increase font sizedecrease font size | | 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 28 septembrie 2017
Nr. 922/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

IOȚCU PETRU NICOLAE, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate, la data faptei președinte al Consiliului Județean Arad, în sarcina căruia s-au reținut săvârșirea a două infracțiuni de trafic de influență, din care una în formă continuată,

FAUR IOAN-TEODOR, la data faptei reprezentant al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență în formă continuată.

ADRIAN IONESCU-MARIUS, la data faptei reprezentant al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada mai-iunie 2015, inculpatul Ioțcu Petru Nicolae, în calitate de președinte al Consiliului Județean (C.J.) Arad, printr-un intermediar, a pretins și primit de la cei doi oameni de afaceri suma totală de 35.000 lei (25.000 lei de la Faur Ioan-Teodor și 10.000 lei de la Adrian Ionescu – Marius), bani ce urmau a fi folosiți pentru realizarea unei campanii de imagine a președintelui C.J.
Sumele respective au fost pretinse și primite de inculpatul Ioțcu Petru Nicolae pentru a-și exercita influența asupra funcționarilor din subordine, în legătură cu derularea în bune condiții a contractelor încheiate de Consiliul Județean Arad cu societățile reprezentate de inculpații Faur Ioan-Teodor și Adrian Ionescu-Marius (recepția și plata la termen a lucrărilor executate, asigurarea în bugetul de venituri și cheltuieli al Consiliului Județean Arad a sumelor necesare plății lucrărilor contractate/executate precum și facilitarea atribuirii altor contracte de achiziții publice).
În cauză a fost instituită măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumei de 35.000 de lei, existentă într-un cont bancar ce aparține inculpatului Ioțcu Petru Nicolae.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiș, cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.

Amintim că, anterior, inculpatul Ioțcu Petru Nicolae a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru săvârșirea unei infracțiuni similare (comunicat nr. 1370/VIII/3 din 14 august 2015), fiind condamnat definitiv la pedeapsa închisorii.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.Actualizare (17.12.2020):

Prin decizia penală nr. 1063 din 04.11.2020, Curtea de Apel Timișoara a dispus achitarea inculpaților IOȚCU PETRU NICOLAE, FAUR IOAN-TEODOR și ADRIAN IONESCU-MARIUS, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu există.

DEFINITIVĂ

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE