DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 27 iunie 2018
Nr. 542/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:

IONIȚĂ ALEXANDRU-CĂTĂLIN, la data faptelor șeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliției Sectorului 1 București, în prezent chestor principal de poliție, sub aspectul comiterii infracțiunilor de:
- trafic de influență,
- fals în declarații, în formă continuată,

DINU PETRUȚA sub aspectul comiterii infracțiunii de cumpărare de influență.

Prezentul dosar penal a fost constituit în anul 2018.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
1. Suspectul Ioniță Alexandru-Cătălin, în perioada 2009 – 2010 când îndeplinea funcția de șef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliției Sectorului 1 București, a pretins de la suspecta Dinu Petruța (persoană îndreptățită la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafețe de aproximativ 18 hectare, în localitatea Popești-Leordeni, județul Ilfov) cedarea cu titlu gratuit a unei suprafețe de 4 hectare din suprafața respectivă, promițând în schimb că îi va determina pe funcționarii publici cu atribuții în acest sens să urgenteze finalizarea procedurii de punere în posesie.
În aceste împrejurări, suspecta Dinu Petruța a promis cedarea cu titlu gratuit a celor 4 hectare de teren suspectului Ioniță Alexandru-Cătălin.
Ca urmare a demersurilor făcute de suspect, la data de 03 decembrie 2010, Comisia pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a județului Ilfov a emis titlul de proprietate în favoarea suspectei Dinu Petruța și a altor trei persoane asupra a 18,17 hectare.
Ulterior, la data de 19 martie 2015, persoanele beneficiare ale terenului au vândut întreaga suprafață suspectului Ioniță Alexandru-Cătălin și unei alte persoane din familia acestuia.
Conform înțelegerii anterioare, cumpărătorii au achitat doar prețul de 70.000 de euro pentru suprafața de 14 hectare (prețul convenit fiind de 5.000 euro/hectar), restul de 4,17 hectare fiind cedate cu titlu gratuit.

2. În declarațiile de avere din perioada 2015 – 2018, suspectul Ioniță Alexandru-Cătălin a făcut declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la terenul în cauză, de fiecare dată menționând doar o suprafață de 18.174 m2 (1,8 hectare), adică 10% din suprafața reală dobândită.

Suspecților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovățieActualizare (04.10.2019):

La data de 16.09.2019, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus clasarea dosarului penal sub aspectul infracțiunilor reținute în ordonanța prin care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții Ioniță Alexandru-Cătălin și Dinu Petruța, întrucât faptele nu există.
După analizarea probelor administrate în cauză, nu au rezultat elemente care să ateste dincolo de orice dubiu faptul că suspectul Ioniță Alexandru Cătălin ar fi solicitat și primit suprafața de 4 hectare de teren de la suspecta Dinu Petruța (persoană îndreptățită la reconstituirea dreptului de proprietate) sau că ar fi achiziționat întreaga suprafață de 18,17 hectare la un preț subevaluat, în virtutea influenței pe care a lăsat să se creadă că o are asupra funcționarilor publici din cadrul Prefecturii Ilfov și Primăriei localității Popești-Leordeni, astfel încât să îi poată determina pe aceștia să urgenteze eliberarea unui titlu de proprietate și punerea în posesie a suspectei Dinu Petruța cu suprafața achiziționată de acesta în anul 2015.
Totodată, procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei și declinarea competenței de soluționare a acesteia sub aspectul săvârșirii de către suspectul Ioniță Alexandru Cătălin a infracțiunii de fals în declarații, în formă continuată, în favoarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București.
Prin aceeași ordonanță s-a mai dispus disjungerea cauzei și constituirea unui dosar separat la Direcția Națională Anticorupție în vederea continuării cercetărilor privind suspiciunea unor presupuse fapte de corupție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE