DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 25 iunie 2018
Nr. 516/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

IORDACHE NELU, la data faptelor asociat și administrator al SC Bata Sky Imobiliare SA, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- evaziune fiscală în formă continuată,
- delapidare,

SC BATA SKY IMOBILIARE SA, pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată,

IMAD ALI, la data faptei administrator al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată,

BĂLUȚĂ (fostă STANCU) MIOARA, la data faptei angajată în cadrul unei bănci și ILIE (fostă Cristescu) LUIZA MARIA, pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada februarie - aprilie 2011, inculpatul Iordache Nelu, în calitatea menționată mai sus, a înregistrat în contabilitatea SC Bata Sky Imobiliare SA, achiziții fictive de materiale publicitare promoționale în valoare totală de 46.356.636,79 lei, din care TVA în cuantum de 8.972.252 lei.
Prin aceste demersuri inculpatul a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 8.972.252 lei (echivalentul a 2.133.254 euro), reprezentând TVA dedusă în mod nelegal.
Produsele respective ar fi fost achiziționate de la două societăți administrate de inculpatul Imad Ali.

Ulterior, până în luna ianuarie 2014, inculpatul Iordache Nelu și-a însușit în mod necuvenit suma de 47.311.243 lei, pe care a „justificat-o” prin simularea unui împrumut pe care l-ar fi acordat firmei SC Bata Sky Imobiliare SA. În acest sens, a încheiat un contract prin care a atestat în mod neadevărat că a împrumutat societatea cu suma de 11.000.0000 euro.
Acest contract a generat, în sarcina societății, o obligație de restituire a sumei respective în favoarea inculpatului Iordache Nelu, deși în realitate firma nu a încasat niciodată vreun ban, în modalitatea de mai sus.
Fiind audiate în prezenta cauză, inculpatele Băluță (fostă Stancu) Mioara, angajată a unei bănci, și Ilie (fostă Cristescu) Luiza Maria au declarat în mod mincinos că, în perioada 18 - 28 aprilie 2011, în unitatea bancară în care prima își desfășura activitatea, au fost desfășurate operațiuni în sensul celor arătate mai sus, în realitate, nefiind depusă, plătită și retrasă vreo sumă de bani.

Agenția Națională de Administrare Fiscală a declarat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 8.988.122,01 lei.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Iordache Nelu și SC Bata Sky Imobiliare SA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Actualizare (20.02.2023):

Prin decizia penală nr. 80/A din 20.01.2023 Curtea de Apel București a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpaților IORDACHE NELU, SC BATA SKY IMOBILIARE SA și IMAD ALI, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Prin aceeași decizie penală Curtea de Apel București a dispus achitarea inculpatelor BĂLUȚĂ MIOARA și ILIE LUIZA MARIA pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală.
Obligă, în solidar, pe inculpații Iordache Nelu, SC Bata Sky Imobiliare SA (fostă SC Blue Air Transport Aerian SA), prin lichidator judiciar și Imad Ali la plata sumei de 8.972.252 lei reprezentând TVA dedusă în mod nelegal la care se adaugă obligațiile accesorii de plată aferente debitului principal (dobândă, penalități, majorări datorate în condițiile Codului de procedură fiscală) calculate de la data scadenței fiecărui debit principal în parte ce alcătuiește suma totală de 8.972.252 lei, până la data achitării obligaților bugetare principale.
Dispune obligarea inculpatului Iordache Nelu la plata sumei de 481.310 lei către SC Bata Sky Imobiliare SA (fostă SC Blue Air Transport Aerian SA), prin lichidator judiciar.
Dispune desființarea înscrisurilor întocmite în fals.
Obligă pe inculpații Iordache Nelu și Imad Ali să plătească suma de 25.000 de lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

DEFINITIVĂ

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE