DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin sentința penală nr. 108/2018 din 20.06.2018, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpatul ȘOVA DAN-COMAN, la data faptei senator în Parlamentul României, la o pedeapsă de 3 ani închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei cât și pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.
Condamnă pe inculpatul BĂLAN MIHAI, la data faptei director general al centralei de energie termică CET Govora SA, la o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 4 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată.

Pe parcursul termenului de supraveghere condamnatul Bălan Mihai va presta muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile în cadrul Primăriei Câineni sau în cadrul Primăriei Vlădești.

Obligă inculpatul Bălan Mihai la plata către partea civilă Cet Govora SA, prin administrator judiciar a sumei de 1.056.141 lei.
Obligă pe fiecare inculpat la plata către stat, cu titlu de cheltuieli judiciare pentru faza urmăririi penale și judecata în primă instanță, a sumei de câte 5.000 lei.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție la data de 26 ianuarie 2016, vezi comunicat 56/VIII/3 din 26 ianuarie 2016.



Actualizare (19.04.2023):

Prin decizia penală nr. 90 din 01.03.2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis contestația în anulare și a hotărât condamnarea inculpatului ȘOVA DAN-COMAN, la data faptei senator în Parlamentul României la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 5 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.
Dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului BĂLAN MIHAI, pentru infracțiunea reținută în sarcina sa, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Șova Dan-Coman va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 120 de zile, în cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Brașov sau Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov.
Confiscă de la inculpatul Șova Dan – Coman suma de 100.000 euro sau contravaloarea în lei la cursul BNR din ziua plății.
Obligă inculpatul Bălan Mihai la plata către partea civilă CET Govora SA a sumei de 1.056.141 lei.
Obligă pe fiecare inculpat la plata către stat a sumei de 4.000 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare pentru faza urmăririi penale și judecata în primă instanță.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție la data de 26 ianuarie 2016, vezi comunicatul nr. 56/VIII/3 din data de 26 ianuarie 2016.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 26 ianuarie 2016