IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
8 iunie 2022
Nr. 520/VIII/3
BULETIN DE PRESĂ
Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna mai 2022, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:
1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției inculpaților:
ZUGRAVU ELENA-NINA, referent în cadrul Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași și secretar al comisiei de concurs, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, cu scopul obținerii unui folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,
POPOVICI ANDREEA-ELENA, șef serviciu artistic în cadrul Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, cu scopul obținerii unui folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,
CUCORADĂ MIHAELA, referent economic în cadrul Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată,
VINTZI ILIE, angajat al Biroului Financiar – Administrativ din cadrul Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de uz de fals.
În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În prezenta cauză s-au desfășurat cercetări cu privire la modalitatea de organizare și desfășurare la nivelul Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași, în cursul anului 2021, a mai multor concursuri de angajare.
În contextul menționat mai sus, inculpata Zugravu Elena-Nina, în calitatea de secretar al comisiei de concurs, ar fi pus la dispoziția inculpatei Popovici Andreea – Elena, anterior publicității concursului și a probei scrise, condițiile de vechime și studii pentru participarea la examen și variantele de subiecte întocmite de comisie.
Aceste demersuri ar fi avut ca finalitate câștigarea de către inculpata Popovici Andreea – Elena a concursului respectiv și ocuparea, pe nedrept, a postului de Șef serviciu artistic în cadrul Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași.
În același context, inculpata Cucoradă Mihaela ar fi pus la dispoziția inculpatului Vintzi Ilie o adeverință falsă, presupus emisă de o societate comercială, pe baza căreia acesta din urmă și-ar fi completat în mod fraudulos vechimea în muncă minimă, necesară pentru înscrierea la concursul respectiv de ocupare a unui post în cadrul Biroului Financiar – Administrativ, examen pe care l-a și luat într-un final.
În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
ZUGRAVU ELENA-NINA – un an de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani,
POPOVICI ANDREEA-ELENA - un an de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani,
CUCORADĂ MIHAELA - un an de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani,
VINTZI ILIE - un an de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.
Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Iași.
2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a patru inculpați (trei persoane fără calitate specială și SC CRISTAL NEW INVESTMENTS SRL), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, comisă în forma autoratului și a complicității.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În contextul implementării a două proiecte intitulate „Înființare seră de legume cu sistem de irigații” și „Fabrică de îmbuteliere apă plată și apă carbogazoasă”, în perioada 2014 – 2015, una dintre inculpate, în calitate de asociat unic și administrator al S.C. Cristal New Investments S.R.L. și beneficiind de ajutorul celorlalți doi inculpați, ar fi depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) mai multe documente false (contract de execuție lucrări, procese – verbale, devize oferte, acte adiționale, diverse formulare etc.), demersuri în urma cărora aceasta ar fi obținut pe nedrept, pentru cele două proiecte, fonduri nerambursabile în cuantum total de 1.248.675 lei.
În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii asupra tuturor bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților, inclusiv asupra sumelor de bani existente în conturile bancare.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) s-a constituit parte civilă în cauză cu suma menționată anterior reprezentând finanțare nerambursabilă, la care se adaugă dobânzi și penalități calculate de la data decontării fiecărei tranșe de plată până la data plății efective.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeș cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.
3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului BADIU IONEL, la data faptei inspector superior în cadrul Consiliului Județean Tulcea – Compartimentul Autoritatea Județeană de Autorizare Transport Public, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 04 aprilie 2022, inculpatul Badiu Ionel, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit, cu titlu de mită, suma de 500 de lei, de la un om de afaceri, pentru a nu aplica sancțiuni contravenționale șoferilor, angajați ai societății pe care acesta din urmă o administra, în legătură cu depășirea tonajului pe drumurile publice.
În momentul primirii banilor menționați mai sus, inculpatul ar fi fost suprins în flagrant de către procurori.
În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina lui, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.
Dosarul de urmărire penală privind-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Tulcea.
4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a unui om de afaceri și a SC Trans Construct Import Export SRL, în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunii de dare de mită.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În cursul lunii octombrie 2013, administratorul SC Trans Construct Import Export SRL i-ar fi promis lui Balint Tiberiu Ioan, la acea dată fiind vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara, suma de 100.000 euro pentru a aproba prelungirea unui contract de execuție lucrări încheiat de SC Trans Construct Import Export SRL cu Consiliul Județean Hunedoara și pentru a asigura decontarea cu prioritate a sumelor facturate în baza graficului de execuție a lucrărilor.
Ulterior, în perioada decembrie 2013 - mai 2014, după semnarea actului adițional, inculpatul i-ar fi remis vicepreședintelui Consiliului Județean Hunedoara, prin intermediul SC City Park Solution SRL (pe care acesta din urmă o administra în fapt), în mai multe tranșe, suma totală de 510.000 lei ce reprezenta costul unor presupuse servicii de consultanță de care ar fi beneficiat omul de afaceri.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Hunedoara.
Menționăm că, în cursul lunii martie 2022, Balint Tiberiu Ioan și SC City Park Solution SRL au încheiat cu procurorii anticorupție câte un acord de recunoaștere a vinovăției. (a se vedea http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=11058).
5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a doi inculpați, persoane fizice, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comisă în forma autoratului și a complicității.
În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2014, unul dintre inculpați, beneficiind de ajutorul celuilalt (o rudă a sa), ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente în care erau consemnate date false în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 50.183 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă.
În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
- 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a dreptului de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public,
- 1 an și 4 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a dreptului de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.
Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Dolj.
6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului:
UNGUR PETRU, la data faptei primar al comunei Mărgău, județul Cluj, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În cursul lunii septembrie 2020, inculpatul Ungur Petru, în calitate de primar, ar fi încheiat, în mod nelegal, un contract de execuție lucrări în valoare de 17.203.830 lei, cu o asociere de firme. Contractul avea ca obiect „Refacere lucrări în urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase (ploi abundente) în comuna Mărgău, județul Cluj”, și ar fi fost încheiat cu încălcarea dispozițiilor legislației primare.
După numai șase zile de la încheierea contractului, primăria comunei Mărgău ar plătit către executantul lucrărilor un avans de 4.998.000 lei, reprezentând 30% din valoarea contractului, în condițiile în care acesta nu avea constituită o garanție bancară pentru bună execuție și nu erau îndeplinite condițiile pentru realizarea obligațiilor rezultate din contract, la acea dată (ordinul de începere a lucrărilor nu era emis de către beneficiarul lucrărilor, autorizația de construire nu era eliberată etc.).
În prezent lucrările sunt oprite ca urmare a sesizării de către beneficiar a unor nereguli prezente în documentele trimise spre decontare.
În vederea acoperirii prejudiciului, s-a dispus sechestru asigurător asupra mai multor bunuri ce aparțin inculpatului.
Primăria comunei Mărgău s-a constituit parte civilă cu suma de 4.998.000 lei, menționată mai sus.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Cluj cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
Persoană fizică, pentru săvârșirea unei infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
IONESCU DANIELA MARILENA, rudă a primului inculpat, la data faptei angajată în cadrul Oficiului Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (O.J.P.D.R.P.) Vrancea, pentru săvârșirea unei infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 - Instalarea Tinerilor Fermieri, în perioada iunie - octombrie 2012, primul inculpat, beneficiind de ajutorul inculpatei Ionescu Daniela Marilena, ar fi depus la O.J.P.D.R.P. Vrancea și Brăila mai multe documente false (borderouri, declarații pe proprie răspundere, cerere de finanțare etc.), în scopul îndeplinirii criteriilor de eligibilitate prevăzute în Ghidul solicitantului.
Aceste demersuri ar fi avut ca efect aprobarea finanțării și implicit obținerea pe nedrept de către inculpat a unor fonduri nerambursabile în valoare 160.002 lei.
În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de bani menționată mai sus.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brăila cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției unui inculpat, persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012 - 2014, inculpatul ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), în numele soției sale, mai multe documente în care erau consemnate date false în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată, pentru suprafețe de teren pe care nu le-a utilizat conform destinației și angajamentelor luate.
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 142.331 lei. În timpul urmăririi penale, întregul debit a fost returnat în integralitate de către inculpat.
În prezența apărătorilor aleși, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- 1 an și 10 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.
Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Brașov.
Actualizare (11.07.2022):
9. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a inculpaților:
MARINESCU ELEONORA NORICA, la data faptelor funcționar în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Arad – Centrul Local Ineu, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- luare de mită,
- complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată (două fapte),
două persoane fizice, pentru săvârșirea unor infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și a unor infracțiuni de fals.
În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2016-2018, unul dintre inculpați, beneficiind de ajutorul inculpatei Marinescu Eleonora Norica și a celeilalte inculpate (o rudă a sa, la data faptei angajată la o unitate bancară), ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), atât în nume propriu cât și în numele unui fin de-al său, mai multe documente în care erau consemnate date false în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 115.166 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă.
Pentru „serviciile” sale, în perioada 2016-2017, inculpata Marinescu Eleonora Norica ar fi pretins și primit de la beneficiarul fondurilor suma de 13.000 lei.
În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
Marinescu Eleonora Norica - 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii,
- 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii,
- 4 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.
Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Arad.
Actualizare (19.08.2022):
10. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Galați au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a inculpatului ȚOPAI MARIN, la data faptei director la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (A.J.P.I.S.) Constanța, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În data de 21 aprilie 2017, inculpatul Țopai Marin, în calitate de director executiv al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Constanța, ar fi divulgat către un director al unei Asociații (furnizor de servicii sociale) informații nedestinate publicității vizând un control ce urma să fie efectuat de către Ministerul Muncii și Justiției Sociale în cursul lunii aprilie 2017, control care urma să vizeze unul dintre centrele administrate de respectiva asociație.
Informațiile astfel divulgate de către inculpatul Țopai Marin ar fi fost valorificate de conducerea Asociației prin mutarea imediată a beneficiarilor sociali, care fuseseră în mod clandestin cazați până în ziua respectivă în acel centru de pe raza localității Năvodari, în scopul evitării și/sau minimizării repercusiunilor negative agravate ale controlului iminent.
Ulterior, în perioada 24-28 aprilie 2017, consilieri din cadrul Ministerului Muncii și Justiției Sociale - Direcția Generală Corp Control, Implementare Strategie Națională Anticorupție ar fi efectuat o misiune de verificare privind respectarea drepturilor beneficiarilor de servicii sociale asigurate de către asociația respectivă, misiune de control care ar fi vizat și verificarea în teren a Centrului de Îngrijire și Asistență pentru Persoane cu Handicap din localitatea Năvodari, jud. Constanța.
În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- o pedeapsă de un an închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.
Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Brăila.
Actualizare (30.01.2023):
11. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a unui inculpat, persoană fizică fără calitate specială, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 02-06.05.2022, inculpatul i-ar pretins unei persoane suma de 1.000 de euro, majorată ulterior la 12.000 de euro, căruia i-ar fi promis că va interveni prin intermediul celui de-al doilea inculpat (cu care s-a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției) pe lângă un comisar din cadrul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (D.R.P.C.I.V.) București asupra căruia ar fi pretins că aveau influență, în vederea procurării unui permis de conducere auto fără îndeplinirea condițiilor legale.
În data de 07.05.2022 inculpatul, împreună cu cel de-al doilea inculpat, ar fi primit de la respectiva persoană suma de 12.000 de euro, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunerea de se menține măsura preventivă.
Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu cel de-al doilea inculpat, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.
În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, a acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și a fost de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, respectiv 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Direcției de întreținere și administrare patrimoniu Tulcea, cu sediul în orașul Tulcea și în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Tulcea.
Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul București.
Cu referire la toate cauzele anterior menționate, facem precizarea că trimiterea în judecată și acordul de recunoaștere a vinovăției reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că toate comunicatele au fost întocmite în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
Alte legături de la această informațiecomunicate-hotărâri de condamnare din
27 iulie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din
11 octombrie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din
02 august 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din
11 aprilie 2023
comunicate-hotărâri de condamnare din
02 august 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din
09 august 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din
06 decembrie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din
30 iunie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din
25 aprilie 2023
comunicate-hotărâri de condamnare din
12 iulie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din
20 decembrie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din
11 iulie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din
08 octombrie 2022