DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 28 iulie 2017
Nr. 738/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, au dispus trimiterea în judecată,

sub control judiciar, a inculpatului DINU FLORIAN, la data faptelor Secretar al Consiliului Județean (CJ) Giurgiu și administrator în fapt al unor societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
- trafic de influență, în formă continuată,

și în stare de libertate, a inculpaților:

ȚONE LIANA, la data faptei Director executiv adjunct la Direcția economică a Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Giurgiu, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (719 de acte materiale),
ROȘIORU FLORIAN, LUPU ION și MARINICĂ FLORENTIN – DANIEL, la data faptelor reprezentanți ai unor societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 14 august 2002 - 5 aprilie 2005, la D.G.A.S.P.C. Giurgiu a fost oficializat un sistem de achiziții bunuri și servicii situat în afara cadrului legal, promovat și derulat exclusiv în interesul personal al Secretarului Consiliului Județean Giurgiu, inculpatul Dinu Florian.
În acest context, inculpata Țone Liana, în calitatea menționată mai sus, și-a îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu, prin încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice și realizarea controlului financiare preventiv, în legătură cu încheierea, derularea și plata a 719 proceduri de achiziții de bunuri și lucrări.
Aceste achiziții au fost realizate prin selecția de oferte de la aceleași persoane juridice, controlate în fapt exclusiv de către inculpatul Dinu Florian și la care asociați unici, administratori sau mandatari erau inculpații Roșioru Florian, Lupu Ion, Marinică Florentin Daniel și alte persoane.
Aceste acțiuni au condus la prejudicierea D.G.A.S.P.C Giurgiu cu 639.128 lei, sumă care în mod corelativ reprezintă un avantaj patrimonial pentru firmele desemnate succesiv drept câștigătoare a procedurilor de selecție a ofertelor.

În perioada 2007 - 2008, inculpatul Dinu Florian a primit de la reprezentanții unei societăți comerciale foloase necuvenite în valoare de 23.550 lei. Foloasele respective au fost primite de inculpat în schimbul promisiunii de a interveni pe lângă factori de decizie din cadrul C. J. Giurgiu și ai D.G.A.S.P.C. Giurgiu în vederea decontării sumelor pe care aceasta din urmă le datora firmei respective dar și pentru menținerea și reînnoirea unui contract de furnizare combustibil încheiat cu aceeași societate.

Consiliul Județean Giurgiu s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 1.003.807,05 lei (reprezentând prejudiciul rezultat în urma achizițiilor nelegale de bunuri și lucrări), la care s-au solicitat și accesorii în cuantum total de 97.001,44 lei, calculate până la 31.07.2005, precum și accesoriile care vor fi calculate până la data plății efective a prejudiciului.

În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparțin inculpaților Țone Liana, Dinu Florian și Roșioru Florian.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Giurgiu, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.



Actualizare (06.11.2019):

Prin decizia penală nr. 1256/A din 02.10.2019 Curtea de Apel București a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului LUPU ION, sub aspectul comiterii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Disjunge acțiunea civilă privind pe inculpatul Lupu Ion precum și disjungerea cauzei privind pe inculpații Țone Liana, Roșioru Florian, Marinică Florentin-Daniel și Dinu Florian și formarea unui nou dosar.

DEFINITIVĂ



Actualizare (22.10.2020):

Prin decizia penală nr. 796/A din 08.09.2020, Curtea de Apel București a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpaților ȚONE LIANA, ROȘIORU FLORIAN și MARINICĂ FLORENTIN – DANIEL pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Dispune disjungerea acțiunii civile privind pe inculpații Lupu Ion, Țone Liana, Roșioru Florian și Marinică Florentin Daniel precum și disjungerea cauzei privind pe inculpatul Dinu Florian și formarea unui nou dosar.

DEFINITIVĂ

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE