Pagina de Internet a DNA folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței dvs. de navigare pe acest site.  Pentru mai multe detalii puteți naviga aici 
The DNA website uses cookies for enhancing your experience when browsing the website.  For more details, you may find navigate here 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 9 noiembrie 2017
Nr. 1050/VIII/3

COMUNICAT


Doamna Laura Codruța Kövesi, procuror șef al D.N.A, a fost invitată să participe astăzi, 9 noiembrie 2017, la evenimentul special cu tema Analizarea principiilor de la Jakarta: întărirea independenței și eficienței agențiilor anticorupție, organizat la Viena, în cadrul celei de-a șaptea Sesiuni a Conferinței Statelor Părți (COSP) la Convenția ONU împotriva Corupției (UNCAC).
În fata participanților - șefi ai autorităților anticorupție, practicieni și experți anticorupție din întreaga lume - procurorul șef al DNA a rostit un discurs intitulat „Protejarea independenței DNA: relevanța principiilor de la Jakarta”, în care a subliniat care au fost premisele esențiale pentru obținerea unor rezultate credibile și reale în lupta cu corupția:
- independența sistemului judiciar
- o structură specializată în combaterea corupției
- legislație care să ofere instrumente investigative.

Procurorul șef al DNA a scos în evidență cele două valențe ale independenței „Independența sistemului de justiție raportată la relația cu autoritatea executivă și legislativă, dar și la independența individuală a procurorului în cadrul ierarhiei interne”.
Din 2013 până în prezent, DNA a trimis în judecată 68 demnitari: 1 prim ministru, 2 vice premieri, 11 miniștri și foști miniștri, 39 deputați, 14 senatori și 1 membru al Parlamentului European.

Dintre aceștia, au fost deja condamnați definitiv 27 de demnitari pentru fapte de corupție sau fapte asimilate faptelor de corupție: 5 miniștri, 17 deputați, 4 senatori și un membru al Parlamentului European. Restul cazurilor sunt în curs de soluționare.

Recuperarea pagubelor cauzate prin infracțiuni reprezintă o componentă importantă în cauzele DNA. În aceeași perioadă DNA a dispus măsuri asiguratorii de peste 2 miliarde euro.

Rezultatele prezentate n-ar mai fi posibile dacă procurorii în România nu ar mai fi independenți, a insistat doamna Laura Codruta Kövesi.
Aceasta a propus și un exercițiu de imaginație:
„Dacă procurorii ar fi subordonați executivului, cum ar putea să deschidă ei investigații față de un membru al guvernului sau față de un secretar de stat? Sau față de altă persoană cu funcție importantă care este și membru al unui partid politic? Ar exista vreo garanție că investigația este corectă și imparțială? Ar exista vreo garanție că nu ar fi repercusiuni asupra magistratului care a deschis sau finalizat ancheta?
Dar dacă procurorii ar fi sub autoritatea Parlamentului, am mai vedea investigații privind deputați sau senatori?”

Doamna Laura Codruța Kövesi a concluzionat că „cea mai mare provocare este acum păstrarea independenței magistraților. Zilele acestea se dezbate în Parlamentul roman o lege vizând statutul magistraților care, daca va fi aprobată va afecta grav independența justiției și va institui un control politic asupra activității procurorilor.
De aceea, recomandările de la Jakarta sunt tot mai actuale și mai importante.”
Principiile de la Jakarta au fost adoptate în anul 2012, când șefi ai autorităților anticorupție, practicieni și experți anticorupție din întreaga lume s-au reunit în capitala Indoneziei, la invitația Comisiei pentru Eradicarea Corupției, a UNDP și UNDOC și au ca scop promovarea și întărirea independenței și eficienței agențiilor anticorupție.
Între principiile de la Jakarta figurează următoarele:
- „crearea unui cadru legislativ adecvat și stabil pentru înființarea și funcționarea autorităților anticorupție, care sa asigure continuitatea acestor agenții”
- „numirea șefilor autorităților anticorupție trebuie să urmeze o procedură care să asigure că persoana numită este apolitică, imparțială, neutră, integră și competentă”
- „conducătorii autorităților anticorupție trebuie să aibă siguranța mandatului și nu pot fi revocați decât printr-o procedură prevăzută de lege echivalentă celei pentru revocarea altor autorități independente special protejate de lege, ca de exemplu Președintele Curții Supreme”.

Discursul integral este postat la Secțiunea Eveniment (prima pagină dreapta jos).

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE