IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
9 mai 2008
Nr. 107/VIII/3
COMUNICAT
La solicitarea a numeroşi reprezentanţi ai mass-media, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să confirme că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală, în data de 7 mai 2008, faţă de următorii:
BECALI GEORGE - finanţator al Clubului de fotbal „Steaua Bucureşti”, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de dare de mită;
SPONTE TEIA - persoană din anturajul lui Becali George, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la dare de mită;
DOBOŞ ANTON - preşedintele Clubului de fotbal „Universitatea Cluj”, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită;
BENDORFEAN TRAIAN – cunoştinţă a lui Doboş Anton, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la luare de mită.
Ca urmare a cercetărilor efectuate, în rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurorii au reţinut că, în data de 11.05.2006, Becali George, finanţator al Clubului de fotbal Steaua Bucureşti a făcut o promisiune fermă jucătorilor de fotbal de la FC „Gloria 1922 Bistriţa” oferind acestora câte 5.000 euro în cazul obţinerii unui rezultat de egalitate sau câte 10.000 euro în caz de victorie în meciul cu echipa FC „Rapid Bucureşti” ce urma să aibă loc a doua zi.
În perioada 5-7 mai 2008, BECALI GEORGE a oferit direct şi indirect suma de 1,7 milioane euro lui Doboş Anton, preşedintele clubului „Universitatea Cluj”, precum şi unor jucători ai acestei echipe, pentru ca, în ultima etapă a campionatului de fotbal al României 2007-2008 din data de 7 mai 2008 clubul universitar să îşi apere corect şansele de joc şi să facă tot ce este posibil pentru a obţine cel puţin un rezultat de egalitate în meciul cu echipa „CFR 1907 Cluj”, contracandidata echipei FC „Steaua Bucureşti” la câştigarea titlului de campioană. În aceste activităţi a fost angrenat şi Bendorfean Traian, cunoştinţă a lui Doboş Anton.
În data de 7 mai 2008, asupra lui Sponte Teia, aflat în Cluj Napoca, a fost găsită suma de 1,7 milioane de euro, care a fost indisponibilizată de procurori prin instituirea sechestrului asigurator în baza art.163 din Codul de procedură penală raportat la art.255 alin. 4 Cod penal.
Acuzaţiile au fost aduse la cunoştinţa învinuiţilor, mai puţin lui Becali George, care, deşi citat în acest scop, nu s-a prezentat în faţa procurorilor.
Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE