DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
19 octombrie 2007
Nr. 259/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

IONIŢĂ ION - primarul comunei Agigea, jud. Constanţa, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave
- două infracţiuni de fals intelectual
- instigare la două infracţiuni de fals intelectual
- două infracţiuni de uz de fals
- abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu consecinţe deosebit de grave
- abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave
- deturnare de fonduri

SANDU ION - persoană fizică - pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave;

LEŢU EUGENIA - fost funcţionar în cadrul Primăriei Agigea - pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals intelectual;

BOLAT MERY GEAN - funcţionar în cadrul Primăriei Agigea - pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual, uz de fals;

PERVA MOLCEANU OVIDIU - funcţionar în cadrul Primăriei Agigea - pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual, două infracţiuni de uz de fals, instigare la fals intelectual, abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la fals material în înscrisuri oficiale;

ISTRATE ANCA DANIELA - inspector principal urbanism în cadrul Primăriei comunei Agigea, judeţul Constanţa, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual, două infracţiuni de uz de fals, fals material în înscrisuri oficiale;

POPESCU MONICA – casier la Primăria Agigea, jud. Constanţa, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual, uz de fals;

AMET NURIDAN – secretar în cadrul Primăriei Agigea, judeţul Constanţa, pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual.

Din probele administrate în faza de urmărire penală a rezultat următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2002, inculpatul Ioniţă Ion, primar al comunei Agigea, judeţul Constanţa, a dispus scoaterea din domeniul privat al localităţii a suprafeţei de 31,7944 hectare teren, fără a exista o hotărâre a Consiliului Local în acest sens, în vederea soluţionării cererilor formulate de mai multe persoane prin care se solicita reconstituirea dreptului de proprietate. Intenţia reală a primarului a fost însă ca o parte din această suprafaţă să ajungă în posesia inculpatului Sandu Ion, la un preţ derizoriu, în scopul înstrăinării, ulterior, de către acesta din urmă, către SC Selgross Cash & Carry SRL Braşov.
Astfel, inculpatul Ioniţă Ion a contactat, personal, sau prin intermediul inculpatei Leţu Eugenia, mai multe persoane, criteriul de selecţie constituindu-l vârsta înaintată a acestora, existenţa unor boli cronice grave, sau lipsa posibilităţilor financiare.
În acest sens, inculpatul a adus la cunoştinţă unui număr de nouă persoane faptul că terenurile pentru care solicitau reconstituirea dreptului de proprietate sunt situate într-o zonă neproductivă, la mari distanţe de localitate, astfel că valoarea lor de tranzacţionare era mică. De asemenea le-a mai spus că, pentru a-i ajuta, le-ar putea găsi o persoană interesată de achiziţionarea terenului, condiţionând însă avizarea favorabilă a cererii de întocmirea unei procuri de reprezentare, pentru a se putea ocupa, personal, de întocmirea tuturor documentelor.
Având încredere în inculpat, raportat şi la poziţia sa în cadrul comunităţii, acele nouă persoane au acceptat şi ulterior au semnat contractele de vânzare-cumpărare a terenurilor revendicate cu inculpatul Sandu Ion şi cu alte persoane, deşi nu au cunoscut niciodată valoarea lor reală de circulaţie.
Mai mult, la momentul autentificării contractelor de vânzare - cumpărare inculpatul a folosit documente cu conţinut nereal, prin care se atesta îndeplinirea unor proceduri prealabile acestor vânzări. În condiţiile în care îşi dăduse concursul la încheierea acestor contracte, inculpata Leţu Eugenia a solicitat uneia dintre familii (ale cărei posibilităţi financiare sunt la limita subzistenţei) să îi remită suma de 20 milioane lei vechi (din totalul de 100 milioane cât primiseră – deşi terenul valora circa 200.000 de euro) drept comision pentru ajutorul dat la înstrăinarea terenului.
În acest fel, inculpatul Sandu Ion a achiziţionat suprafaţa totală de 11,5 hectare la valoarea de 255 milioane lei vechi (aproximativ 10.000 USD). La câteva luni diferenţă, a vândut către SC SELGROSS CASH & CARRY SRL BRAŞOV suprafaţa de 8 hectare, la valoarea de 400.000 USD.
Pentru aceste motive, Consiliul local Agigea s-a constituit parte civilă cu suma reprezentând contravaloarea întregii suprafeţe de teren de care a dispus, nelegal, inculpatul Ioniţă Ion.
De asemenea SC Selgross Cash & Carry SRL Braşov s-a constituit parte civilă în dosar.
Prin faptele săvârşite de inculpaţi s-a creat un prejudiciu de aproximativ 1.305.000 euro în dauna Consiliului local Agigea şi a persoanelor fizice care solicitaseră reconstituirea dreptului de proprietate.

De asemenea, în perioada 2000-2004, în calitate de primar al localităţii Agigea, inculpatul Ioniţă Ion, prin încălcarea prevederilor legale, a determinat prejudicierea consiliului local al comunei Agigea cu suma de 2.863.029,78 RON (aproximativ 800.000 euro). În concret, a încheiat mai multe contracte de achiziţii publice, în valoare de peste 5000 RON, cu nerespectarea dispoziţiilor legale (nu a organizat licitaţii publice, nu a întocmit evaluările şi documentaţiile necesare, procedând la încheierea în mod direct de contracte cu furnizorii, dând dispoziţii ca plata să fie efectuată din alte sume bugetare decât cele prevăzute şi legale) şi a acceptat decontarea la plată a unor documente justificative false. Contractele de achiziţiile publice se refereau între altele la amenajarea şi pietruirea unor drumuri publice din comuna Agigea, executarea de lucrări de tâmplărie pentru şcoli şi grădiniţe, reparaţii de faţade de blocuri, dotare cu materiale electrice, furnituri de birou, reparaţii, materiale tehnico-sanitare pentru curăţenie etc.
Totodată, inculpatul Ioniţă Ion a ridicat mai multe sume de bani din casieria unităţii şi din contul deţinut la Trezoreria Constanţa pe care le-a folosit în interes personal, utilizând şi documente contabile falsificate la cererea sa de către inculpaţii Bolat Mery Gean, Perva Molceanu Ovidiu, Istrate Anca Daniela, Popescu Monica şi Amet Nuridan (funcţionari publici în cadrul Primăriei Agigea). De asemenea i-a determinat pe inculpaţii menţionaţi mai sus să falsifice autorizaţii de construcţie, autorizaţii de funcţionare, alte documente oficiale şi registre ale Primăriei Agigea.
Pe parcursul urmăririi penale au fost instituite măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile şi imobile ale celor opt inculpaţi, prejudiciile nefiind recuperate.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Constanţa.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 09 martie 2015