DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 28 iunie 2016
Nr. 902/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată a inculpatului MAIOR LAZĂR DORIN( fost deputat, fost lider al unor asociații de revoluționari, iar la data faptelor condamnat definitiv în altă cauză ) pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- cumpărare de influență,
- complicitate la cumpărare de influență.

În prezent inculpatul Maior Lazăr Dorin se află în stare de detenție pentru executarea unei pedepse privative de libertate într-un alt dosar (vezi comunicat http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=4440).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Inculpatul Maior Lazăr Dorin a fost condamnat prin hotărâre rămasă definitivă la 11 noiembrie 2013 la o pedeapsă de 7 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj. După condamnarea sa de către prima instanță și înainte de pronunțarea hotărârii definitive, inculpatul a fugit din țară în Dubai (Emiratele Arabe Unite) pentru a se sustrage de la executarea pedepsei cu închisoarea la care a fost condamnat.

Ulterior, prin contactarea unor persoane, precum și prin intermediul soției sale, inculpatul Maior Lazăr Dorin a acționat pentru identificarea și contactarea unor persoane cu influență în justiție, fiind dispus să plătească sume importante de bani pentru a obține anularea, în mod fraudulos, a hotărârii definitive de condamnare la pedeapsa închisorii.

În acest sens, prin intermediul lui Costin George, prieten cu inculpatul Maior Lazăr Dorin și fost asociat cu acesta în cadrul asociațiilor de revoluționari, soții Maior au apelat la Lascu Horia Liviu, persoană care a pretins că ar avea cunoștințe în justiție la cel mai înalt nivel și a promis că va interveni, prin persoanele pe care le cunoaște, pentru obținerea unei soluții favorabile.

Astfel, pe parcursul anului 2015 (începând cu luna martie), inculpatul Maior Lazăr Dorin, ca să obțină rejudecarea dosarului în care a fost condamnat la o pedeapsă de 7 ani închisoare pentru săvârșirea unor infracțiuni de șantaj ( de la executarea căreia s-a sustras) și, în final, achitarea sa frauduloasă, a convenit cu soția sa, Maior Florina, ca aceasta să se întâlnească în mai multe rânduri, prin intermediul lui Costin George, cu Lascu Horia Liviu, persoană care pretindea că ar avea influența necesară în justiție. Ca urmare, acesta din urmă a acceptat ca, în schimbul unor sume de bani - respectiv păstrarea pentru sine a aproximativ 40.000 de euro, bani obținuți din vânzarea nefiscalizată a unei părți din mărfurilor importate de soții Maior din Polonia - să intervină prin persoanele pe care le cunoaște la cel mai înalt nivel pentru obținerea soluției de achitare dorită.

Mai mult, pentru a-i înlesni lui Șerban Iulian Tiberiu - persoană cu care se afla în relații de amiciție - să obțină, în mod fraudulos, o soluție de achitare și despre care știa că este dispus să dea sume importante de bani în schimbul unei soluții favorabile, inculpatul Maior Lazăr Dorin l-a pus în legătură prin intermediul soției sale, Maior Florina, cu Costin George pentru ca acesta, la rândul lui, să îl pună în legătură cu Lascu Horia Liviu, prezentat ca fiind o persoană cu influență în justiție.

Șerban Iulian Tiberiu fusese condamnat în primă instanță la o pedeapsă de 7 ani închisoare pentru infracțiuni comise cu violență, între care lipsire de libertate în mod ilegal.

Apoi, inculpatul Maior Lazăr Dorin a coordonat mai multe întâlniri la care s-a discutat problema pe care o avea Șerban Iulian Tiberiu în justiție, păstrând legătura direct, prin intermediul telefonului sau online, sau indirect, prin intermediul lui Costin George, cu acesta, punându-se de acord asupra modalității de acțiune.

Menționăm că Lascu Horia Liviu, Costin George, Maior Florina și Șerban Iulian Tiberiu au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni de cumpărare/trafic de influență în legătură cu împrejurările menționate la data de 27 noiembrie ( vezi comunicat nr 1870/VIII/3 din 27 noiembrie 2015).

Prezentul dosar a fost disjuns din acea cauză, pe motiv că, la acel moment, Maior Lazăr Dorin se sustrăgea urmăririi penale (fiind chiar arestat preventiv în lipsă din acest motiv), astfel că nu i s-a putut aduce la cunoștință învinuirea și dosarul nu a putea fi finalizat în ceea ce îl privea.

Ulterior, ca urmare a emiterii mandatului de arestare preventivă în lipsă, dar și a altor mandate emise anterior de autoritățile judiciare române pe numele inculpatului, procedura de extrădare a acestuia din Emiratele Arabe Unite a fost finalizată cu succes la data de 21.04.2016.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 13 iulie 2023