DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 1536/A din 03.11.2017, Curtea de Apel București a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpatul TURCA DĂSCĂLESCU LAURENȚIU NIKI la o pedeapsă de 8 ani și 8 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat și înșelăciune în formă continuată.
Condamnă pe inculpații PALADIE (fostă BUJDEI) CRISTINA-OTILIA, la câte o pedeapsă de 6 ani și 2 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat și înșelăciune în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul RĂCEAN CONSTANTIN, la o pedeapsă de 7 ani și 6 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de sprijinire a unui grup infracțional organizat și complicitate la înșelăciune în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul DRAGOTĂ MARIAN, la o pedeapsă de 9 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul DUMITRESCU GEORGE-MIRCEA la o pedeapsă de 8 ani închisoare și la plata amenzii penale în cuantum de 3.333 lei și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul PETRE MIHAI la o pedeapsă de 6 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul NEDELCU VALENTIN la o pedeapsă de 6 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul COSTACHE MIHĂIȚĂ la o pedeapsă de 5 ani și 6 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată.
Condamnă pe inculpații RUS CRISTIAN CĂLIN și ȘERBAN ION-MARIUS, la câte o pedeapsă de 4 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul IOVA MIRCEA la o pedeapsă de 3 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul CIORAN IOAN, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune.

Disjunge cauza cu privire la inculpatul LEASĂ DAN și o înaintează în vederea formării unui nou dosar. Dispune suspendarea judecății cauzei cu privire la acest inculpat până la data la care statul Peru va comunica hotărârea sa asupra cererii de extrădare a inculpatului.
Încetează procesul penal pornit împotriva inculpaților TROACĂ IONIȚĂ și MIHAI STAN, pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată, ca urmare a încheierii unui acord de mediere cu partea civilă, M.L. IFN SA.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Cioran Ioan va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile, în cadrul Complexului Național Muzeal A.S.T.R.A. - Sibiu sau în cadrul Căminului pentru persoane vârstnice Sibiu, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu pot presta această muncă.
Ia act de încheierea acordurilor de mediere între inculpații Rus Cristian Călin, Iova Mircea și partea civilă M.L. IFN SA. Înlătură obligația inculpaților la plata de despăgubiri civile stabilită de prima instanță ca urmare a intervenirii acordurilor de mediere.
Admite acțiunea civilă formulată de partea civilă, M.L. IFN SA și obligă inculpații la plata în solidar a următoarelor despăgubiri civile către aceasta, după cum urmează:
- pe inculpații Brânză Sorinel, Anescu Cristian, Oglindă Dora, Turca-Dăscălescu Laurențiu-Niki, Paladie (fostă Bujdei) Cristina-Otilia și Răcean Constantin, pentru contractele încheiate de reprezentanți ai P.G. SRL la plata sumei de 39.195.208 lei;
- pe inculpații Brânză Sorinel, Anescu Cristian, Oglindă Dora, Turca-Dăscălescu Laurențiu-Niki, Paladie (fostă Bujdei) Cristina-Otilia și Răcean Constantin, pentru contractele încheiate de SC C. SRL la plata sumei de 1.269.992,59 lei;
- pe inculpații Brânză Sorinel, Anescu Cristian, Oglindă Dora, Turca-Dăscălescu Laurențiu-Niki, Paladie (fostă Bujdei) Cristina-Otilia, Răcean Constantin și Petre Mihai, pentru contractele încheiate de SC W.R.M. SRL la plata sumei de 1.176.773 lei;
- pe inculpații Brânză Sorinel, Anescu Cristian, Oglindă Dora, Turca-Dăscălescu Laurențiu-Niki, Paladie (fostă Bujdei) Cristina-Otilia, Răcean Constantin, Nedelcu Valentin și Dragotă Marian, pentru contractele încheiate de SC G.I. SRL , la plata sumei de 1.610.029,02 lei;
- pe inculpații Brânză Sorinel, Anescu Cristian, Oglindă Dora, Turca-Dăscălescu Laurențiu-Niki, Paladie (fostă Bujdei) Cristina-Otilia, Răcean Constantin și Burcea Silviu Constantin pentru contractele încheiate de SC S. SRL la plata sumei de 4.984.569,29 lei;
- pe inculpații Brânză Sorinel, Anescu Cristian, Oglindă Dora, Turca-Dăscălescu Laurențiu-Niki, Paladie (fostă Bujdei) Cristina-Otilia, Răcean Constantin și Costache Mihăiță pentru contractele încheiate de SC T.P.T. SRL la plata sumei de 2.093.199,37 lei;
- pe inculpații Brânză Sorinel, Anescu Cristian, Oglindă Dora, Turca-Dăscălescu Laurențiu-Niki, Paladie (fostă Bujdei) Cristina-Otilia și Răcean Constantin, pentru contractul încheiat de SC D.T. SRL la plata sumei de 440.860,85 lei;
- pe inculpatii Brânză Sorinel, Anescu Cristian, Oglindă Dora, Turca-Dăscălescu Laurențiu-Niki, Paladie (fostă Bujdei) Cristina-Otilia, Răcean Constantin și Șerban Ion Marius pentru contractul încheiat de SC S.D. SRL la plata sumei de 862.873,82 lei;
- pe inculpații Brânză Sorinel, Anescu Cristian, Oglindă Dora, Turca-Dăscălescu Laurențiu-Niki, Paladie (fostă Bujdei) Cristina-Otilia, Răcean Constantin și Cioran Ioan, pentru contractul încheiat de SC C.C. SRL la plata sumei de 964.170,50 lei;
- pe inculpații Brânză Sorinel, Anescu Cristian, Oglindă Dora, Turca-Dăscălescu Laurențiu-Niki, Paladie (fostă Bujdei) Cristina-Otilia, Răcean Constantin și Dumitrescu George-Mircea, pentru contractele încheiate de SC A.I. SRL, G.I. SRL și H.T. SRL la plata sumei de 3.932.263,05 lei.
Constată nulitatea absolută și dispune desființarea totală a contractelor de leasing financiar și a contractelor de vânzare-cumpărare tripartită încheiate între utilizatori și partea civilă, respectiv utilizatori, partea civilă și S.C. P.G. S.R.L.
Obligă inculpații Cioran Ioan, Rus Cristian Călin, Iova Mircea, Șerban Ion- Marius, Dumitrescu George-Mircea, Turca – Dăscălescu Laurențiu – Niki, Paladie (fostă Bujdei) Cristina-Otilia și Răcean Constantin la plata a câte 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat cu ocazia soluționării apelurilor promovate de aceștia.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial București la data de 06 martie 2013, vezi comunicat nr. 189/VIII/3 din data de 08 martie 2013.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 08 martie 2013