increase font sizedecrease font size | | 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
5 decembrie 2007
Nr. 283/VIII/3

COMUNICAT

Răspunzând interesului manifestat de reprezentanţii mass-media faţă de ancheta privind aspecte ce vizează posibila fraudare a examenului de ocupare a unor funcţii de conducere din cadrul parchetelor în care au fost puse sub învinuire persoane din magistratură, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să adauge următoarele:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală, în cursul lunii noiembrie, faţă de următoarele persoane:
- GHEORGHE DUMITRU, procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, prevăzut de art. 61 din Legea 78/2000;
- GULI STERIAN, prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Urziceni, pentru instigare la infracţiunea de permitere a accesului la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, prevăzută de art. 12, lit. b) din Legea 78/2000;
- CERBEANU GHEORGHE, judecător la Tribunalul Vâlcea, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă, prevăzută de art.26 C.p. raportat la art. 61 din Legea 78/2000;
- BUCUR GHEORGHE, notar în municipiul Bucureşti, fost judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi fost membru al CSM, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la cumpărare de influenţă prevăzută de art. 26 C.p. raportat la art. 61 din Legea 78/2000 şi trafic de influenţă, prevăzută de art. 257 C.p.;
- GHIŢĂ GEORGETA GABRIELA, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi preşedintă a Comisiei de examinare a participanţilor la concursul pentru numirea în funcţii de conducere a procurorilor, pentru săvârşirea infracţiunii de permitere a accesului la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, prevăzută de art. 12, lit. b) din Legea 78/2000;
- COJOCARU EUGEN, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi membru supleant al aceleiaşi Comisii de examinare, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă prevăzut de art. 257 C.p. şi instigare la infracţiunea de permitere a accesului la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, prevăzut de art. 25 C.p. raportat la art. 12, lit. b) din Legea 78/2000.

1. Din probele administrate până în prezent de procurori a rezultat că, în cursul lunii octombrie 2007, Gheorghe Dumitru, candidat la concursul pentru ocuparea funcţiei de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti, pentru a-şi asigura reuşita la acest examen, i-a remis foloase materiale, prin intermediul judecătorului Cerbeanu Gheorghe, lui Bucur Gheorghe, fost magistrat. În schimb, acesta din urmă s-a angajat că va interveni pe lângă unii dintre membrii Secţiei de procurori ai CSM, în scopul reuşitei la examen a acestui candidat.
De asemenea, beneficiind de intermedierea judecătorului Cerbeanu Gheorghe şi a fostului magistrat Bucur Gheorghe, procurorul candidat Gheorghe Dumitru i-a remis procurorului Cojocaru Eugen, membru supleant în Comisia de examinare, suma de 15.000 euro. Precizăm ca procurorul Cojocaru Eugen îi pretinsese iniţial lui Gheorghe Dumitru suma de 50.000 euro, în scopul asigurării reuşitei la examen.
În urma concursului, Gheorghe Dumitru s-a plasat pe prima poziţie la examenul pentru ocuparea postului de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti.

2. Din probele administrate până în prezent a mai rezultat că, în cursul lunii noiembrie 2007, procurorul Guli Sterian, candidat la examenul pentru ocuparea funcţiei de prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, a obţinut, prin intermediul lui Cojocaru Eugen, de la preşedinta Comisiei de examinare Ghiţă Georgeta Gabriela, o parte din subiecte, înainte de examen. La finalizarea concursului, candidatul Guli Sterian s-a plasat pe prima poziţie.
În cursul lunii noiembrie, învinuiţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, conform prevederilor art. 6 alin.3 din Codul de procedură penală.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE