DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 399 din 05.04.2018, Curtea de Apel Timișoara a hotărât următoarele:
1.Condamnă pe inculpatul LORINȚ PETRU, primar la Primăria Domașnea, județul Caraș-Severin, la data faptelor, la o pedeapsă de 2 ani și 9 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată, fals intelectual și uz de fals.
2.Condamnă pe inculpații BENGHIA PETRU, la data faptei viceprimar al Primăriei Domașnea, jud. Caraș-Severin, BENGHIA ZĂRIE și ROMÂNU IOAN, la câte o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.
3.Condamnă pe inculpata CLOȘAN CORNELIA, bibliotecar la Primăria Domașnea, jud. Caraș-Severin, la data faptelor, la o pedeapsă de un an închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată și participație improprie la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.
În cazul inculpaților Lorinț Petru, Benghia Petru, Benghia Zărie, Românu Ioan și Cloșan Cornelia, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații Lorinț Petru, Benghia Petru, Benghia Zărie, Românu Ioan și Cloșan Cornelia, vor presta fiecare, câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 90 zile, în cadrul Primăriei comunei Domașnea sau în cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Caraș-Severin.
Ia act că prejudiciul cauzat părții civile, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, respectiv suma de 557.681,50 lei, a fost achitat integral prin plată voluntară de către partea responsabilă civilmente, Consiliul Local Domașnea.
Obligă inculpații Lorinț Petru, Benghia Petru, Benghia Zărie, Românu Ioan și Cloșan Cornelia, în solidar cu partea responsabilă civilmente, Consiliul Local Domașnea, la plata către partea civilă, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a sumei de 316.262,99 lei, reprezentând obligațiile fiscale accesorii (majorări, penalități, dobânzi).
Dispune desființarea înscrisurilor falsificate.
Obligă pe inculpatul Lorinț Petru, în solidar cu partea responsabilă civilmente Consiliul Local Domașnea, la plata sumei de 20.600 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat
Obligă pe inculpații Benghia Petru, Benghia Zărie, Românu Ioan și Cloșan Cornelia, în solidar cu partea responsabilă civilmente Consiliul Local Domașnea, la plata câte unei sume de 10.600 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție la data de 21 octombrie 2016, vezi comunicat nr. 1344/VIII/3 din data de 07 noiembrie 2016.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 07 noiembrie 2016