DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
11 iunie 2008
Nr. 141/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:
- COMAN PETRE, primar al comunei Răzvad, judeţul Dâmboviţa, în sarcina căruia au fost reţinute infracţiunile de folosire şi prezentare de documente şi declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi fals în înscrisuri sub semnătură privată;
- DUŢESCU IULIAN, inginer în cadrul S.C. DIANA S.R.L. Târgovişte, în sarcina căruia au fost reţinute infracţiunile de folosire şi prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea, pe nedrept, de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată,
- MARIN DANIEL, director tehnic al S.C. DIANA S.R.L. Târgovişte, în sarcina căruia au fost reţinute infracţiunile de folosire şi prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea, pe nedrept, de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor;
- PETRESCU NICOLAE, angajat al S.C. DIANA S.R.L. Târgovişte, în sarcina căruia a fost reţinută infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
La data de 18.02.2003, între Agenţia SAPARD şi Consiliul Local al comunei Răzvad, judeţ Dâmboviţa a fost încheiat un contract de asistenţă financiară ce avea ca obiect finanţarea proiectului intitulat „Înfiinţare sistem de alimentare cu apă potabilă în comuna Răzvad, judeţ Dâmboviţa”.
La datele de 19.07.2004. 23.08.2004 şi 29.10.2004 inculpaţii Coman Petre – responsabil legal al proiectului şi Duţescu Iulian – administrator şi director general al S.C. DIANA S.R.L. Târgovişte (societate care a câştigat licitaţia deschisă organizată de Consiliul Local Răzvad, având ca obiect efectuarea lucrărilor contractului „Alimentare cu apă potabilă a comunei Răzvad – judeţ Dâmboviţa”), în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri nerambursabile din bugetul general al Comunităţilor Europene, au folosit şi ulterior prezentat autorităţii contractante - Agenţia SAPARD – Centrul Regional Târgovişte documente false (procese – verbale de recepţie calitativă a lucrărilor devenite ascunse, situaţii de lucrări corespunzătoare devizelor de ofertă, liste conţinând consumuri de materiale, facturi fiscale privind lucrările executate şi actualizarea valorilor lucrărilor executate, proces – verbal şi anexa aferentă privind lucrările calamitate), cunoscând conţinutul nereal al acestora, o parte din ele fiind întocmite de către aceştia.
În activitatea infracţională, cei doi inculpaţi au fost ajutaţi de inculpaţii Marin Daniel şi Petrescu Nicolae.
Astfel, inculpatul Marin Daniel, în calitate de director tehnic al S.C. DIANA S.R.L. Târgovişte a dispus, împreună cu inculpatul Duţescu Iulian, înlocuirea patului de nisip cu pământ friabil, constatarea producerii unor calamităţi în mod nereal, precum şi introducerea în situaţiile de lucrări a utilizării forţei de muncă proprie, iar ulterior, a semnat situaţiile de lucrări şi facturile aferente tranşelor de plată 1, 2 şi 3, cunoscând conţinutul nereal al acestora.
Inculpatul Petrescu Nicolae, în calitate de angajat al S.C. DIANA S.R.L Târgovişte în funcţia de şef de şantier pentru lucrarea „Înfiinţare sistem de alimentare cu apă potabilă în comuna Răzvad, judeţ Dâmboviţa”, şi la solicitarea inculpatului Duţescu Iulian, a întocmit în fals mai multe documente (tabele în care au fost menţionate cantităţi de materiale şi lucrări efectuate, situaţii de lucrări corespunzătoare devizelor ofertă şi a documentelor subsecvente acestora, liste cuprinzând consumuri de materiale, facturi fiscale privind lucrări executate şi un proces – verbal de constatare) care ulterior au fost încredinţate reprezentanţilor S.C. DIANA S.R.L. Târgovişte şi utilizate pentru decontarea lucrărilor finanţate din fonduri nerambursabile SAPARD.
 Prejudiciul total adus bugetului proiectului a fost în sumă de 261.119,18 lei (aproximativ 67.000 euro), din care a fost recuperată suma de 93.718,59 lei.
M.A.P.D.R. – Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 189.053,70 lei (aproximativ 48.570 euro).

Dosarul a fost înaintat spre judecare Judecătoriei Târgovişte.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 17 octombrie 2017