acesteia, precum și ale celorlalți angajați ai Direcției pentru Agricultură Județeană Caraș – Severin.
Astfel, în perioada menționată anterior, inculpata ar fi primit următoarele bunuri:
- un telefon marca IPhone 8 nou cu memorie de 64 de GB, în valoare de circa 3.700 de lei, primit la sfârșitul anului 2017,
-2 laptop-uri Apple Macbook Air 13 Inch, în valoare de 8.246,70 lei, primite la finalul anului 2019,
-un aparat de cafea marca Krups, în valoare de circa 1.600 lei, primit în vara anului 2019
-un covor de dimensiuni 4m/3m, în valoare de aproximativ 900 de lei, primit în luna decembrie 2019,
-bonuri de carburant în valoare de minim 8.750 de lei (de minim 2 ori pe an, în perioada 2017 – 2020, respectiv în preajma sărbătorilor pascale din anul 2021, câte un set de 25 de bonuri, cu valori de 30, respectiv 50 de lei) și
-suma de 30.500 de lei (câte 2500 de lei/întâlnire, de minim 2 ori/an în perioada 2017 – 2020, și 1 dată în preajma sărbătorilor pascale din anul 2021, respectiv 8.000 de lei în perioada martie - aprilie 2018), toate acestea fiind primite în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu și în legătură cu întârzierea îndeplinirii unui act ce intra în îndatoririle sale de serviciu.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul București.



Cu referire la toate cauzele anterior menționate, facem precizarea că trimiterea în judecată și acordul de recunoaștere a vinovăției reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că toate comunicatele au fost întocmite în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 30 iunie 2023
comunicate-hotărâri de condamnare din 26 iulie 2023