DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 196 din 20.03.2020, Curtea de Apel Iași a hotărât următoarele:
1. Condamnă pe inculpata BEDREAG MARIA, la data faptei viceprimar al Primăriei comunei Arsura, jud. Vaslui și administrator al Asociației Micilor Fermieri Arsura, județul Vaslui, la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de viceprimar și de a fi reprezentant legal al unui beneficiar într-un proiect de obținere de bani din bugetul Uniunii Europene, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
2. Condamnă pe inculpatul MITROFAN MIHAI, la data faptei primar al Primăriei comunei Arsura, jud. Vaslui la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
3. Condamnă pe inculpata Asociația Micilor Fermieri Arsura, județul Vaslui, la pedeapsa principală constând în plata unei amenzi penale în cuantum de 10.000 lei și pedeapsa complementară constând în afișarea hotărârii definitive de condamnare pentru o perioada de 2 luni la avizierul primăriei comunei Arsura, în extras, ce va conține dispozitivul hotărârii și starea de fapt, pe cheltuiala persoanei juridice condamnate, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În cazul inculpatei Bedreag Maria, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Mitrofan Mihai va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei Arsura sau în cadrul D.G.A.S.P.C. Vaslui, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă.
Obligă, în solidar, inculpații Bedreag Maria, Mitrofan Mihai și Asociația Micii Fermieri, la plata sumei de 11.652,40 lei, cu titlul de despăgubiri civile către partea civilă Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, precum și la plata dobânzilor și penalităților aferente, calculate în conformitate cu legislația fiscală.
Obligă, în solidar, inculpații Bedreag Maria și Mitrofan Mihai, în plus față de suma menționată în paragraful de mai sus, și la plata sumei de 61.565,75 lei, cu titlul de despăgubiri civile către partea civilă Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, precum și la plata dobânzilor și penalităților aferente, calculate în conformitate cu legislația fiscală.
Obligă inculpata Bedreag Maria, în plus față de sumele menționate în ultimele două paragrafe, și la plata sumei de 38.405,72 lei, cu titlul de despăgubiri civile către partea civilă Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, precum și la plata dobânzilor și penalităților aferente, calculate în conformitate cu legislația fiscală.
Dispune desființarea înscrisurilor false.
Obligă pe fiecare din inculpații Bedreag Maria și Mitrofan Mihai, la plata sumei de câte 3.250 lei, fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, iar pe inculpata Asociația Micilor Fermieri Arsura, la plata sumei de 2.950 lei cu același titlu.
Obligă pe inculpatul apelant Mitrofan Mihai la plata sumei de 500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat în apel.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași la data de 15 decembrie 2017, vezi comunicatul nr. 18/VIII/3 din data de 08 ianuarie 2018, pct 10.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 08 ianuarie 2018