DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 14 ianuarie 2020
Nr. 16/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna decembrie 2019, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în lipsă, a inculpatului

BĂTRÂNU LUCIAN, la data faptelor avocat în cadrul Baroului Brașov, sub aspectul săvârșirii a patru infracțiuni de participație improprie sub forma instigării la comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, în formă continuată, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care două în formă continuată).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2013 - 2015, inculpatul Bătrânu Lucian, în calitatea menționată mai sus, cu ocazia a patru dosare de executare silită, l-ar fi determinat pe un executor judecătoresc să-și încalce, fără vinovăție, atribuțiile de serviciu prevăzute în legislația primară, în sensul de a-i elibera sume de bani totalizând 1.243.211 lei, cu titlu de onorariu.
În acest context, inculpatul Bătrînu Lucian ar fi depus cereri în numele creditorilor la care ar fi anexat documente esențiale care puteau să creeze convingerea, pentru executorul judecătoresc, că demersurile judiciare la care se refereau proveneau de la chiar titularii drepturilor a căror executare silită se solicita: titluri executorii, împuterniciri avocațiale și contracte de asistență juridică.
Concret, inculpatul ar fi creat executorului judecătoresc falsa reprezentare că acționează în numele și cu consimțământul creditorilor deși, în realitate, acesta nu a avut niciodată mandat expres, special, în temeiul căruia să aibă dreptul să încaseze sume de bani provenite din executările silite.
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a popririi asupra conturilor bancare aparținând inculpatului Bătrânu Lucian și executorului judecătoresc.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Brașov, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

Persoană fizică, pentru comiterea infracțiunii de participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false în scopul obținerii pe nedrept de fonduri europene,

SC TADECO CONSULTING SRL (denumire anterioară FICHTNER ENVIRONMENT S.R.L.), pentru comiterea infracțiunii de participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false în scopul obținerii pe nedrept de fonduri europene,

SC INTERDEVELOPMENT SRL, pentru comiterea infracțiunii de participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false în scopul obținerii pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2012, cu ocazia implementării proiectului „Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor Solide în județul Vaslui (SIMDS-VS)”, între Consiliul Județean Vaslui și Asocierea Fichtner Environment SRL – Interdevelopment SRL s-a încheiat un contract care avea ca obiect prestarea, de către aceasta din urmă, a unor servicii de asistență tehnică pentru supervizarea contractelor de lucrări derulate în cadrul proiectului.
În acest context, în perioada mai – septembrie 2013, inculpatul persoană fizică, în calitate de reprezentant al Asocierii Fichtner Environment SRL – Interdevelopment SRL, ar fi depus la Consiliul Județean Vaslui mai multe documente false (facturi, centralizatoare, etc.) în legătură cu participarea efectivă a patru persoane la prestarea serviciilor de supervizare asumate prin contractul menționat.
Ulterior, fără vinovăție, reprezentanții Consiliului Județean Vaslui ar fi depus aceste documente la Organismul Intermediar al programului de finanțare POS Mediu, în baza cărora au fost obținuți, pe nedrept, 168.733 lei, sumă cu care Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile ale persoanei fizice și ale SC Interdevelopment SRL.
De asemenea, s-a mai dispus poprirea sumelor datorate de terțe persoane inculpatei SC Tadeco Consulting S.R.L. și aflate în contul deschis de societate la D.G.R.F.P. București – Activitatea de trezorerie și contabilitate publică a Municipiului București.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj - Biroul teritorial Baia Mare au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

NEMEȘ OVIDIU-GHEORGHE, la data faptelor primar al orașului Sighetu Marmației, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2013, inculpatul Nemeș Ovidiu-Gheorghe, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi încheiat cu un avocat din cadrul Baroului Maramureș, două contracte de asistență juridică având ca obiect redactarea unei întâmpinări și reprezentarea primăriei orașului Sighetu Marmației într-o cauză civilă.
Pentru serviciile prestate, avocatul ar fi primit suma totală de 12.480 lei.
În ambele situații, edilul ar fi acționat contrar dispozițiilor legale, rezultatul acestor acțiuni fiind prejudicierea bugetului local cu suma de 12.480 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum de către avocatul respectiv.

Până la data emiterii prezentului rechizitoriu, Municipiul Sighetu Marmației nu s-a constituit parte civilă în prezenta cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureș.



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpați (două persoane fizice și SC Pasul Zimbrului SRL) pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă și complicitate la tentativa de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2015, în cadrul derulării proiectului „Construire cabană turistică Zimbrul”, unul dintre inculpați, în calitate de reprezentant legal al societății comerciale, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.F.I.R.) ultima cerere de rambursare a fondurilor, la care a atașat un proces verbal de recepție la terminarea lucrărilor, în cuprinsul căruia s-a atestat, în mod necorespunzător adevărului, că lucrările au fost executate, că nu există cantități de lucrări neexecutate și că lucrările au fost executate conform proiectului tehnic.
Înscrisul respectiv ar fi fost depus cu intenția de a crea aparența respectării condițiilor de plată și pentru a putea beneficia de contravaloarea ajutorului financiar (50.703 lei), într-o modalitate contrară prevederilor contractului de finanțare.
În realitate, lucrările la obiectivul respectiv nu erau finalizate la momentul întocmirii procesului – verbal, construcția aflându-se într-o fază intermediară.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov.



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unei persoane fizice, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2014, în contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 - Instalarea Tinerilor Fermieri, inculpata ar fi depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.), mai multe documente false prin care ar fi atestat că îndeplinește condițiile de eligibilitate prevăzute de lege și prin care ar fi creat aparența că a îndeplinit obligațiile asumate în planul de afaceri, referitoare la creșterea dimensiunii economice a exploatației agricole.
De menționat este faptul că inculpata nu ar fi comunicat, la data depunerii cererii de finanțare, că deținea două terenuri agricole în coproprietate cu mama sa, situate în extravilanul comunei Parincea, județul Bacău, în suprafață de 5000 m.p. și respectiv 6.600 m.p., terenuri pe care apoi le-ar fi vândut și răscumpărat, pe parcursul implementării proiectului, pentru a crea aparența că, prin achiziția acestor terenuri, ar fi crescut dimensiunea economică a exploatației, conform obligațiilor asumate în planul de afaceri.
Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile în cuantum de 178.840 lei (două tranșe), sumă cu care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal.
În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



6. În completarea comunicatului nr. 226/VIII/3 din 3 martie 2016, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

Persoană fizică, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 18 ianuarie 2016, în contextul efectuării unui control fiscal inopinat la firma administrată de inculpat, acesta din urmă ar fi remis suma de 3.000 lei inspectorului principal în cadrul Agenției Județene a Finanțelor Publice Ploiești, Bonciu Ovidiu Marian.
Suma de bani menționată mai sus ar fi fost remisă funcționarului public în schimbul favorizării societății respective, în sensul de a nu propune efectuarea unei inspecții fiscale, astfel cum ar fi impus rezultatele verificărilor prealabile derulate de inspectorul fiscal.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Prahova.



7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba-Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi inculpați, pentru săvârșirea unor infracțiuni de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată (autorat și instigare) și a unor infracțiuni de fals material în înscrisuri oficiale.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2015-2018, cei doi inculpați ar fi depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le dețineau în realitate, situate pe raza localității Cisnădie, jud. Sibiu.
Prin aceste demersuri, cei doi inculpați ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 642.008 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin celor doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sibiu cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

Persoană fizică, administrator al SC AGRO LORY-TYM SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- participație improprie la infracțiunea de fals intelectual,
- folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,

SC AGRO LORY-TYM SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- participație improprie la infracțiunea de fals intelectual,
- folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012-2017, administratorul SC AGRO LORY-TYM SRL ar fi depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente și declarații false, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemele de plăți directe, pentru o suprafață de teren pe care nu o deținea în realitate.
Documentele respective ar fi fost obținute de inculpat prin determinarea reprezentanților primăriei comunei Găgești, județul Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să ateste, fără vinovăție, în cuprinsul unor adeverințe și al unor tabele centralizatoare ale contractelor de arendă, faptul că respectiva societate deținea o suprafață de teren mai mare decât în realitate.

Prin aceste demersuri, inculpata ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 8.635 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



9. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a următorilor inculpați:
- persoană fizică, administrator al S.C. Rustrans S.R.L., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- persoană fizică, administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- S.C. RUSTRANS S.R.L., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012-2013, în contextul derulării proiectului “Construire sediu administrativ și depozit, dig perimetral și bazin piscicol în comuna Blăgești și orașul Buhuși, jud. Bacău”, reprezentantul legal al S.C. Rustrans S.R.L., beneficiind de ajutorul celuilalt om de afaceri, ar fi depus la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, mai multe documente false și inexacte (facturi, ordine de plata, etc.) în vederea obținerii pe nedrept de fonduri europene.
Ajutorul acordat ar fi constat în sprijinirea beneficiarului în obținerea unor documente justificative nereale privitoare la cheltuieli în sumă totală de 8.860.716 lei făcute pentru implementarea proiectului și care urmau să fie decontate din fonduri europene, în condițiile în care cunoștea că SC Rustrans SRL realizează acest proiect în regie proprie.
Urmare a acceptării la plată a cererilor de rambursare, SC Rustrans SRL ar fi obținut suma totală de 4.870.191 lei din Fondul European pentru Pescuit, din care a restituit ulterior suma de 533.446 lei.
În cauză, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă cu 4.336.745 lei, sumă ce a fost achitată integral de către SC Rustrans SRL.

În prezența avocaților, cei trei inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
– 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii,
– 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii,
– 45.000 lei amendă și pedeapsa complementară a afișării hotărârii de condamnare în extras la sediul inculpatei pentru o perioadă de 2 luni.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei trei inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Bacău.



10. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba-Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei

Persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2010-2014, inculpata ar fi depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false și inexacte, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unice pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate, situate în localitatea Călan, jud Hunedoara.
Prin aceste demersuri, inculpata ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 917.144 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Hunedoara cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

Actualizare (17.02.2023):

Prin decizia penală nr. 38 din 17.01.2023, Curtea de Apel Alba a dispus achitarea inculpatei N.V., pentru infracțiunea reținută în sarcina sa, întrucât fapta nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege.
Respinge acțiunea civilă exercitată de partea civilă Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

DEFINITIVĂ



11. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a două persoane fizice, la data faptelor reprezentanți ai unor asociații, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- complicitate la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2011-2012, în cadrul a două proiecte „Hai să dăm mână cu mână, să pășim în viață împreună” și „Femei de carieră, de ieri de azi și de mâine”, cei doi inculpați ar fi depus Organismul Intermediar pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (OIRPOSDRU) Regiunea Nord-Vest, mai multe documente false (contracte, dispoziții de plată, etc.) în scopul obținerii pe nedrept de fonduri nerambursabile.
Documentele respective ar fi fost falsificate chiar de cei doi inculpați.
Prin aceste demersuri cei doi inculpați ar fi obținut în mod nelegal suma totală de 142.737 lei.
Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene - OIRPOSDRU Regiunea Nord-Vest s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin celor doi inculpați. De asemenea, a mai fost dispusă înființarea popririi asiguratorii asupra sumelor de bani existente (prezente și viitoare) în mai multe conturi bancare deschise pe numele inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureș cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



12. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a două persoane fizice, la data faptelor reprezentanți ai unor asociații, pentru săvârșirea unor infracțiuni de folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (autorat și complicitate) și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012-2014, în cadrul proiectului „Creșterea șanselor de integrare profesională a tinerilor care părăsesc sistemul de ocrotire la împlinirea vârstei de 18 ani din 3 regiuni ale țării”, unul dintre inculpați, beneficiind de ajutorul celuilalt ar fi depus la Organismul Intermediar pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (OIRPOSDRU) Regiunea Nord-Vest, mai multe documente false (contracte, dispoziții de plată, etc.). Documentele respective ar fi fost falsificate chiar de cei doi inculpați care ar fi urmărit obținerea nelegală de fonduri nerambursabile în valoare de 2.027.932 lei.

În baza documentelor falsificate au fost obținute efectiv fonduri nerambursabile în valoare de 205.568 lei, restul fiind oprite la plată de către OIRPOSDRU Regiunea Nord-Vest.

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene – OIRPOSDRU Regiunea Nord-Vest s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin celor doi inculpați. De asemenea, a mai fost dispusă înființarea popririi asiguratorii asupra sumelor de bani existente (prezente și viitoare) în mai multe conturi bancare deschise pe numele inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureș cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Ulterior, la data de 18 decembrie 2019, în același context, o altă persoană a încheiat cu procurorii anticorupție un acord de recunoaștere a vinovăției.
În prezența avocatului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv

- 1 an închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 1 an, de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la tentativă la folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Dosarul de urmărire penală împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Maramureș.



13. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unei persoane fizice, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- tentativă la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
-instigare la infracțiunea de fals intelectual în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2011, în contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 - Instalarea Tinerilor Fermieri, inculpata ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurala și Pescuit (A.P.D.R.P.) mai multe documente false sau inexacte prin care atesta că îndeplinește condițiile de eligibilitate prevăzute de lege pentru accesarea fondurilor nerambursabile.
Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile în cuantum de 57.067 lei (prima tranșă).
În același context, în cursul lunii iunie 2014, inculpata l-ar fi determinat pe medicul veterinar Macri Mihai să întocmească în fals mai multe înscrisuri prin care a atestat în mod nereal faptul că inculpata ar deține 80 de capete porcine de o anumită vârstă și greutate, deși realitatea era alta. Pentru 70 dintre acestea, medicul a utilizat niște crotalii folosite cu un an în urmă.
Ulterior, în urma vizitei în teren a comisiei din cadrul A.P.D.R.P Vrancea, după depunerea documentelor în vederea obținerii celei de-a doua tranșe de bani, s-a constatat faptul că exploatația economică nu îndeplinea condițiile impuse prin contract, prin urmare dosarul cererii de plată a fost respins.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză cu 47.306 lei, inculpata achitând suma de 10.031 lei din prejudiciu.
În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a două autoturisme ce aparțin inculpatei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vrancea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, la data de 11 decembrie 2019, Macri Mihai a încheiat cu procurorii anticorupție un acord de recunoaștere a vinovăției.
În prezența avocatului ales, Macri Mihai a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv

- 1 an și 9 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 1 an, de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, și fals intelectual în formă continuată,
Dosarul de urmărire penală privindu-l pe Macri Mihai împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Vrancea.



14. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

Persoană fizică, la data faptei reprezentant legal al Asociației comunale a crescătorilor de taurine Tătăranu, jud. Vrancea, pentru comiterea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente sau declarații false în scopul obținerii pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

Persoană fizică, la data faptei președinte al Asociației comunale a crescătorilor de taurine Tătăranu - pentru comiterea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente sau declarații false în scopul obținerii pe nedrept de fonduri europene,

Asociația comunală a crescătorilor de taurine Tătăranu, pentru comiterea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente sau declarații false în scopul obținerii pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

PAVEL NICOLAE la data faptelor primar al comunei Tătăranu, jud. Vrancea, pentru comiterea infracțiunilor de:
- complicitate la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false în scopul obținerii pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- instigare la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false în scopul obținerii pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- fals intelectual în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2011-2014, prima persoană fizică, în calitate de reprezentant legal al Asociației comunale a crescătorilor de taurine Tătăranu ar fi depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false (contracte de concesionare, tabel cu deținătorii de bovine, declarații de eligibilitate, etc.) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață, pentru suprafețe de pășune pe care nu le deținea în realitate.
O parte din aceste documente, respectiv cele două contracte, ar fi fost puse la dispoziție de către inculpatul Pavel Nicolae.
Prin aceste demersuri, inculpatul reprezentant legal al Asociației ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 728.219 lei.
Într-un context asemănător, în cursul anului 2015, celălalt inculpat, președinte al Asociației, la instigarea primarului, ar fi depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false (act adițional la un contract de concesiune, centralizator privind membrii asociației, etc.) demersuri în urma cărora ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 127.089 lei.
Și de această dată o parte din documentele respective au fost puse la dispoziție de către inculpatul Pavel Nicolae.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 855.307 lei, la care se adaugă dobânzile și penalitățile prevăzute de legislația în vigoare.

În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului Pavel Nicolae, Asociației comunale a crescătorilor de taurine Tătăranu și a unuia dintre reprezentanții acesteia.
Aceeași persoană a pus la dispoziția DNA suma de 127.089 lei, asupra căreia s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vrancea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



15. În completarea comunicatului nr. 708/VIII/3 din 10 septembrie 2019, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a 3 inculpați, administratori ai unor societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală săvârșită, în formă continuată.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada august 2010 – octombrie 2012, cei trei inculpați, în calitățile menționate mai sus, ar fi emis mai multe facturi fiscale către alte două societăți comerciale, modalitate prin care le-au ajutat pe acestea să înregistreze în contabilitate cheltuieli care nu au avut la bază operațiuni reale.
Prin aceste demersuri inculpații au ajutat cele două societăți comerciale să prejudicieze bugetul de stat cu suma totală de 8.220.823 lei.

În prezența avocaților, cei trei inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
– 3 ani și 4 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 6 ani și 4 luni și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii,
– 2 ani și 8 luni închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani și 8 luni și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii,
– 2 ani închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei trei inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul București.



16. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatei
DUMITRACHE DENIZ TANIURE, la data faptei Director medical în cadrul Spitalului Clinic de Urgență Tulcea, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 13.11.2016 – 15.10.2019, inculpata Dumitrache Deniz Taniure, în calitatea sa de Director medical în cadrul Spitalului Clinic de Urgență Tulcea, a pretins și primit, de la patru persoane, diferite sume de bani, totalizând 2.500 lei, pentru efectuarea unor intervenții chirurgicale și a unor investigații medicale.

În prezența avocatului său, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 3 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

Dosarul de urmărire penală privindu-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Tulcea.



17. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unei persoane fizice, la data faptei administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada iunie – noiembrie 2011, inculpatul, în calitatea menționată mai sus, ar fi emis mai multe facturi fiscale către o altă societate comercială, modalitate prin care l-a ajutat pe administratorul acesteia să înregistreze în contabilitate cheltuieli care nu au avut la bază operațiuni reale.
Prin aceste demersuri inculpatul ar fi ajutat societatea comercială respectivă să prejudicieze bugetul de stat cu suma totală de 207.971 lei, reprezentând impozit pe profit și TVA.
În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina lui, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an, de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Constanța.



18. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unei inculpate, având funcția de formator la o societate comercială, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 13 martie – 13 iunie 2012, inculpata ar fi întocmit în fals fișe individuale de prezență la cursurile teoretice și practice, având ca obiect specializarea de lucrător în gospodării agroturistice, cursuri care, în realitate, nu s-au desfășurat.
Prin aceste demersuri ar fi fost decontate contravaloarea cursurilor și a subvenției pe cursant, din fonduri europene, în sumă totală de 47.320 lei.
În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina lui, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv un an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an, de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii, respectiv trainer în cadrul cursurilor de formare profesională și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.
Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Gorj.



19. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului TOMA ION, în calitate de primar al comunei Laloșu, județul Vâlcea, sub aspectul săvârșirii a infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2010 – 2011, inculpatul Toma Ion, în calitate de primar al comunei Laloșu, județul Vâlcea, ar fi depus, cu rea-credință, mai multe documente false și inexacte la A.P.I.A. Vâlcea privind cereri de acordare a plăților privind cereri de sprijin financiar pe suprafață pe anii 2009, 2010 și 2011, primind astfel pe nedrept suma totală de 170.375,20 lei din fonduri europene și naționale.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Vâlcea s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma menționată anterior.
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului penal asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpatului Toma Ion până la concurența sumei de 170.375,20 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vâlcea cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.



Cu referire la toate dosarele anterior menționate, facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 17 iunie 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din 26 august 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din 26 mai 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din 10 noiembrie 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din 01 august 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din 25 februarie 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din 09 noiembrie 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din 31 ianuarie 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din 25 ianuarie 2023
comunicate-hotărâri de condamnare din 16 noiembrie 2023
comunicate-hotărâri de condamnare din 17 octombrie 2023
comunicate-hotărâri de condamnare din 21 martie 2023
comunicate-hotărâri de condamnare din 26 noiembrie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 27 mai 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din 08 septembrie 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din 18 februarie 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din 22 iunie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 27 mai 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din 28 iulie 2020