DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
25 octombrie 2007
Nr. 265/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi:
FALCĂ GHEORGHE, primar al Municipiului Arad, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de obţinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave;
DEMETER FRANCISC, administrator al S.C. ELECON PLUS S.R.L Arad, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu;
VASIL RADU GAVRIL, director la SC. ELECON PLUS S.R.L., pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave;
POPA FLORICA MIOARA, şef Serviciu administrare patrimoniu în cadrul Primăriei Arad, pentru săvârşirea de infracţiunii abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de obţinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave.

Din probele administrate în faza de urmărire penală a rezultat următoarea stare de fapt:
În cursul lunii martie 2005, în calitate de primar al Municipiului Arad, Falcă Gheorghe a primit de la inculpaţii Demeter Francisc şi Vasil Radu un imobil mai valoros cu 111.550 euro decât apartamentul dat la schimb. Această tranzacţie s-a efectuat pentru ca, în schimb, primarul Falcă Gheorghe să-i favorizeze pe cei doi mituitori în obţinerea, la un preţ subevaluat, a unui teren aparţinând Consiliului Local Arad, situat în centrul oraşului.
În concret, inculpatul Gheorghe Falcă a primit de la cei doi o casă cu o suprafaţă de 242 m2 în centrul Municipiului Arad, dându-le în schimb un apartament de bloc cu trei camere, proprietate personală, cu o suprafaţă de 90 m2, situat la etajul 9. Diferenţa valorică dintre cele două imobile este de 111.550 euro. De altfel, pe cei doi inculpaţi care au dat mită nu i-a interesat apartamentul dobândit, pe care l-au şi vândut cu suma de 80.000 euro după trei săptămâni.
Ulterior, în schimbul acestor foloase, inculpatul Gheorghe Falcă a acţionat pentru ca Demeter Francisc şi Vasil Radu să dobândească un teren cu suprafaţa de 52.434 m2 situat în zona centrală a municipiului Arad şi pe care fusese amplasată fosta fabrică S.C. ZAHĂR S.A. Arad.
În acest scop, Gheorghe Falcă, în calitate de primar, cu încălcarea prevederilor legale, a constituit o comisie de negociere, special pentru atribuirea acestui teren şi s-a numit preşedinte al comisiei, din care făcea parte şi inculpata Popa Florica. Prin subevaluare, valoarea terenului a fost stabilită la 838.944 euro, sumă cu care S.C. ELECON PLUS S.R.L. (societate reprezentată de inculpaţii Demeter Francisc şi Vasil Radu) a cumpărat terenul de la Consiliul Local Arad.
După numai o zi de la încheierea tranzacţiei, cumpărătorii au vândut terenul la un preţ de 2.936.304 euro unei alte societăţi comerciale, rezultând o diferenţă în plus de 2.097.360 euro faţă decât plătiseră pentru acelaşi teren. Această diferenţă reprezintă prejudiciul în dauna Consiliului Local Arad şi totodată avantaj patrimonial obţinut de reprezentanţii SC ELECON PLUS S.R.L.
În vederea recuperării acestui prejudiciu, în cauză s-a luat măsura aplicării sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile şi mobile aparţinând celor patru inculpaţi.

Dosarul a fost înaintat la Tribunalul Arad.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE