DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 31 august 2016
Nr. 1146/VIII/3

COMUNICAT



În completarea comunicatelor nr. 1136/VIII/3 și 1140/VIII/3 din data de 29 august 2016, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
În cauza mediatizată prin comunicatele sus menționate, în zilele de 30 și 31 august 2016, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția pentru combaterea corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de alte 18 persoane, angajați din cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Departamentul de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.) pentru infracțiuni de deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu sub forma complicității, fals și uz de fals.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că angajați din cadrul D.I.P.I ar fi efectuat următoarele activități:
- sub pretextul existenței unor cheltuieli pentru activități informativ-operative, au întocmit rapoarte care au fost aprobate de persoane din conducere și în baza cărora sume din fondurile operative au fost folosite, în mod nelegal, pentru cheltuieli de protocol, înzestrarea instituției ori au fost folosite in interes personal de către persoane din conducerea instituției;
- au atestat în fals necesitatea/existența unor cheltuieli operative;
- și-au însușit sume de bani din fondurile operative, pentru a fi folosite în interes personal;
- au folosit rapoartele la Compartimentul fonduri operative al D.I.P.I., cunoscând că au fost întocmite în fals, în scopul fraudării fondurilor operative.

În total, 24 de persoane, între care șase cu funcții de conducere la data faptelor (vezi comunicat 1140/VIII/3 din 29 august 2016) au dobândit calitatea de suspect în prezentul dosar.

Din probele administrate în acest moment, există suspiciunea rezonabilă că suma deturnată din fondurile operative ale D.I.P.I pentru cheltuieli de protocol și pentru înzestrarea instituției, în perioada 2014-2015, depășește 220.000 lei, iar suma însușită în interes personal depășește 70.000 lei.

La perioada 29 - 31 august, tuturor celor 24 de persoane puse sub acuzare li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală de suspect și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.



BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE